Karot testinin amacı!
İnşası tamamlanmış binalarda kullanılan, zemin, beton, asfalt gibi yapımlardan, özel aygıt (karotiyer) ile alınan silindirik örnek olan karot testinin amacı nedir merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..
Karot kelimesi İngilizce'de havuç kelimesine karşılık geliyor. Kavram olarak ise Core Drill olarak isimlendiriliyor. İlk karot alma makinesi 1864’de İsviçre’li bir mühendis tarafından yapılırken, bugünkü sondaj makinelerinin çalışma prensibini ortaya koyan ilk karot alma makinesi İsveç’li maden mühendisi Craelius tarafından 1885 yılında yapılıyor. Bu makine ile birlikte, betonu silindir şeklinde delerek, silindir içerisinde kalan ve havuca benzeyen beton çıkartılıyor. Bu işlem havuca benzemiş olmasından dolayı, havuç anlamına gelen, karot kelimesi ile adlandırılıyor.
Peki karot testinin amacı nedir?
Karot testinin amacı sözkonusu yapının ve elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve hizmet ömrünün tespitini belirlemektir. Standart silindir numuneler üzerinde basınç dayanımı için TS EN 12390-3 standardı uygulanıyor. Kısaca karot testi, sertleşmiş betondan alınan karot numunelerinin deneye hazırlandıktan sonra basınç dayanımının tespiti amacı ile yapılıyor.
Silindir şeklinde betonun delinmesi, beraberinde beton binalarda ihtiyaç duyulan ve gibi işlerinde yapılmasına olanak sağlamıştır.
- Hiç bir deliği hesap etmeden yapılan inşaatlarda en çok kullanılan yöntemdir.
- Beton testi yapılması için yapılan uygulamadır.
Karot testi nedir?
Karot nedir?
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com