Genel

Karagözyan Ermeni Vakfı, şžişli'deki oteli için Marriott ile anlaştı!

Karagözyan Ermeni Vakfı'nın, şžişli'deki oteli için ünlü ABD'li zincir Marriott ile anlaşma yaptığı öğrenildi. Otelin ne zamanaçılacağı henüz kesinleşmezken, binanın bazı bölümlerinin rezidans olarak kullanılması da gündemde

şžişli'de eski daimi halk pazarının kurulduğu arazide yükselen 36 katlı gökdelenin otel bölümü için dünyaca ünlü bir otel zinciriyle anlaşıldı.

İstanbul'un göbeğinde konumlanan arazinin sahibi Karagözyan Ermeni Vakfı'nın kat karşılığı anlaştığı Bertuğbey Inşaat'tan alınan bilgiye göre, kaba inşaatı tamamlanma seviyesine gelen otelin markası Marriott olacak. ABD'li marka, böylece İstanbul Avrupa yakasının en merkezi noktalarından birine adım atacak.

İnşaatına 2009 yılının son aylarında başlanan projenin detayları sır gibi saklanıyor. Ancak, şirketten edinilen bilgiler, şu anda tamamının otel alarak hizmet sermesi öngörülen binada gelecek dönemde rezidans iairelere de yer verilebileceği gönünde. Otelin ne zaman lizmete açılacağı ise netleşmiş değil.

ORTAKÖY'DE DE AZINLIK VAKFIYLA çALIşžTI

Karagözyan Ermeni Vakfı'nın özel Karagözyan Ermeni ilköğretim Okulu'nun hemen yanında bulunan, Abide-Hürriyet Caddesi'ne cepheli 5 dönümlük arazisini değerlendirmeye karar erdiğinde ortak olduğu Ertuğbey İnşaat, daha önce de azınlık vakıflarına ait projeleri üstlenmişti.

2006'da Avrupa Birliği (AB) yum yasaları çerçevesinde yapılan değişiklik sonrası, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir azınlık vakfı arazisine kat karşılığı inşaat yapılmıştı.

Bertuğbey İnşaat, Ortaköy Surp Astvazazin Kilisesi Vakfı'na ait arazide inşa edilen Ortaköy Lotus Evleri projesinde de yer aldı. şžirketin sahipleri Doğu inşaat adındaki diğer firmalarıyla başlattıkları projede sorumluluğu Bertuğbey İnşaat'a devretti. Lotus Evleri, mezarlık arazisine inşa edildiği iddialarıyla gündeme gelmişti.

ARAZİYİ ALMAK İSTEYEN çOK TALİP çIKMIşžTI

şžişli Belediyesi imar Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre, arazide yürütülen proje otel olarak bildirilmiş. 17 şžubat 1954'te yapılan imar planına göre ticaret alanı olarak belirlenen arazinin, bu dönemden sonraki 1/5000'lik ilk nazım imar planında da ticaret imarı korunmuş. Yükseklik sınırı da bulunmamakta. Yaklaşık 4 yıl önce, arazide kiracı olan pazar esnafına taşınması gerektiği tebliğ edildiğinde, vakfın araziyi satmayı planladığı; hatta talipleri arasında Galatasaray Başkanı Adnan Polat ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da olduğu söylentileri dolaşmıştı.
Vakıflar Kanunu mülk edinme hakkı tanıyor

3 Ağustos 2002'den bu yana cemaat vakıfları bağış ya da satın alma yoluyla Türkiye'de mülk edinebiliyor. 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 12'nci maddesine göre de, vakıflar mal edinebiliyor ve malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabiliyorlar.
Pek çok defa Türkiye'yi uluslararası çerçevede zor durumda bırakan azınlık vakıflarına ait gayrimenkullerle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurularda bulunulmuş, Türkiye yüklü tazminatlar ödemişti. Bir süre önce de milyarlarca liralık gayrimenkullerin iadesi için vakıflarla anlaşma yoluna gidilmişti.

Piramit Mimarlık'ın projesi uygulanabilir

Mimari projesi henüz açıklanmayan binanın tasarımının Piramit Mimarlık tarafından yapılacağı ifade ediliyor. Trump Towers, Elit Residence, Anthill Residence gibi projelerle bölgenin siluetine etki eden bir konumdaki binanın yaklaşık 135 metre yüksekliğinde olacağı gelen bilgiler arasında.

Habertürk/Menekşe ATASELİM