08 / 07 / 2024

Kars halkı heykel değil okul istiyor!

Kars halkı heykel değil okul istiyor!

şžu aralar Kars"ta kiminle sohbet etseniz daha ikinci cümle tamamlanmadan herkes aynı soruyu soruyor zaten œNiye heykel için bu kadar masraf edildi  



şžu aralar Kars"ta kiminle sohbet etseniz daha ikinci cümle tamamlanmadan herkes aynı soruyu soruyor zaten œNiye heykel için bu kadar masraf edildi

Heykel için harcanan paranın miktarı da şimdiden efsaneye dönüşmüş. Kimi œ6 trilyon harcamışlar, yazıktır, œKimi 5 trilyona mal olmuş, o kadar para verilir mi diyor.   Konuşulan en düşük meblağ 500 milyon. Maliyeti ne kadar olursa olsun, bu paranın yol, okul, köprü, üniversite, hastane gibi kente ve insanlığa faydalı işlere harcanması gerektiği konusunda neredeyse herkes hemfikir.

HARCANAN PARALARA YAZIK

İnsanlık Anıtı"nın Ebul Hasan Harakani Türbesi"nin kubbesinden yüksek olduğu, hatta onu gölgelediği de tartışılıyor. Kentin ticaret merkezinden sayılan, Ebul Hasan Harakani Türbesi"nin arkasındaki Fayton Pazarı"nda çınar Market"in sahibi Serhat Adıgüzelli, œşžehit Ebu Hasan Harakani Türbesi bu şehir için ne kadar önemli sorusuna œYahu ne demek, ne demek, öyle önemli ki! Biliyor musun Avrupa"dan buraya ziyarete geliyorlar yanıtını veriyor. İnsanlık Anıtı heykeline gelince yanıtı: œYahu paraya yazık! Nereden çıktı bu para, bizim cebimizden çıktı. Vergiyi biz veriyoruz. Yazık! şžimdi yıkacağız, diyorlar yazık!  

Memleketimiz olgundur biz de isyan mı edelim

¢ Ebul Hasan Harakani türbesi yakınlarında Can Giyim isimli küçük bir dükkanın sahibi Cimşit Altunterim"in yorumu şu: œMadeki bu heykel yapıldı buraya, bu kadar masraf yapılmadan durdursalardı. 4 milyon para gitti. Yol yap, hastane yap. Kars olgun memlekettir, siyasete karışmıyor, biz de isyan mı edelim Heykel kalkmasına kalksın tabii memleket gelişsin ama yapılan şey niye kaldırılsın    

GÖRÜNTÜ OLARAK DA çOK İĞRENç

¢ Üniversite öğrencisi Mehmet Küçük, œBurada hastanelerde çok sıkıntı var, oraya harcanabilirdi para; çok gereksiz. Görüntü olarak da çok iğrenç. Halkın verilen paradan haberi yoktu, Başbakan gelince maliyet ortaya çıktı, halk tabii tepki gösteriyor yorumu yapıyor.

Bir otelde resepsiyonst olarak çalışan İnanç Kazak, œBu anıt, Ermenistan"la yakınlaşmanın sonucunda iki ülke arasındaki dostluğu simgelemesi için yapıldı. Bunca yıldır orada duran heykel, Başbakan Erdoğan ondan söz edince mi insanların aklına geldi O zaman neden yapıldı, ne için kaldırılıyor, anlamadım diyor.  

Bir manavda çalışan Ahmet Tipi de   heykele karşı. İnsanlık Anıtı"ndan söz açılınca, heykelin simgelediği ˜dostluk"tan yola çıkıp lafı Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollere getiriyor ve œNe heykeli ne de Ermenistan sınırının açılmasını istiyorum diyor.

Harakani hazretlerine yapılan tam haksızlık  

¢ İnsanlık Anıtı"nın bulunduğu tepe, Kars şehir merkezi manzarasına hakim. Sağda çıldır çayı"nın hemen yanından başlayan gecekonduların üzerinde Kars Kalesi yükseliyor. Namık Kemal"in evi ise İnsanlık Anıtı"na çıkan, parke taşlı yolun hemen başında. Tepenin karşısında ise Ebul Hasan Harakani"nin türbesinin bulunduğu Harakani Külliyesi görünüyor. Anadolu"ya Sultan Alparslan"dan 40 yıl önce müritleriyle gelerek Malazgirt Savaşı"na zemin hazırlayan şžehit Ebul Hasan Harakani türbesinde ise heykel nedeniyle bu günlerde yürütülen tartışmalara tezat tam bir sessizlik hakim. Türbenin başında bir hoca kuran, kadınlar dualar okuyor. Sorulara kimse yanıt vermiyor.

Ebul Hasan Harakani Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yavuz Uzgur da medyanın Ebul Hasan Harakani türbesini tartışmaların içine çekmesinden rahatsız. Türbenin tartışılan heykelin gölgesinde kalmasından da rahatsız, bunun   œHarakani Hazretleri"ne haksızlık olduğunu söylüyor.
Star    


Geri Dön