Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır?
Hisse devri, daha çok kardeşler ve akrabalar arasında konuşulup tartışılan bir konudur. Peki hissenizi kardeşinize devretmek istiyorsanız ne yapmalısınız, Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır? İşte detaylar!Bir arsanın veya bir evin çok sayıda sahibi olabilir
HİSSELİ TAPU NEDİR?
Hisseli tapuyu kısaca anlatırsak; Bir arsanın ya da bir evin tapuda görünen eğer birden fazla, yani en az iki sahibi varsa o arsa ya da ev hisseli arsa veya hisseli ev tanımına girmektedir. Bir arsanın veya bir evin çok sayıda sahibi olabilir. Tapuda hissedar olarak belirtilen bu sahiplerin ortak kararı ile arsanın tamamı tek bir kişiye satılabileceği gibi tek bir hissedar sadece kendi payını da bir başkasına satabilme hakkına da sahiptir. Ama hisseli arsa satışı yapılırken kanunlar öncelikle diğer hissedarların hakkını korumaktadır. Eğer hissedar sadece kendi payını bir başkasına satmak istiyorsa öncelikle satışı diğer hissedarlara bildirmesi yani sunması gerekiyor.
İşte diğer detaylar...
HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILIR MI?
Hisseli tapunun satışının olmama durumundan bahsedersek, alıcı ile satıcının anlaşmasının yeterli olmaması durumunda müstakil tapu satışlarından daha zor bir süreç yaşanabilir. Satış işleminden önce hissedarların anlaşması, kendilerinin ön alım hakları öncelikle önemlidir. Ortaklar kendi hisselerini satma özgürlüğüne sahiptir. Ama diğer hissedarların bilgisi olmadan satış yaptıkları zaman da şufa davası açılabilir. Hissedarların noter ile bilgilendirildiği takdirde şufa davası açma hakkı da bulunmaz.
KARDEŞLER ARASINDA HİSSE DEVRİ NASIL YAPILIR?
Kardeşler arasında hisse devri yapılırken devir bedeli ön plana çıkmaktadır. Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamakla beraber, bildirilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama işlemi yapılır. Kardeşler arasında satış yolu ile devir işlemi yapılacak ise harcın ölçüsü devir eden ve devir alan kişi için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında bir ödemenin yapılması istenir.
Kardeşler arasında bağış işleminin yapılması halinde de emlak beyan değerinden düşük olmamak ile birlikte bağış için tanımlanan değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden alınır. Buna ek tapu döner sermaye bedeli için 233 TL ödenmesi gerekmektedir. İlaveten de Hizmet Bedeli olarak da 32 TL olarak tahsil edilir.
Online tapu işlemleri nasıl yapılır?
Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?
Hisseli tapunun riskleri nelerdir?