Köşe yazıları

Kardeşlerin mirastaki saklı payı nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda babasının hayattayken borçlandığını belirten okuyucu, evine haciz konulmasına karşın evini kardeşine devrettiğini aktardı. Kardeşin evleneceğini ve eve ihtiyacı olduğunu, evden çıkmalarını söylediğini aktaran okuyucu hakkı olup olmadığını sordu.

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda babasının hayattayken borçlandığını belirten okuyucu, alacaklıların alacaklarına karşı evine haciz koyulmasını engellemek amacıyla evi erkek kardeşine devrettiğini aktardı. Şimdi kardeşinin evleneceğini ve bu eve ihtiyacı olduğunu söyleyerek evden çıkmasını istediğini dile getiren okuyucu, buna hakkı olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Nedenini bilmemekle beraber aile büyüklerinin çoğunlukla hanenin büyük erkek çocuğu üzerine gayrimenkullerini devrettiği sık sık görülüyor. Sanki ‘Benden sonra babanız ağabeyinizdir’ diyorlar. Ancak sonuçta öyle koruyucu bir ağabey olmuyor. Bir mülkiyet ihtilafı kardeşler arasında yaşanıyor. 

***

Okuyucunun anlattığı olayda kurulan cümleden anlaşılan o ki baba, konutu oğluna bağışlamış. Madem ki amacı alacaklılardan mülklerini kaçırmak o halde hayatta olsaydı şu soru sorulmalıydı; niye bütün evlatlar üzerine devir yapılmıyor da erkek çocuk üzerine devir gerçekleştiriliyor.

Bugün için bir evlada bağış gerçekleştirildi ise diğer evlatlar saklı paylarını talep edebilir. Evladın mirastaki saklı payı, miras hakkının yarısı yani yüzde 50’si olarak belirlenmiştir. Bunun için bir dava açılabilir ve bu durumda da okuyucu bu konutta hissedar yani malik sıfatı ile oturuyor olacaktır ki tahliyesi talep edilemeyecektir.

Miras kalan gayrimenkullerin paylaşımı nasıl yapılır?