29 / 04 / 2024

Karkas ne demektir?

Karkas ne demektir?

İtalyanca’da Carcassa kelimesinden gelen ve inşaat terimi olarak karşımıza çıkan karkas ne demektir? Çelik Karkas ne demektir? Çelik karkas çeşitleri nelerdir? Ahşap karkas yapı sistemi ne demektir?



Karkas ne demektir?

İnşaat terimlerinden olan Karkas; Demirli betonla yapılmış yapıya deniyor. Karkas; Yapıyı taşıyan iskelet sistem olarak karşımıza çıkıyor.


İtalyanca’da Carcassa kelimesinden geliyor. Karkas; demirli betonla yapılmış yapı anlamında kullanılıyor. Karkasın bir diğer tanımı ise bir yapıyı taşıyan iskelet sistemidir.


Bu yapıların dış ve iç duvarları, tavan ve tabanları beton, taş, tuğla gibi malzemelerden yapılır. Çelik veya karkas kolonları, kirişleri bulunur.


Çelik Karkas çeşitleri:

1. Yapısal Çelik Kullanılan Sistem; imalatları ve şekillendirilmeleri sahada yapılılır.Kolonlar ve kirişler yükleri taşıyacak şekilde düzenlenir. Ayrıca yük taşımayan elemanları yapıya bağlayan bir sitemdir. 


2. Hafif Çelik Taşıyıcılı Sistem; evlerin kaplamaları alıcının istediği şekilde düzenlenebilir. Duvarlar ile tavanları fabrikada yapıldıktan sonra sahada montajları yapılır. 


Sistemde yer alan çelik taşıyıcılar, alçı panel ve kontrplak ile kaplanır. Isı yalıtımı için camyünü, taşyünü gibi malzemeler duvarların arasına yerleştirilir. 


3. Önceden Birleştirilmiş Modül Sistem; bu yapılarda taşıyıcılar fabrikada en ince detayına kadar birleştirilir. Toplamında 2 hafta süren işlemler hiçbir hava koşullarından etkilenmez.


Ahşap karkas yapı sistemi ne demek?

Taşıyıcı sistemi ahşaptandır. Bu sistem bilgisayar ortamında oluşturuluyor. Fabrika ortamında mühendis kontrollerinden geçiyor. Duvar panelleri, döşeme kirişleri ve çatı makaslarını oluşturacak iskelet sistemine Ahşap Karkas Yapı sistemi deniyor.



Kagir yapı nedir?


Geri Dön