Emlak Terimleri

Kardeşler arasında tapu devri masrafı 2022!

Tapu devir işlemleri için alıcı ve satıcı tarafından belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu devri kardeşler arasında olursa ne kadar harç ödenir? İşte kardeşler arasında tapu devri masrafı 2022...Gelir İdaresi Başkanlığı ise Devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli oluyor

Gayrimenkuller ile ilgili her türlü tapu ve tescil işleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ise Devlet alacaklarının tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli oluyor. 

Tapu ve kadastro işlemlerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifede yer alanlar, tapu ve kadastro harçlarına tabi tutuluyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak tahsil ediliyor.

Tapu devri kardeşler arasında gerçekleşebiliyor. Kardeşler arasında tapu devri satış karşılığında yapılabildiği gibi, bedelsiz olarak de devredilebiliyor. Peki, kardeşler arasında tapu devri masrafı 2022 ne kadar?

TAPU HARCINI KİM ÖDER?

Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir: 

a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler), 

b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, 

c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, 

d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar,

e) Rücularda rücu eden taraf,

f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.

KARDEŞLER ARASINDA TAPU DEVRİ MASRAFI 2022

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Kardeşler arasında satış yolu ile devir yapılacaksa harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında ödenmesi gerekiyor.

Kardeşler arasında bağış işleminin yapılması halinde, emlak beyan değerinden düşük olmamak şartıyla bağış için beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor. 

Ayrıca tapu döner sermaye bedeli için 233 TL ödenmesi gerekecek. İlave Hizmet Bedeli ise 32 TL olarak tahsil edilecek.

 

Tapudan cayma hakkı var mı?

Tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar?

Tapu sorgulama şifresiz nasıl yapılır?