29 / 04 / 2024

Kargopark ile evde kargo bekleme derdine son!

Kargopark ile evde kargo bekleme derdine son!

Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için Kargopark CEO’su Erdal Özkan ile Kargopark'ı masaya yatırdı.




Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için Kargopark CEO’su Erdal Özkan ile Kargopark'ı masaya yatırdı.

Kargopark ile evde kargo bekleme derdine son!

 

Kargopark hangi ihtiyaca hizmet etmek için ortaya çıktı, hikâyenizi dinleyebilir miyiz?

Tüm dünyada kargo teslimatları, internet üzerinden gerçekleşen alışverilerde son kullanıcıların yaşadığı en büyük sorunsalı oluşturmaktadır. Bu ihtiyaca çözüm bulmak amacıyla birçok firma farklı modeller üzerinde çalışmaktadır. Kişilerin evde veya işyerinde bulunamaması ya da sadece kargolarını alabilmek için saatlerce evde beklemek zorunda kalmaları, sitelerin içerisinde sürekli dolaşan kuryeler ile oluşan güvenlik zaafiyetleri, işyerlerine çok fazla bireysel gönderinin gelmesi ve burada muhaberat servislerine oluşturduğu ilave iş yükleri gibi birçok sorun çözüm beklemektedir. İşte tam burada oluşan ihtiyaca yönelik Kargopark Ortak Kargo İstasyonlarını son kullanıcının hizmetine; 7/24, dilediği noktada ve dilediği zamanda kargolarına ulaşma özgürlüğü sunuyoruz. Güvenlik önlemleri üst düzeyde, 7/24 kamera ile izlenen, tek kullanımlık şifre ile sadece bireylerin kargolarını alabildiği bu modelde artık evde kargo bekleme derdine bir son veriyoruz. 

 

Hızla artan sayıda Ortak Kargo İstasyonu kuruyorsunuz. Şu an güncel rakamlarınız ve önümüzdeki dönem planlarınız nedir? Bu lokasyonları nasıl belirliyorsunuz?

Şu an itibarıyla 60’ın üzerinde noktada son kullanıcılara hizmet vermekteyiz. Üç aylık bir periyotta 250 noktada ve 5 büyük şehirde, kullanıcıların rahatlıkla ulaşabilecekleri güzergâhlarda olacağız. Bir yıl içerisinde 500 makina ile kullanıcılara hizmet vermeyi planlıyoruz. 

Makinalarımızın teknolojik ve yazılımsal olarak kuvvetli bir alt yapısının olmasının yanında en önemli fark yarattığımız alan doğru noktalarda yer alıyor olmamız. Bu konuda Lokasyon partnerlerimiz ile beraber tekil noktalar için analizleri ve anlaşmaları yapan çok nitelikli bir saha ekibimiz bulunuyor. Lokasyon partnerlerimizden Opet Aralık ayı itibarıyla bu hizmetin lansmanını yaptı ve hem bayilerini hem de kullanıcıları bu hizmet ile tanıştırdı. İlk günden beri bize güvenen ve noktalarını açan Opet bu anlamda bir fark yaratacağını gösteriyor. Diğer yandan Başakşehir Belediyesi modelimizi oldukça inovatif bulduğu ve kullanıcılara fayda sağlayacağına inandığı için ilçe sınırları içerisinde makinalarımızı konumlandırmamız için nüfusun yoğun yaşadığı alanlarda bizlere yer kiralaması gerçekleştirdi. Şehir dışı yapılanmamızda bir diğer önemli anlaşmayı Bursa Metro İşletmesi olan Burulaş AŞ ile gerçekleştirdik ve Bursa metrosunun en yoğun güzergahlarında Kargopark makinalarının kurulumlarını başlattık. Bu pandemi döneminde zor günler yaşayan esnafa küçük de olsa bir katkı sağlamak ve etkileşim yaratmak amacıyla kılcal damarlardaki makinalarımızı esnaf noktalarına konumlandırıyoruz. Yoğun konut sayısı olan siteler, işyerlerinin yoğun olduğu plaza bölgeleri, alışveriş merkezlerinin 7/24 erişilebilir açık alanları, metro istasyonları, şehir içi Opet istasyonları ve şu an anlaşmakta olduğumuz yine çok önemli bir gıda zincirinin lokasyonları ile beraber tüm kullanıcılarımızın kolayca erişebileceği çok önemli noktalarda olmaya devam edeceğiz. 

Kargopark ile evde kargo bekleme derdine son!

Kargopark’ı farklılaştıran özellikler nedir, sistem nasıl çalışmaktadır?

Kendimizi kargoların ortak istasyonu olarak tanımlıyoruz, aynı Ortak ATM mantığı ile hareket ediyor ve tüm e-ticaret ve kargo firmalarının kullanabileceği Kargopark Ortak Kargo İstasyonlarını kuruyoruz. Bu sayede yatırımı optimize ederek tüm sektörün paylaşım ekonomisinden faydalanmasını sağlıyoruz. Bizimle sözleşmeli olan e-ticaret ve kargo firmalarının ortak paylaşımdaki Kargopark makinalarından son kullanıcılarına hizmet vermesini sağlıyoruz. 

 

Covid-19 ile beraber online alışverişe talep arttı ve ciddi bir kargo yoğunluğu oluştu. Bu yoğunluğu nasıl kontrol ediyorsunuz? Hangi teknolojilerden faydalanıyorsunuz?

Sistem sürekli olarak hem e-ticaret hem de kargo tarafındaki paydaşlarımızla anlık konuşuyor ve sipariş oranına göre doluluğu ölçüyor. Arka planda çalışan algoritma ile de kısa vadede gelecek olan kargo hacmini hesaplayabiliyor. Bu sayede %100 doluluğa ulaşmadan önce de kapasite bildirimlerini anlık yapabiliyor. Yoğunluğun çok fazla olduğu ve gözlerin kapasiteyi karşılayamayacağını öngördüğümüz lokasyonlarda makinaların göz hacmini hızlıca arttırmamız ve modüler olan makinalarımızı hızlı bir şekilde büyütmemiz mümkün oluyor. 

 

Covid-19 döneminde gündeme gelen temel kavramlardan birisi de ‘temas’. Bu kavram çerçevesinde Kargopark’ın avantajları nelerdir?

Kargopark mobil uygulaması ile beraber kullanıcılara temassız teslimat opsiyonu sunmaktadır. Uygulama üzerinden alınan barkodu makina üzerindeki QR kod okuyucuya göstererek direkt olarak kargonuzun olduğu kapağın açılması sağlanmaktadır. Bu sayede son kullanıcı hiçbir işlem yapmadan, şifre girmeden temassız bir şekilde paketini alabilmektedir. 

Kargopark ile evde kargo bekleme derdine son!

Hedef kitlenizi nasıl tanımlarsınız? Ne tür geri bildirimler alıyorsunuz?

E-ticaret ekosisteminin tüm paydaşları Kargopark’ın paydaşlarıdır. Son kullanıcı hizmeti direkt alan olmakla beraber e-ticaret siteleri ve kargolarda bu hizmeti son kullanıcıya sunan partnerlerimizdir. Makinalarımız 2015 yılından bu yana sahada kullanılmaktadır. Site sakinleri tarafından kullanılan makinalarda yaptığımız araştırmada ilk kullanımdan sonra tekrar kullanma isteği %95 oranındadır. Kuryeler tarafında ‘last mile delivery’ (son adım teslimatı) operasyonunda sağladığı hız ve kullanıcılara ulaşamama riskini ortadan kaldırdığı için büyük bir operasyonel fayda sağlamaktadır. E-ticaret tarafı ise kullanıcıya yenilikçi ve farklı opsiyonlar sağlamanın mutluluğunu yaşamaktadır. 

 

Gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz? Kurmayı hedeflediğiniz yeni lokasyonlar ve işbirlikleri var mı?

Kargopark hem ortak paylaşımlı modeli işleten, hem de akıllı kargo makinaların satışını yapan bir firmadır. 2021 yılı içerisinde ortak paylaşımlı modelde 500 makinaya ulaşmak ve 5 yıllık plan içerisinde makina satışı ve işletmesinde 10.000 adetli rakamlara gelmeyi projekte etmekteyiz. Şu anda Balkan ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ile de ihracat görüşmelerini sürdürmekteyiz. Kısa zamanda buralardaki gelişmeleri de sizlerle paylaşıyor olacağız. Tamamı kendi bünyemizde gerçekleştirdiğimiz yazılım ve yerli üretim makinalarımızı, Kargopark markasıyla global pazarlarda işletmek şu an en büyük hedefimiz.

CuEngine pandemi ile birlikte vites yükseltti!

Ofisteki dijital dönüşüm Smartoffice ile akıllandı!

5G teknolojisinin gayrimenkuldeki etkileri neler olacak?

Kısa ve orta vadeli ev kiralamaları yapan Missafir, sahaya da iniyor!

Kiracılar için depositosuz, düşük komisyonlu online kiralama deneyimi!

Toplu yaşam alanı yönetimlerinin dönüşümü!

Ofislerin evrimi!

Coğrafya şirketlerin kaderidir!

İnşaat sektöründe yapay zeka kullanımı!


Geri Dön