22 / 12 / 2024

Karabük Üniversitesi raylı sistemler mühendisi yetiştirecek!

Karabük Üniversitesi raylı sistemler mühendisi yetiştirecek!

Karabük Üniversitesi, Türkiye'de başka hiçbir üniversitede bulunmayan Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümünü açarak bu alanda eğitim vermeye başladı



Karabük Üniversitesi, Türkiye’de başka hiç bir üniversitede bulunmayan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünü açarak bu alanda eğitim vermeye başladı. 2007 yılında kurulan ve kısa sürede 18 bin öğrenciye ulaşan Karabük Üniversitesinde, 2 profesör, 6 doçent, 12 yardımcı doçent ve 12 araştırma görevlisinin bulunduğu bölümde, 98 öğrenci hazırlık eğitimi görüyor.

Türkiye’nin ilk raylı sistemler mühendisi adayları, eğitim görecekleri 5 yıl içerisinde, hazırlık yılından sonra ilk yıl temel bilimler eğitimi, ikinci yıl temel mühendislik eğitimi, üçüncü ve dördüncü yılda ise uzmanlık eğitimleri alacak.

Öğrenciler, alt yapı, jeoloji, zemin mekaniği, yapı çeşitleri statiği ve mukavemeti, raylar, üst yapı, temel makine elemanları, raylı araç
mekaniği-dinamiği, temel üretim teknikleri, demiryolu malzemeleri, mekanik titreşimler, sinyalizasyon ve kontrol sistemleri konularında uzmanlaşacak.

5 yıllık eğitimi tamamlamayı başaran öğrenciler, Türkiye’nin ilk raylı sistemler mühendisleri olarak, Devlet Demir Yollarında, araştırma geliştirme birimlerinde ve özel sektörde de uzmanlık alanlarına göre istihdam edilebilecekler.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, üniversitedeki çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bu alanda mühendis yetiştirme amacının, Türkiye’nin raylı sistemler teknolojileri hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendis ihtiyacını karşılamak, bu sayede problemleri belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deneysel tasarım yapıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip yorumlama becerisini kazandırmak olduğunu söyledi.

Raylı sistemler alanında eğitim verecek akademik personelin bu alanda deneyim kazanmış seçkin kişilerden oluştuğunu ifade eden Uysal, bu zamana kadar Türkiye’de verilen demiryolu eğitiminde, demiryolu işletmeciliğinin ön planda tutulduğunu belirtti.

Özellikle hızlı trenlerin yaygınlaşmaya başladığı ülkemizde, demiryolu alt ve üst yapısının teknik eksikliğini tespit ederek bu alanda ilk ve tek olarak mühendis yetiştirmeye başladıklarını bildiren Uysal, şöyle konuştu:

"Bu alanda verilen eğitimle temel mühendislik bilimlerini kullanarak demiryolu alt yapısını ve üst yapısını oluşturan sistemlerin iyileştirilmesini, geliştirilmesini yapılarak, mevcut raylı sistem teknolojilerine uygulanması sağlanacaktır. Raylı sistemler mühendisliği, inşaat, elektrik-elektronik ve makine mühendisliğini bünyesinde barındıran disiplinler topluluğudur. Bu nedenle raylı sistemler mühendisliği eğitiminde bu üç disiplinin temel konularının öğretilmesi ve öğrencinin son sınıflarda başarılı olduğu alanlar dikkate alınarak belirli alanlarda uzmanlaşması sağlanacaktır."
 

AA


Geri Dön