Karadeniz yaylaları imara mı açılıyor?
Milli park statüsündeki yayla, son yıllarda rant merkezi haline geldi. Bölgedeki rantı artıran projeyi ise AKP hazırladı. Galer Düzü’nün de içinde bulunduğu Kaçkar Dağları Milli Parkı için “Sürdürülebilir Turizm Projesi” hazırlandı.
O yaylalardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’ndeki Galer Düzü Yaylası. Hayvancılıkla uğraşan yöre halkının mera olarak kullandığı, Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içindeki Galer Düzü aynı zamanda her yıl boğa güreşlerine de ev sahipliği yapıyor.
Milli park statüsündeki yayla, son yıllarda rant merkezi haline geldi. Bölgedeki rantı artıran projeyi ise AKP hazırladı. Galer Düzü’nün de içinde bulunduğu Kaçkar Dağları Milli Parkı için “Sürdürülebilir Turizm Projesi” hazırlandı. Yaylada turizm adı altında tesisler kurulmasını öngören proje, için vatandaşlara, “Yaylayı boşaltın” denildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Rize İl Müdürlüğü’nde görevli bir yetkili Galer Düzü için hazırlanan proje hakkında şu bilgileri verdi:
TURİZM TESİSLERİ YAPILACAK
“Kaçkar Milli Parkı için Avrupa Birliği’nden 10 milyon Euro hibe geldi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklaşa bir proje çalışmasını başlattı. Proje kapsamında Galer Düzü de var. Bu kapsamda oraya tesisler yapılacak. Şu anda orada bulunan köylüler işgalci durumunda. Onlara çıkmaları için eylül sonuna kadar süre tanıdık.” Hazırlanan projeye göre, köylüler yayladan çıkarıldıktan sonra Gaber Düzü’ne turizm tesisleri yapılacak. Boğa güreşleri için arena kurulacak. Bu tesisler ihaleyle özel şirketlere kiralanacak. “İhale sürecinde yöre halkına öncelik tanınacak mı?” sorusuna ise yetkililer, “Onlar da ihaleye girebilir” yanıtını verdi. Yani yöre halkı, parası varsa yaylada kalacak yoksa sokağa atılacak.
Gözlerini bin yıllık meramıza diktiler
Yıllardır Gaber Düzü Yaylası’nda hayvancılıkla uğraşan Çamlıhemşinliler direneceklerini söyledi. Kaplıca Mahallesi Muhtarı Abdurrahman Yılmaz şöyle konuştu: Yaylalarda yapılan hasatlar burada toplanır ve paketlenir. 1700 yıllık bir geçmişimiz var. Galer Düzü merasına göz diktiler. Burada ne bir çivi çakıyoruz ne de tek bir ağaca zarar veriyoruz. Doğa katliamı olacak. Buraya büyük iş makineleri girecek, yeşilini tahrip edecekler.
Dede mirasımızı asla bırakmayız
Safiye Subay: Biz bir çivi çaksak ağır ceza mahkemelerinde yargılanırız. Fakat kendileri her yeri tahrip ediyorlar. Restoran büfe hediyelik eşya yerleri, kır kahvesi yapacaklarmış. Bizim çıkmamızı istiyorlar. Dedelerimiz burada ayaklarında çarık bile yokken gitmiş gelmiş yayla kurmuşlar. Hayvancılık yapıp geçiniyoruz. Buraları kimselere bırakamayız. Çünkü ecdadımız buradan gelip, geçmiş. Biz buraları bırakır gidersek o zaman helal süt emmiş değiliz. Çıkmamak için direneceğiz.
Köylülerin hayvancılık yaptığı Galer Düzü Yaylası, turizm projesi adı altında yapılaşmaya açılıyor. Vatandaşlara ‘yaylayı boşaltın’ talimatı verildi, öfkeli köylüler ‘Direneceğiz’ dedi.
Sözcü