Kent Haberleri

Karot testine talep katlandı! Binaya yapılacak test zarar verir mi? Karot testi binalara zararlı mı? 

Vatandaşlar karot testi yaptırarak binalarının sağlamlığını öğrenmek istiyor ancak binalardan alınacak parçanın zarar verebileceği endişesi vatandaşları tedirgin ediyor. Peki binaya yapılacak test zarar verir mi? Karot testi binalara zararlı mı?  Vatandaşlar karot testi yaptırarak binalarının sağlamlığını öğrenmek istiyor ancak binalardan alınacak parçanın zarar verebileceği endişesi vatandaşları tedirgin ediyor

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 şehri etkileyen iki büyük depremin ardından binalarına deprem dayanıklılık testi yaptırmak isteyenler, karot testi araştırmalarını hızlandırdı. 

Vatandaşlar karot testi yaptırarak binalarının sağlamlığını öğrenmek istiyor ancak binalardan alınacak parçanın zarar verebileceği endişesi vatandaşları tedirgin ediyor. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, Karot alımının riskli olduğu tartışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Peki binaya yapılacak test zarar verir mi? Karot testi binalara zararlı mı? 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, karot testi ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında "Sağlam binaya karot almak zarar vermez. Uzmanımız doğru yerden alırsa zarar vermez. Bina zaten taşıyıcı sistemin problemli ve riskliyse kanıt numunesi alırken zarar verebilirsiniz" ifadelerini kullandı. Buğra Gökçe, uzmanların, zarar verecek durumda olmasında ise örnek almayacağını belirtti. 

Binanın riskli çıkması halinde ne olduğu da milyonlarca kişi tarafından merakla araştırılıyor. 
Karot alınıp, beton filmi çekildikten ve laboratuvar ortamında gerekli incelemeler gerçekleştirildikten sonra, çıkan rapor binanın riskli olduğunu belirtiyorsa bu rapor belediyeye iletiliyor. Belediye gerekli incelemeyi bitirip tapuya yolladıktan sonra maliklerin hanesine riskli yapı şerhi konuluyor. 

Riskli yapının kesinleşmesinin ardından da ikinci aşama tahliye süreci oluyor. Bu süreç de belediyeler tarafından sürdürülüyor. 

İlçe belediyesi tüm maliklere birincisi 60 günden az, ikincisi 30 günden fazla olmayacak şekilde iki süre tanıyor. Bu süreler tamamlandığında binanın elektrik, su ve doğalgazı kesiliyor. 

Binadaki herkes tahliye edilerek can güvenliği sağlandıktan sonra yıkım sürecine geçiliyor. 

KAÇ ÇEŞİT DEPREM DAYANIKLILIK TESTİ VAR VE KİMLER BAŞVURABİLİR? 

Binalar için yapılabilecek iki deprem dayanıklılık testi bulunuyor. Bunlardan birincisi, özel rapor. 

'Binamız güçlü mü değil mi görmek istiyoruz' diyenler için olan özel rapor seçeneğinde; bu raporu düzenlemeye elverişle tüm firmalardan alınan rapor geçerli oluyor. Fakat başvurabilmek için mutlaka tüm kat maliklerinin aralarında genel kurul yaparak onay vermesi gerekiyor. Tek başına bir konut sahibbinin başvuru yapıp, karot aldırabileceği bir seçenek değil. 

Çıkan raporun sonucuna göre bina yıkılması veya güçlendirme yapılması gibi zorunluluklar bulunmuyor. Yani aslında resmiyette bir karşılığı olmayan bu rapor yalnızca binanın depreme karşı performansını ortaya koyarak fikir beyan ediyor. 

Bu teste örnek olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) ücretsiz hızlı bina taraması çalışmaları gösteriliyor. Hızlı Tarama yöntemi ile mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumu belirleniyor. Çalışma çerçevesinde binaya karot testi işlemleri yapılarak herhangi bir numune alımı yapılmadığı, yalnızca  rapor verildiği ve tahliye olmadığı ifade edildi. 

Diğer bir rapor ise, riskli yapı tespit raporu olarak biliniyor ve binada 100 konutta olsa bir kat maliki tarafından bile yaptırılabiliyor. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın internet sitesinde bulunan lisanslı firmalara başvurmak isteyen bir ev sahibi, diğer mülk sahiplerinin onayı olmasa da başvuruda bulunabiliyor. 

Bu raporun fiyatı ise geçen sene 12-13 bin liradan başlıyordu. Bu sene ise 20 bin liradan başlıyor. Binanın kat sayısına, zemin etüdü olup olmamasına bağlı şekilde fiyat yükselebiliyor. 

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk: Marmara denizi 7.2 ile 7.6 arasında büyüklükte kırılacak! İstanbul depreminin zamanı geldi! 

Binaları depremden kurtaran sismik izolatör pahalı mı ve eski yapılara da uygulanır mı? Hemen bakın!

Sigorta şirketlerine önemli çağrı: Depremde 1 milyondan fazla araç hasar gördü, hasarları acilen ödenmeli!