Genel

Karadenizde yüksek kalite petrolün izine rastlandı!

Deepwater Champion isimli petrol arama platformunun temmuz ayına kadar sondajını tamamlaması bekleniyor. Mehmet Uysal, Anlaşmalar sağlanırsa Exxon Mobil ile Sürmeneye gelip sondajı tamamlayacağız diyor

İyi haber Sürmeneden geldi.

Sürmenede petrole ulaşan Deepwater Champion gemisi sınıfının en büyüğü. Sondaj yaparken petrol de üretiyor.

Deepwater Champion isimli petrol arama platformunun temmuz ayına kadar sondajını tamamlaması bekleniyor. Mehmet Uysal, Anlaşmalar sağlanırsa Exxon Mobil ile Sürmeneye gelip sondajı tamamlayacağız diyor.

Uydu verileri, tektonik bulgular, deniz altı sismik araştırmaları var diyordu. Fakat 5 yıldır yapılan onlarca sondajda izine rastlanmadı. ABD, Kanada, Brezilya şirketlerine ait petrol sondaj kulelerinin biri geldi, diğeri gitti. Ankara Yılmak yok. Bütçe emrinizde, aramaya devam. Norveç bile Kuzey Denizinde petrolü 20 yılda buldu diyerek moral verdi. Sonunda ilk müjde Sürmene açıklarından geldi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Sürmene-1 kuyusunda 4 bin 800 metreye geldiğimizde yeraltından aldığımız numunelerin içinde çok güzel petrol emareleri bulundu dedi.

YABANCILAR GİTTİ, BİZ BULDUK

ABD kökenli petrol devlerinin sürdürdüğü Karadeniz sondajlarından olumsuz sonuçlar alınırken tamamı TPAOya ait olan Sürmene-1 kuyusunun delindiğini hatırlatan Uysal, 4 bin 800 metreye gelindiğinde yeraltından alınan numunelerin içerisinde çok güzel petrol emareleri bulunduğunu söyledi. Bu emareler analiz ettirildiğinde Hazar Denizinde, Azeri, Çıralı ve Güneşlideki petrole çok benzeyen, gravitesi (yoğunluk) yüksek, kalitesi gayet güzel bir petrol olduğunun görüldüğünü kaydeden TPAO Genel Müdürü, şu bilgileri verdi: Ama basınç sebebiyle sondaja devam edemedik. 1000 metre daha sondaj yapabiliriz. Şimdi basınç problemlerini önlemek için yeni aletler, düzenekler ısmarladık. Temmuz ayı içinde o düzenekler gelecek. Geldiğinde 1000 metreyi aşıp Türkiyeye müjdeli haberler vermek istiyoruz. O bakımdan çok heyecanlıyız dedi.

Rezervimiz 1.5 yıllık tüketime eş değer

TPAOnun yurt içinde ve dışında 250şer milyon varil olmak üzere 500 milyon varil ispatlanmış petrol rezervi bulunduğunu belirten Uysal, bunun da Türkiyenin 1.5 yıllık ihtiyacına eşit olduğunu ifade etti. Türkiyenin ihtiyacı olan petrolün karalarda bugüne kadar bulunamadığını, ancak Karadeniz ve Akdenizde ciddi ümitleri bulunduğunu dile getiren Mehmet Uysal, Bu umutlarımıza yabancı şirketler de katılıyor ve 500-600 milyon dolar para harcamayı göze alıyorlar diye konuştu. Akdenizde 10 bin kilometrekarelik alanda sismik çalışmaların programlandığını söyleyen Genel Müdür, Akdenizde ciddi potansiyeller olduğunu düşündüklerini, özellikle Brezilyada tuz altında keşfedilen yatakların ekonomisini gördükten sonra, Mersin Körfezinde tuz ve tuzun altındaki yataklarda ciddi petrol yatakları olabileceğini düşündüklerini bildirdi.
Türkiye