Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır? Hisseli tapuda hisse devri nasıl yapılır?
Tapu devri kişinin sahip olduğu tapunun başka birinin üzerine geçirilmesi işlemine denir. Bu konuda pek çok soru sorulmaktadır. İşte onlar!Miras payının devri, mirasçılar arasında gerçekleştirilen bir işlemdir
KARDEŞLER ARASINDA HİSSE DEVRİ NASIL YAPILIR?
Miras payının devri merak edilen konulardan biridir. Miras payının devri, mirasçılar arasında gerçekleştirilen bir işlemdir. Her mirasçı kendisinin olan mirası pay sahiplerine devredip, kendi mirasından vazgeçebilir yani feragat edebilir. Miras payının devrinin konu olduğu işlemlerde, miras payına sahip olan bir kişi, bir bedel karşılığında miras payını diğer mirasçılara ya da üçüncü kişilere devir işlemi yapılabilir.
İşte bu konuya dair merak edilip sorulan diğer sorular ve yanıtları…
Miras payının devrinin işlemi mirasın açılmasından başlayarak yapılır. Ancak devir işlemi yapılacağı zaman diliminde mirasın henüz paylaştırılmamış olması gerekir. Herhangi bir mal veya nakit para ile ilgili miraslarda mirasçıların hakları mülkiyet bağlamında değerlendirilmektedir. Eğer mirası bırakan kişinin miras terekesinde mirasçı sayısı yalnızca 1 kişi ise, mirasın tüm kanuni haklarına bu kişi sahip olur. Bir mirasçı eğer isterse miras payını üçüncü kişilere ya da diğer mirasçılara devir edilebilmektedir.
HİSSELİ TAPUDA HİSSE DEVRİ NASIL YAPILIR?
Taşınmaz mülklerin el değiştirmesine tapu devri denir. Bu durum, alıcı ve satıcı arasında olabileceği gibi aileden miras kalması ya da benzeri sebeplerle de tapu devri gerçekleşebilir. Tapu devri için gerekli adımlar bulunmaktadır. Onların takip edilmesi gerekir. Tapu Müdürlüğünün istediği belgeleri tamamlayıp, sonrasında da tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelini ödemeniz gerekir. Tapu devri için istenen belgeler şunlardır;
TAPU DEVİR İŞLEMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Satış ile ilgili gerekli evraklar şunlardır; Güncel bilgiler için de resmi Tapu ve Kadastro sayfasına göz atabilirsiniz.
- Nüfus cüzdanı ve temsil belgesi, yani taşınmaz sahibi ile alıcısının veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi gerekmektedir.
- İcra Müdürlüğü’nün Satış Müzekkeresi ancak bu cebri icra yolu ile satılmış ise gereklidir.
- Mahkeme Müzekkeresi bu da ortaklığın giderilmesi davası yolu ile satılmış ise gereklidir.
- Bina vasıflı taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası olmalıdır.
- İlgili belediyeden alınmış Emlak Vergisi değerini belirtir belgeye de sahip olmalısınız.
Akbank’tan 20,000 TL’ye kadar faizsiz destek! Başvurmayan başını taşlara vurur!