03 / 05 / 2024

Karamandan 2,5 milyon haneye yeşil enerji verilecek!

Karamandan 2,5 milyon haneye yeşil enerji verilecek!

Karamanın Ayrancı ilçesinde kurulması planlanan 900 milyon avroluk güneş enerjisi tesisinde 1000 kişinin istihdam edileceği, tesisin tamamlanması ile 2,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacının buradan karşılanacağı bildirildi



Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Anadolu Ajansı Konya Bölge Müdürlüğünü ziyaretinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaman ve Konyanın yenilenebilir enerji açısından son derece uygun bölgeler olduğunu söyledi.

Karaman Ayrancıda inşa edilecek olan tesis sayesinde, güneş ve rüzgar enerjisi ile doğal gazın elektrik enerjisine dönüştürüleceğini vurgulayan Kahraman, hem insanoğlunun enerji talebine cevap veren hem de tabiatın dilinden anlayan bu tesisle birlikte Karamanın Yeşil Enerjide önemli bir merkez haline geleceğini ifade etti.

"Dünyada ilk ve tek"

"Bu uygulama dünyada ilk ve tek. 900 milyon avroluk bir enerji yatırımı Karamanda başlıyor" diyen Kahraman, şunları kaydetti:

"Bu tesis bittiği zaman 2,5 milyon hanenin elektriği buradan verilecek. Türkiyenin enerji varlığına büyük katkı sağlanmış olacak. Türkiyenin büyük enerji ihtiyacı var. Bu tesisin Karamanda kurulacak olması hem bölge hem de Türkiye açısından son derece önemli. Aynı zamanda  bölgeye de büyük bir yatırım. Tesisin inşaatı sırasında 2 bin kişi çalışacak. Tesis bittikten sonra da 1000 civarında kişi istihdam edilecek. Tesisin istihdama önemli katkısı olacak."

Karamanda 50 bin hanenin bulunduğunu anımsatan Kahraman, tesisin Türkiyenin enerji varlığında önemli bir artma meydana getireceğini açıkladı.

"Turizme de katkısı olacak"

Tesisin inşasını yapacak firmanın kentte birçok projeyi de gerçekleştireceğini dile getiren Kahraman, "Karamana hem turizm açısından hem de ekonomik açısından çok büyük katkısı olacak. Tesisin yapımını üstlenen şirket Karamanın önemli tarihi yapıtlarından olan Atlas Hanı restore edecek. Aynı zamanda ilde bir okul inşa edecek. Yine bu şirket unutulmuş Karaman kayısısının tekrar yetiştirilmesine olanak sağlayacak. Öte yandan ilde 5 yıldızlı bir otelin inşasını da yine aynı firma gerçekleştirecek" diye konuştu.

Kahraman, "Yeşil enerjinin" sadece Türkiyenin değil dünyanın çıkış noktası olduğunu da sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön