Genel

Kariye Camii müze mi cami mi

Kariye Camiini 1945te dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü müzeye çevirmişti. Günümüzde resmi olarak müze olan yapıyı, UNESCO cami olarak tanımlıyor

İstanbulun fethinden sonra 1511 yılında Vezir Hadım Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülen Kariye Camiini 1945te dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü müzeye çevirmişti. Günümüzde resmi olarak müze olan yapıyı, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) cami olarak tanımlıyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO); dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından camiden müzeye çevrilen Kariyeyi cami olarak tanımladı. Türkiye; İstanbuldaki tarihi ve kültürel eserlerin dünya kültür miras listesine alınması için UNESCOya başvuruda bulundu. UNESCOnun 356 sayılı kararda; Kariye Camii olarak geçiyor. Kariyede; Ashab-ı Kiramdan Ebu Said El Hudri (ra) Hazretlerinin de kabri bulunuyor.

İnönü, Camiyi Müzeye Çevirmişti

Kariye, İstanbulda Edirnekapı semtinde bulunuyor. 6. yüzyıl gibi erken bir dönemde inşa edildiği tahmin ediliyor. İstanbulun fethinden sonra bir süre daha kilise olarak kullanılan binayı, 1511de Vezir Hadım Ali Paşa camiye dönüştürdü. Daha sonra da yanına bir okul ve aşevi eklendi. Mozaik ve freskolar cami olduktan sonra bazen tahta kepenklerle, bazen de badana ile örtüldü. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 29 Ağustos 1945 tarihinde Kariye Camiini müzeye çevirdi.

Ebû Said El-Hudri Kimdir

Ashab-ı kirâmın fakihlerinden biri. Ebû Said el-Hudri, Rasûlullahın hadislerinden bin yüz yetmiş hadis rivâyet etmiştir. Bunlardan kırküç tanesi Buhâri ve Müslimde, yirmi altısı yalnız Buharide, elliikisi Müslimde, diğerleri öteki hadis kitaplarında bulunmaktadır.

Ebû Saîd, Medinede Mescid-i Nebevînin inşasına katılmış, 13 yaşında Uhud gazasına babası ile katılmış ve bu savaşta babası Mâlik şehid olmuştur. Ebû Said, Benû Mustalik ve Hendek gâzâlarına da katılmış, seferlere çıkmıştır. Hudeybiye, Hayber, Mekkenin fethi, Huneyn, Tebük gazalarında bulunmuştur. Rasûlullahın on iki gazasında yer almıştır.

Kariye Camiine Koç da Kilise Dedi

Koç Grubu ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından Pera Müzesinde düzenlenen, Kariye Müzesini ele alan "Bir Anıt, İki Anıtsal Kişilik, Theodoros Metokhitesden Thomas Whittemorea Kariye" başlıklı sergide, Kariye Camii kilise olarak gösterilmiş ve minaresiz maketi yer almıştı.

Türkiye, UNESCOnun Sözleşmesini Kabul Etti

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Genel Konferansında 16 Kasım 1972 tarihinde kabul edilip, 17 Aralık 1975 tarihinde yürürlüğe girdi.

Türkiye; söz konusu sözleşmeyi 10 sene sonra kabul etti. 14 Nisan 1982 tarih ve 2658 sayılı kanunla katılmamız uygun bulunan sözleşme, 23 Mayıs 1982 tarih ve 8/4788 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla onaylandı ve 14 Şubat 1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazetede yayınlandı.
Yeni Akit