Karaköy’deki tarihi Ziraat Bankası binasının restorasyonu 2 yıl uzadı!
Karaköy’de yer alan tarihi Ziraat Bankası binasının restorasyon çalışması 2 yıl önce başlatılmıştı ancak çalışmalar statik hatalar nedeniyle en az 2 yıl uzayacak...
Karaköy rıhtımı ile Galata Köprüsü’nün kesiştiği meydanda yer alan Ziraat Bankası’nın tarihi binasının projesi, Viyana Banka Kurumu’nun 1908 yılındaki yarışmasını kazanan Alexander Von Neumann ve Ernst Gotthily tarafından hayata geçirildi. İlk olarak Avusturyalı Wienner Bank Verein için yapılan, sonra Fransız Banque Française des Pays Orient, ardından Tütün Rejisi’ne devredilen bina, balkon kısmında yer alan “Dul Kadının Çocukları” ve “Hiram Usta” adı verilen iki adet masonik heykel nedeniyle yapıldığı dönem ve sonrasında gizemli eser olarak anıldı.
2019’da bitirilecekti
Milliyet'te yer alan habere göre; inşaat çalışmaları 1910’da tamamlanan bina, 1944’de Ziraat Bankası tarafında satın alındı ve 1944, 1975 ve 1994’de restorasyon geçirdi. En son 2017’de Rena İnşaat tarafından temel güçlendirmesi ve genel restorasyonu üstlenilen binadaki çalışmaların 2019’da bitirileceği açıklanmıştı ancak buna rağmen projede yol alınamaması merak uyandırdı. 4 bin 410 metrekarelik bölümdeki çalışmalarda bina ve eklentisinin güçlendirilerek restore edilmesi planlanıyor. 5 katlı yapının üst katlarında çalışma odaları bulunurken, bugünkü çatı katının ise 1975’de ilave edildiği biliniyor.
Yeniden onay alındı
Restorasyonun koordinatörlüğünü yürüten ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi, restoratör Ayşe Nüvit Bayar gecikmenin kendilerinden kaynaklanmadığını ifade ederek, "Proje temel güçlendirme ve genel restorasyonu içeriyor. Restorasyon sırasında yapının özgün mimarisine ait bazı ögeler keşfedilirken, statik hatalar tespit ettik. Projeyi revize ettik ve kuruldan yeniden onay aldık. Binanın yeni statik projesi hazır. Ek binanın da güçlendirilmesi gündemde. Çalışmaların 2 yıldan önce bitirilmesi zor" diye konuştu.
Caminin durumu belirsiz
1958 yılına kadar tarihi binanın bitişiğinde bulunan ve 17. yüzyılda Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından fevkani (üst katı olan) cami olarak inşa ettirilen eserin yeni sahipleri, sokak hayvanları oldu. 20. yüzyıl başlarında yıkılıp yeniden yapılmasına karar verilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami’nin inşa edilmesi, 2010 yatırım programına alınmıştı. 19 Haziran 2012’de proje ihalesi yapıldı ve AGS Mimarlık tarafından çizimler yapıldı. Fakat, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı proje uygulama aşamasına geçilemeden özel mülkiyet engeline takıldı Uzmanlar yapılacak mescidin 21. yüzyıla ait bir kopya değeri taşımaktan öteye gidemeyeceği ve meydana zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkarken, bu alanda günümüzde sokak hayvanları için yapılan kulübeler bulunuyor.