Genel

Karadeniz'in dereleri nisanda coşar, uzak durun!

Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, karların erimesi ve nisan yağmurlarının başlamasıyla akarsuların debisinin aşırı derecede arttığını, bu nedenle vatandaşların çay ve dere kenarına yanaşmaması gerektiğini söyledi

Bayrak, yaptığı açıklamada, coğrafi yapısı nedeniyle Doğu Karadeniz'de can kaybı ve yaralanmalarla sonuçlanan sel ve heyelanların sık sık yaşandığını belirtti.

Bölgede, nisan ayında vatandaşların, çoğunluğu dere kenarlarında bulunan tarım arazilerini işlemeye başladığını ifade eden Bayrak, ''Yağışlı havalarda dere yatağı yakınındaki bağ ve bahçelerde ekim yapılması sakıncalıdır. Özellikle nisan ayında meteorolojinin hava tahmini dikkatle takip edilmeli, yağış varsa söz konusu yerlerdeki bağ ve bahçelere sel riski edeniyle gidilmemelidir'' dedi.

Çocukların da bağ ve bahçelere götürülememesi gerektiğini belirten Bayrak, ''Kendilerini bahçe işlerine veren vatandaşlarımız çocuklarını kontrol edemiyorlar. Çay ve dere kenarlarında oynamaya çalışan çocuklar suya düşerek hayatını kaybedebiliyor. Bu tür acıları yaşamamak için çocuklar dere yatağına yakın arazilerden uzak tutulmalı'' uyarısında bulundu.

Derin vadilerin bulunduğu bölgede zaman zaman çocuk boğulmaları gibi acı olaylarla karşı karşıya kalındığına dikkati çeken Bayrak, ''Bu yıl kar, beklenenin çok üzerinde yağdı. Nisan yağmurları ile karlar hızla erimekte, çay ve derelerin debisi olağanüstü yükselmektedir. Bu durum da taşkınlara ve sellere neden olmakta. Dere kenarlarındaki bağ ve bahçeler sular altında kalmakta, ekimi yapılan sebzeler de yok olmaktadır. Dikimde acele edilmemeli'' diye konuştu.

Bayrak, yerel yönetimlerin aşırı yağış, sel ve su baskınlarına karşı vatandaşları sık sık uyarması gerektiğini belirtti.
AA