07 / 05 / 2024

Karot nedir?

Karot nedir?

Karot nedir? Karot çalışmasına ilk kimler başlamıştır? Karot kelimesi nereden geliyor? Karotun kullanım alanları nerelerdir? sorularının cevaplarını ve karot hakkında daha fazlasını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...



İngilizce'den dönüşen bir kelime olan karot, İngilizcede havuç anlamına geliyor. Peki aslında karot ne anlama geliyor? Betonu silindir şeklinde delme işine karot deniyor. Peki havuç kelimesinin İngilizcesinden dönüşen karot, nasıl bu işe ismini vermiş? 


Karot ile ilgili çalışmalar  ilk olarak  Almanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Almanlar betondan numune almak için yaptıkları araştırmalar sonucunda, şimdilerde karot makinaları olarak adlandırdığımız  makinayı icat ediyorlar. Bu makine ile, betonu silindir şeklinde delerek, silindir  içerisinde kalan  ve havuca  benzeyen betonu çıkartmayı başarmışlardır. Havuca benzemiş olmasından dolayı, havuç anlamına gelen, KAROT kelimesi ile adlandırılıyor. Böylece, betonu silindir şeklinde delme işine KAROT, bu işi karot makinaları ile yapanlara da KAROTÇU ismi verilmiştir. İnşaatlarda beton delme, kesme işinin teknik adı karotculuk olarak kalıyor.



Karot delme makineleri yatay ve dikey konumlarda kullanılacak biçimde geliştirilmiş olup, her türlü ihtiyaca cevap verebiliyor. Örnek kullanım alanları ise, asansör ve merpen boşluğu açılımları, zemin beton çatlaklarını önlemek için derz kesimlerinde, kapı, pencere, kanal, istinat duvarlarının kesim ve açılımları gibi işlemlerde kullanılıyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön