Karaköy'deki otel projelerinde artış yaşanıyor!
Son yıllarda adeta gayrimenkul yatırımcılarının akınına uğrayan Galata, Tarlabaşı ve Balat gibi eski İstanbul semtlerinin araşma Karaköy Bölgesi de katıldı. Büyük grupların bölgedeki otel projelerinde de artış gözleniyor
Son yıllarda adeta gayrimenkul yatırımcılarının akınına uğrayan Galata, Tarlabaşı ve Balat gibi eski İstanbul semtlerinin araşma Karaköy Bölgesi de katıldı. Galataport ihalesinin yeniden gündeme gelmesiyle bölgede birçok iş ham el değiştirirken, büyük grupların bölgedeki otel projelerinde de artış gözleniyor
Karaköy, eski Antik Galata semtinin günümüzdeki modern adıdır. Yaklaşık 1000 yılında Bizans İmparatoru'nun Cenovalı tüccarlara bu bölgeye yerleşme ve iş yapma izni vermesiyle başlayan yaşam, yüzyıllar içinde çok değişik milletlere ve dinlere ev sahipliği yaptı. Cenovalılar, bu bölgeye çeşitli yapılar yaparken, limandaki mallarım ve kendilerini korumak için yaptıkları Galata Kulesi, sadece bölgenin değil İstanbul'un simgelerinden biri olmuştur bugün.
Daha sonra Cenevizliler, Venedikliler, Katalanlar, Rumlar, Ermeniler, Gürcüler, Yahudiler ve Osmanlıları ağırlayan Karaköy, 19. Yüzyıl Ortalarında Kırım Savaşı için burada mola veren Britanya, Fransız ve İtalyan askerlerini de ağırladı. Aynı yüzyılın sonlarında ise bölgeye bugünkü kimliğini kazandıran bankacılık ve sigortacılık ve hırdavat işleri başladı Karaköy'de.
HER YER CAFE, OTEL
Uzun yıllardır sessizliğini koruyan, hatta bazı şirket merkezlerinin bölgeden çekilmesiyle bir nebze sessizleştiği bile söylenen Karaköy, son yıllardaki gayrimenkul hareketlerinden nasibini almaya başladı.
Denize yakınlığı, tarihi binaları ve ulaşım olanaklarıyla şehrin en merkezi noktalarından biri olmasına rağmen uzun bir süre büyük yatırımcıların ilgisini çekemeyen Karaköy'de küçük yapsatçılarla başlayan emlak hareketleri giderek büyük yatırımcıların da radarına girmeye başladı.
Bölge sanat merkezleri, cafeler ve otellerle dolmaya başladı. Bu değişimin en temel itici gücü Galataport olarak bilinen Karaköy'deki Salı Pazarı Kruvaziyer Limanı projesi oldu. Galataport'la ilgili beklentilerin dikkati bölgeye çekmesiyle yatırımlar arka arkaya gelmeye başladı. Bu ilgi son üç yılda emlak fiyatların yüzde 60 civarında artırdı.
KİRA 30 BİN TL'YE ÇIKIYOR
Artık büyük yatırımcıların radarına girmeyi başaran Karaköy, şu sıralar adeta bir şantiyeye dönmüş durumda. Neredeyse her cadde ve sokakta tarihi hanlar restore ediliyor. Bu inşaatların etrafında kurulan cafe ve restoranlarda ise yerli, yabancı turistler veya yakınlarda çalışan beyaz yakalılar gürültüye aldırış etmeden sohbet ediyor. Dekorasyonu ve mönüleriyle Paris ve Londra'dan fırlamış gibi duran mekanlar Karaköy'ün geleceğiyle ilgili asıl ipuçlarını veriyor.
Bölgede sosyal hayat her geçen gün gelişirken, bu süreç gayrimenkul yatırımcılarının da iştahım kabartıyor. Zira birkaç ay önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) liman ihalesini yılın ilk yansında tamamlayacağını açıklaması, bölgedeki hareketliliği iyice artırmış durumda. 2005 yılında iptal edilen ihalenin ardından ikincisi için yeşil ışık yakılmasıyla uzun zamandır gündemde olan bölgede metrekare fiyatları neredeyse iki kat artarak 9 bin TL'ye yükseldi.
Kuşkusuz eğlence ve sanat mekanlarının sayısının artması da fiyatların tavan yapmasında etkili oldu.
RE/MAX Forever 2 Ofisi Broken Aykut Celep, sahildeki dükkanların fiyatlarının 1 milyon kadar çıktığını kiraların ise 12 bin ila 30 bin TL arasında değiştiğini söylüyor.
SIRADAKİ DİĞER SEMTLER
Ulaşım olanaklarının çeşitliliği ve İstanbul'un önemli transfer merkezlerinden olan Kabataş, Eminönü, Taksim-Beyoğlu gibi bölgelere olan yakınlığı nedeniyle Karaköy, turistler ve şehir merkezine iş amaçlı gelen otel kullanıcıları için de cazip bir nokta.
Bu nedenle son dönemde bölgede pek çok bina yatırımcılar tarafından alınarak otele çevriliyor. Karaköy'deki değişimin hız kazandığını söyleyen Bgate Gayrimenkul Danışmanlık Emlak'tan Kemal Ayaşlıoğlu, son dönemde bölgedeki binaların otel projelerinin yanı sıra ofis olarak da ilgi gördüğünü söylüyor. Şirketlerin Levent, Maslak gibi noktalardan şehir merkezine doğru kaydığını belirten Ayaşlıoğlu, Karaköy'deki değişimin önümüzdeki günlerde Eminönü, Cağaloğlu tarafına da kayacağına dikkat çekiyor.
AKFEN'DEN 34 MİLYON EURO
Bölgenin önemli yatırımcılarından biri olan Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Akfen GYO) İstanbul Karaköy'de Rıhtım Caddesi'nde bulunan ve eski Kozluca Han olarak bilinen arazi üzerinde Novotel markasıyla 200 odalı ve beş yıldızlı bir otel yapıyor.
Toplam 34 milyon Euro'luk yatırım yapılması planlanan proje, 2014 sonunda bitecek. Karaköy'ün çekim gücünün bölgeye olan talebi her geçen gün artırdığını söyleyen Akfen GYO Genel Müdürü Vedat Tural, bölgeye bakışlarını şöyle anlatıyor:
"Karaköy ve çevresinde uygun arsanın yok denecek kadar az olması, yeni projeler açısından az sayıda olan arsalara olan talebi yükseltiyor. Ofis ve dükkân nitelikli birçok yapının yanı sıra bölgenin turistik potansiyeli de göz önüne alındığında, bölgede ticari gayrimenkuller açısından otel arzının düşük olduğu görülüyor. Turistler için de önemli bir nokta olan Karaköy'de bu nedenle Novotel projesini hayata geçirdik."
BÖLGEYİ İLK KEŞFEDENLER
Karaköy'ün en önemli iki yatırımcısı Seba İnşaat'ın sahibi Engin Keçeli ve Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Nizam Hışım. Bölgeyi ilk keşfeden isimlerden biri olan Keçeli, pek çok alım satım yaptı. İş adamının Karaköy'de Veli Alemdar Han ile Tütün Han'ı otele çevirme çalışmaları sürüyor. 60 odalı butik otel haline getirilmesi planlanan Tütün Han'ın 2013 Eylül'de açılması hedefleniyor.
Veli Alemdar Han'ı Global Yatırım Holding'ten 27.5 milyon dolara satın alan Keçeli, 55 milyon dolara mal olacak oteli 2013 sonunda açmayı planlıyor. 150 odalı bir butik otele dönüştürülecek olan Veli Alemdar Han'ın işletmesi için yabancı markalarla görüşmeler sürüyor. Yaklaşık iki yıl önce 1.5 milyon dolara satın aldığı Bereket Han'ı butik otele çeviren Nizam Hışmı, Karaköy'ün en merkezi noktalarından biri olan Nordstern Han'ı da otele çeviriyor.
YENİ FIRSATLAR NEREDE?
El konulan azınlık vakıf mallarının iadesini sağlayan düzenlemeyle Galata Rum İlkokulu Vakfı'nın Karaköy'deki 126 yıllık okul binası da yatırımcıların göz hapsinde. Kültür sanat merkezi olarak kullanılması planlanan binanın peşinde pek çok yatırımcı olduğu konuşuluyor.
Salı Pazarı Meclis-i Mebusan Caddesi'ndeki 10 katlı Halkbank binası da yatırımcıların markaja aldığı gayrimenkullerden biri. 24 milyon 700 bin TL artı KDV ekspertiz değeriyle haziran ayında ihaleye çıkan bina satılmadığı için yatırımcıların ilgisini koruyor.
Karaköy'deki 4 bin 610 metrekare büyüklüğündeki Akbank binası da ilgi çeken noktalardan biri. Hatta bir yatırımcının bina için 30 milyon TL'lik teklif götürdüğü ancak Akbank'ın binayı kültür sanat merkezi olarak kullanmayı planladığı için satmadığı kulislerde konuşulanlar arasında.
BUTİK OTEL FURYASI
Büyük holdingler kadar bireysel yatırımcılar da bölgedeki fırsatları kovalıyor. Pek çok küçük apartmanın inşaat halinde olduğu ve el değiştirdiği gözleniyor. Kısa bir süre önce açılan The Haze Karaköy de lokasyonuyla dikkat çeken projelerden biri.
Keçeli Han ve hemen bitişiğindeki Eski Makara Fabrikası'nın restore edilmesiyle dış ticaret, pazarlama ve tekstil sektöründen gelen beş ortak tarafından kurulan The Haze Karaköy, şimdiden yüzde 60 doluluğa ulaşmış durumda.
Karaköy'ün turizm, hizmet ve ticaret bölgesi olarak önümüzdeki iki yıl içinde büyük bir sıçrama yaşayacağını söyleyen The Haze'in ortaklarından Abdullah Zaimoğlu, "Galataport Karaköy'ün gelişimini hızlandırır. Ama o olmasa da bölge yeni bir yüze kavuşacak ve hızla gelişecek" diyor.
KARAKÖY'DE NELER OLUYOR?
- Zihni Holding'in sahibi olduğu tarihi Liman Han, Polimeks'in sahibi Erol Tabanca ve ortaklarına satıldı. Han'ın otele çevrilmesi planlanıyor.
- Onun birkaç bina ilerisinde ise Continental Otel zinciri, yeni bir projesi üzerinde çalışıyor.
- Karaköy'ün en önemli noktalarından Kamondo Han'ın bir havayolu şirketinin sahibine 40 milyon dolara satıldığı ifade ediliyor.
Yine o bölgede yer alan Kamondo Konağı'nın ise inşaat izinleri alındı.
Her iki yapının da otel olarak değerlendirilmesi bekleniyor.
- Büyük Balıklı Han'ı uzun dönemli kiralayan Muharrem Polat, binayı otel grubu Asteria'ya 18 milyon TL'ye devretti.
- Mapfre Sigorta'nın Salı Pazarı'ndaki binasını ise Jival Kuyumculuk'un 32 milyon dolara satın aldığı konuşuluyor.
- Bankalar Caddesi'nde 130 yıllık Generali Sigorta binasını 30 milyon TL'ye satın alan Koçak Gold'un sahibi İsmet Koçak butik otel yapıyor.
Otelin markası konusunda yabancı markalarla görüşmeler sürüyor.
Ekonomist Dergisi/Ayşegül Sakarya Pehlivan