Karia Yolu yürüyüş rotası 100 bin kişi tarafından gezildi!
İsmini antik Karia döneminden alan ve 800 kilometrelik patika yollarıyla alternatif turizm çeşitliliği sunan Karia Yolu yürüyüş rotası, ilk yılında 100 bin kişi tarafından gezildi...
İsmini antik Karia döneminden alan ve 800 kilometrelik patika yollarıyla alternatif turizm çeşitliliği sunan Karia Yolu yürüyüş rotası, ilk yılında 100 bin kişi tarafından gezildi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geçen yıl turizme kazandırılan yürüyüş yolu, kendine özgü mimarisi ile çok sayıdaki köyden, el deymemiş koylardan, irili ufaklı tepelerden ve yürüyerek ulaşılabilen antik kentlerden oluşması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, 2013 yılında Kalkınma Bakanlığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Odalarının işbirliğinde düzenlemesi yapılan yürüyüş yolunun KARİA Yolu adını Antik Çağ'da Muğla ve Aydın bölgesinde hüküm süren Karia Medeniyetinden alıyor. Yürüyüş rotası kendine has özgün mimarileri ile çok sayıda köyden, el değmemiş koylardan, zeytin ve badem ağaçları ile dolu tepelerden ve İ8rihli ufaklı ve bir bölümü yalnızca yürüyerek ulaşılabilen antik kentlerden oluşuyor. Ve Ege'den Akdeniz'e dek uzanıyor.
Projedeki en önemli amaçlarından birinin de patika Köylere ekonomik katkı yolları turizme açarak yerel halka gelir kaynağı oluşturmak olduğunu belirten Karakuş, "Karia Yürüyüş Yolu'nun ilimiz turizmine önemli katkı sağladığını düşünüyoruz. Ayrıca yol güzergahı üzerindeki köylere de ciddi katkıda bulunuyor. Etaplarımız genelde bir köyde başlayıp bir köyde bitiyor. Buraya gelen ziyaretçiler hem bu köylerde kahvaltı yapıyor hem köylerden yöresel ürünler alarak ekonomik katkıda bulunuyor.
açılması ile yerli ve yabancı grupların bölgeye gelerek turizmin gelişmesine katkı sağladığını dile getirdi.
120 YÖNLENDİRME VAR
Karia Yürüyüş Yolu'nun Muğla ve Aydın'ı kapsayan 800 kilometrelik bir yürüyüş rotası olduğunu hatırlatan Karakuş, gezginlerin kaybolmadan güzergahı takip edebilmeleri için 46 etaptan oluşan yürüyüş güzergahında 220 yönlendirme levhası ve 33 bin işaretleme yaptıklarını söyledi.
Karakuş, eskiden ticaret ve ulaşım için kullanılan patikaları turizme açarak yerel halka önemli gelir kaynağı oluşturduklarını ifade etti.
800 KİLOMETRELİK PATİKA
Yüzlerce yıldır var olan antik yolları, bir yıl süren çalışmalar sonucu iyileştirilerek turizme kazandırdıklarını ve Muğla'dan JL Marmaris İçmeler, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi, Akyaka ve Milas'a kadar toplam 800 kilometreyi kapsayan tarihi patika yollarda yürüyüşlerin gerçekleştiğini vurgulayan Karakuş, "Bölgemiz 12 ay yürüyüş yapılabilecek iklim ve doğal güzelliklere sahip. Bu nedenle daha öncelerden ticaret ve ulaşım için kullanılan 800 kilometrelik patika yolları birbirine bağlayıp gerekli işaretlemeleri yaparak yürüyüş turizmine açtık. Bu nedenle ilk yıl olmasına rağmen yaklaşık 100 bin kişinin bu yolda yürüdüğünü belirledik. Bu sayı her geçen gün artmaktadır."
Taraf Gazetesi