23 / 11 / 2024
fuzul

Kardeşi mirastan men etmek için ne yapılması gerekir?

Kardeşi mirastan men etmek için ne yapılması gerekir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Halam kardeşini mirasından men etmek istiyor. Ne yapması gerekiyor? Akli dengesi yerinde ama 83 yaşında.' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Halam kardeşini mirasından men etmek istiyor. Ne yapması gerekiyor? Akli dengesi yerinde ama 83 yaşında.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kardeşi mirastan men etmek için ne yapılması gerekir?

Halam kardeşini mirasından men etmek istiyor. Ne yapması gerekiyor? Akli dengesi yerinde ama 83 yaşında. ● A.E. 

★ ★ ★ ★ ★ 

Bir kimse kardeşini mirasından mahrum etmek istiyorsa bu mümkün. Zira kardeşlerin mirasta saklı payı yok. Saklı pay olmayınca, bir kimse hayattayken malvarlığını birilerine bağışlayabileceği gibi vasiyetname yaparak da ölümünden sonra birilerine bırakabilir.

Bu durumda o kimsenin ölümünden sonra kardeşler saklı payları bulunduğu gerekçesi ile saklı paylarını talep edemezler. Benzer durumlarda çoğunlukla miras bırakacak olan, vasiyetname yapma yolunu tercih eder. Çünkü malından ölene kadar tasarruf eder ve malları ancak ölümünden sonra kendisinin istediği yerlere gider.

Burada kesinlikle dikkat edilmesi gereken, mirasçılar arasında mahfuz hisseli (saklı payı bulunan) mirasçıların olup olmadığı hususudur. Şayet saklı payı bulunan mirasçı varsa onların bu payına dokunmadan geri kalan tasarruf nisabı dediğimiz bölümden tasarruf ederek vasiyetname yapmasıdır. Okuyucumun sorduğu kişi de bunlara dikkat ederek vasiyetname yapabilir. 

★ ★ ★ ★ ★ 

Okuyucum halasının 83 yaşında olduğunu da yazmış. Bu yaştakilerin vasiyetname yapamayacağına dair bir kural yok. Hukuki işlem yapma ehliyetine sahip herkes vasiyetname yapabilir. Biz hukukçu olarak bir tavsiyede bulunuyoruz.

Böyle bir hukuki işlem yapacak olan biri aynı gün tarihi itibarıyla bir doktordan akıl sağlığı ile ilgili sağlam raporu alarak vasiyetnamesine eklemeli. Zira sonradan kendisinin akıl sağlığının yerinde olmadığı iddiası ileri sürülebilmekte ve dava konusu yapılmaktadır.

Bu, işin sağlıklı olması için bir tavsiye iken noterler böyle bir doktor raporu olmadan vasiyetname kabul etmemek gibi bir yanlış yapmaktadırlar. Bu bir mecburiyet değildir ama yapılan işin sağlıklı olması için bir tedbirdir. Biz de tavsiye ederiz.


Geri Dön