Kent Haberleri

Karatay'daki kentsel dönüşümle arsalar değerlendi!

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, kentsel dönüşüm ve yeni yatırımlarla birlikte Karatay'ın arsa değerinin arttığını belirterek, "Karatay'a 75 bin ek nüfus geliyor.

Karatay'ın marka değeri ve imajı her geçen yıl yükseliyor" dedi Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Masası'na konuk oldu.


75 BİN YENİ NÜFUS GELECEK 


Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Masası'na konuk oldu. Hançerli, Karatay'dakı yeni projeler ve yatırımlar hakkında bilgiler verdi ve soruları cevaplandırdı. Karatay'daki kentsel dönüşüme dikkat çeken Hançerli, "Yeşil dokuyu koruyarak, kentsel dönüşüm yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda 6 milyon metrekarelik alanda 1 metrekarelik boş alan kalmayacak 3-4 yıl içerisinde Karatay'a 75 bin ek nüfus geliyor" ifadelerini kullandı. 


KARATAY HIZLI DEĞERLENİYOR 


Yeni Büyükşehır Yasası ile birlikte Karatay'a 29 mahallenin bağlandığını belirten Hançerli, "Toplamda 82 mahallemiz oldu. Buralardan yüzde 7 nüfus geldi. 

Bu mahallerimize hizmetlerimizi götürüyoruz. Hedefimiz taşrayı kalkındırmaktır" diye konuştu. Yeni yatırımlarla birlikte Karatay'da arsa fiyatlarının değerlendiğini belirten Hançerli, "Şehir Hastanesi, Adliye, Üniversite, yeni tramvay hattı Karatay'a değer kattı. 

Karatay'da arsa fiyatları artmaya devam edecek" dedi.


Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, kentsel dönüşümle birlikte Karatay'ın arsa değerinin çok fazla arttığına dikkat çekerek, "Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde Karatay'a 75 bin ek nüfus geliyor, Karatay'ın marka değeri ve imajı her geçen yıl yükseliyor" dedi 


BAŞKAN HANÇERLİ YAZI İŞLERİ MASASI'NDA 


Karatay Belediye Başkam Mehmet Hançerli, Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Masası'na konuk oldu. Başkan Mehmet Hançerli, Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rifat Tankut, Genel Yaym Yönetmeni Kerem İşkan, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Spor Müdürü Recep Çınar, Sayfa Editörü İbrahim Başçı, Reklam Sorumlusu Hakan Armutçu, Muhabir Halid Şen, Mehmet Akif Sütçü, Berlchan Parlak, Spor Servisi 'nden Ferhat Türkoğlu ve Teknik Müdür Ahmet Göçergi'nin sorularım yanıtladı. 


YENİ PROJELERİMİZ DEVAM EDİYOR 


* Rifat Tankut: Bu dönemde Karatay'a yapılmakta olan ve yapılacak yeni projeleriniz nelerdir? 

Ereğli Çevre yolu üzerinde 430 bin metrekarelik alandaki hobi bahçeleri, Saraçoğlu mahallesinde oluşturulan 140 bin metrekarelik yeni yerine taşmıyor. 


Hayvanat Bahçesi bitişiğindeki 830 parsellik Hobi Bahçesi alam, yerini Şehir Parkı Projesine bırakıyor. 430 Bin metrekarelik alana sahip olan Ereğli Çevre Yolu üzerinde bu alan 2015 yılından sonra Konya'mn en büyük parkı olarak kullanıma sunulacak. Nakipoğlu Hastanesi; Çoçuk Hastanesi ve Poliklinik olacak. Şehitlik Abidesi Müzesi karşısına 230 bin metrekare alanda şehir planlama çalışmaları yapılacak. Kerim Dede Mahallesi'ne yeni konut projesi var. 2+1 ve 70 metre olacak. Fevzi Çakmak Yüzme Havuzu tamamlandı. Yeni bağlanan mahallelere asfalt çalışmaları tamamlandı. 


Kapalı pazar alanları, tatlı su çeşmeleri, çocuk parkları gibi projeler yapıldı. Yeni yapılan mahallelere süt toplama merkezleri yapıldı. Şu anda 3 mahalleye yapıldı ama bu sayı artacak. 


1 METREKARELİK BOŞ ALAN KALMAYACAK * Kerem İşkan: Şehrin ana gündeminde kentsel dönüşüm var. Karatay Belediyesi'nde de kentsel dönüşümün devam ettiği mahalleler hangisi ve başka hangi mahallelerde kentsel dönüşüm olacak? 


- Kentsel dönüşüm sadece Konya ve Karatay'ı değil Türkiye'nin geneline etki eden bir konu. Ölçeği iyi tutturanlar, beton yığını olmadan yeşil alan içeresinde bunu gerçekleştiriyor. Bizde bu bağlamda çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Kentsel dönüşüm Karatay'da 1994 yılında Karkent'le başladı. Bütün ilçelere konut yapılıyordu ama Karatay'a gelen yoktu. Toplu konut için adım attık. Millet kooperatif için sıraya girdi. Karatay'da o yıllarda çoğunlukla kerpiç evler olduğu için insanlar Selçuklu ve Meram'a kaymış. Çünkü insanlarda konutta oturma isteği olmuş. 20 mahallede 6 milyon metrekarelik alanda çalışma başlattık. 25 bin yeşil alan yapıldı, yollar genişledi, 18 uygulandı ve 4 mahallenin tapuları teslim edildi. Önümüzdeki yıllarda 6 milyon metrekarelik alanda 1 metrekarelik boş alan kalmayacak. Vatandaş, Bosna Hersek'e 1 saatte gideceğine, Karatay'a 10 dakikada gidecek. Bunu insanlar neden istemesin. Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde Karatay'a 75 bin ek nüfus geliyor. Ulunmak, Sarıyakup, Kumköprü, Çimenlik, Doğuş, İşkalaman, Yediler ve Araplar mahalleri çöküntü bölgeleri. Buraların tamamı değişecek. Bizdeki kentsel dönüşüm budur. 


araç aldık. Taşraya en iyi çalışan belediyelerden bir tanesiyiz. Bunu kitaplaştırdık. Ben söylemiyorum Fotoğraflı bir şekilde bunları verdik. 8-9 tane yıkılmak üzere olan evler var. Onları yıkıp çocuk parkları yapıyoruz. 152 tane tatlı su deposu yaptık. Taşrayla ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Kar yağışlarında ilk defa köylere greyder geldi. İsmil'de kanalizasyon yoktu. Yarma gibi beldelere düğün salonları yaptık. İlçelerde bile tesisler yok. Belde Karatay Belediye Başkanı Mehmet İLK DEFA KÖYLERE 

GREYDERİ BİZ GÖNDERDİK


* İbrahim Büyükeken: Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte Karatay'a kaç köy bağlandı. 

Mahalle olan köylerde şikayetler var. Sizin bunlarla ilgili ne gibi çalışmalarınız olacak? 

- 53 mahalleye 29 mahalle bağlandı. Toplamda 82 mahallemiz Hançerli Merhaba Gazetesi Yazı İşleri oldu. Buralardan yüzde 7 nüfus geldi. Alan olarak ise çok büyük bir alan geldi. 40 bin metrekarelik alandan oluşan Konya'nın 4 bin metrekarelik alanı Cihanbeyli'dir. 

İkinci de Karatay gelir. Selçuklu nüfus bakımından Karatay'm 2 katıdır. Karatay ise alan bakımından Selçuklu'nun 2 katıdır. Bu da hizmet alanım genişletmektedir. 

Çöp kamyonu, greyder gibi birçok Masası'na konuk oldu. 

nüfusunu alacak şekilde salonlar yaptık. Mutlaka bazı sorunlar olacak. Fakat elimizden geldiği kadar yeni mahallelerimize hizmet götürmeye devam edeceğiz. 


ARSALARIN DEĞERİ 10 KAT ARTTI * 


İbrahim Başçı: Bahri Dağdaş'a Şehir Hastanesi'nin yapılacağı planlandıktan sonra o bölgede arsa fiyatları 10 kat arttı. O bölge yatırım için cazip hale gelir mi? 

-Vatandaş artık uyandı. Yeni Mahalle'de arsanın metrekare fiyatı bizden önce 20 liraydı. Şimdi 700 lira. 2-3 sene sonra iddia ediyorum 2 bin lirayı geçer. Şehir Hastanesi yeterli değil. Değerin artmasında hastanenin pozitif etkisi olmaktadır. Aynı yere hastane gelecekse, Adliye ve tramvay hattı varsa. Çevre yolu da yapılmışsa, üniversite ve parkı da varsa Karatay uçar... 


Üçler Mezarlığı'nın karşısındaki bölge 3-4 yıl önce 60 bin liraya alınırdı. Şimdi ise 265 bin liraya daire satılmış. Daha tapusu Kentsel dönüşüm sadece Konya ve Karatay'ı değil Türkiye'nin geneline etki eden bir konu. Ölçeği iyi tutturanlar, beton yığını olmadan yeşil alan içeresinde bunu bile verilmediği halde bu şekilde. 

İleride nasıl olacak bunu düşünmek gerekiyor. Karatay'da gayrimenküllerin değeri her geçen yıl katlanarak, artmaya devam edecek. Hedefimiz Karatay'ı cazibe merkezi yapmak olacaktır. 


EMNİYET SORUNU BİTECEK 


* Halid Şen: Karatay'ın imaj sorunu hala devam ediyor. Bunu zedeleyen sorunların en başında kötü koku geliyor. Bununla ilgili bir çalışmanız var mı? 

- İşimiz gerçekten zor. İmaj değişikliği açısından çok değişiklik yaptık. Yapılan anketlerde en büyük sıkıntının emniyet olduğu ortaya çıktı. Emniyetin anketlerinde olayların yüzde 75'i Karatay'da meydana geliyor. 


Karatay'daki anketlerde yüzde 93 Yeni Mahalle çıkıyor, imaj değişikliği açısından Büyükşehir Belediyesi toplulaştırma başlattı. 

Yeni alanlar açıldı. Koku da ise avantaj ve dezavantaj bizim elimizde. Meram'ın alanı kısıtlı olduğu için çöp alanları kısıtlı. Aym şekilde 60 yıl sonra Karatay'm nüfusu Meram'a geçiyor. 2014'te Karatay'da 9 bin nüfus artmış. O kokunun tamamı çöplükten kaynaklanmıyor. Kanalizasyon arıtmadan çıkan bir çamur var ters rüzgar estiğinde Aydınlık Evlere kadar gidiyor. Çamurun önüne gübre fabrikası yapılıyor. Bu da çamurun dışuıa çıkmasına neden oluyor. Bağırsakçılar da vardı onları kaldırdık. El birliği ile bu kokuyu ortadan kaldıracağız. İmaj olarak da gelişme olarak da çok iyi yere gidiyoruz.

 

* Ahmet Göçergi: Karatay'da en büyük sorun koku ama bunun yanında gübre fabrikaları açılıyor. Bu kokunun artmasına neden olmaz mı? 

-Bazı fabrikaların kanalizasyon arıtma sisteminden kaynaklı bir koku vardı. Araştırdık ve ozonlu sisteme geçildi. Böylece koku ortadan kalktı. Gübre fabrikaları açılması imardan kaynaklanıyor. 

Çevre yolunun 200 metresi ticari alan diğer tarafı da konut alam. O zamanlarda imar verildiği için fabrikalar açılmış. Bununla ilgili yine çalışma yapacağız. 

* Hakan Armutçu: Reklam alanında Karatay'ın ne gibi çalışmaları var. İlçede yapılan yatırımlar ve projeler nasıl tanıtılıyor? 

-Karatay Belediyesi olarak, genel bir çalışma yapıyoruz. Televizyon, gazete ve internet sitesinde öncelik olarak şehrimizin kuruluşlarına öncelik veriyoruz. 

Bunu konu hakkında da standart bir çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde konuyla ilgili yeni çalışmalar yapacağız.

 

14 BİNE YAKIN SURİYELİ KARATAY'DA


Mehmet Akif Sütçü: Karatay'da toplu konut hızlı bir şekilde devam ediyor. Mültecilerin de nüfus artışına etkisi nedir? 

-Karatay'daki projelerimiz hızlı bir şekilde devam ediyor. 

2013 yılında alınan ruhsat sayısına baktığımızda 2014 yılında yüzde 28'lik bir artış var. Karatay'da 13 bin dairelik toplu konut yapıldı. 

İhtiyacı karşıladığımız için TOKİ'ye ihtiyaç duyulmadı. Konya'da 40 bin civarında Suriyeli var. 13-14 bini Karatay' da yaşıyor. 

Şükran Mahallesi ve Şems bölgesinde artış var. Yine bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. 


Merhaba