28 / 04 / 2024

Karşıyaka'nın isyanı: Şehir planlarında stat yeri yok!

Karşıyaka'nın isyanı: Şehir planlarında stat yeri yok!

Karşıyaka Spor Kulübü (KSK) Başkanı Hüseyin Çalışkan, İzmirin 2-3 tane modern stadyuma kavuşmasını istediklerini söyledi. Çalışkan, "İzmirde spor ve futbol kulüpleri var, şehir planlarında stat yeri yok. Şehir plancılığınızı sorgulama hakkım yok mu" dedi



Çalışkan, Karşıyaka Nikah Sarayında düzenlediği basın toplantısında, daha önce, Çiğlide yapmayı düşündükleri stat hakkında bilgilendirme toplantısı yaptıklarını, bu toplantıda herşeyi şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

Projeyle ilgili, Karşıyaka Spor Kulübünü rant aracı gibi gösteren açıklamaların söz konusu olduğunu kaydeden Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"100 bin metrelik bir alan var. Buranın 19 bin 220 metrekarelik alanı İzmir Büyükşehir Belediyesine terk ediliyor. Buranın rayiç bedeli 49 milyon lira civarında. 56 bin metrekaresi Karşıyaka Spor Kulübüne tapusuyla veriliyor. 24 bin 300 metrekaresi de arsa sahibine kalıyor. İlgili kişi  İzmir  Büyükşehir Belediyesinden 1,50lik yoğunluk talep ediliyor. Yani 36 bin 450 metrekarelik inşaat yapabiliyor. Bu arazinin hepsine ortalama 150 metrekarelik konut yaparsa bu da ortalama 243 daire yapıyor. O bölgede mal sahibi yüzde 40, hatta yüzde 50sini almış olsun. O zaman 120 daire kalıyor mal sahibine."

Çalışkan, mal sahibinin dairelerin satışından 60 milyon lira gelir elde edebileceği var sayıldığında, bunun 10 milyon lirasının arsaya, 10 milyon lirasının kulübe gideceğini, 6 milyon liranın da vergi olarak ödeneceğini belirterek, "Ayrıca belediyeye terk edeceği alan için de 49 milyon liradan vazgeçiyor. Bu mudur rant Karşıyaka Spor Kulübüne rantçı, alavereci, dalavereci dedirtmeyiz" diye konuştu.

Bu teklifin, İzmir Büyükşehir Belediyesince farklı şekillerde değerlendirilebileceğini ifade eden Çalışkan, ancak bunların gündeme gelmediğini kaydetti.

"ŞEHİR PLANCILIĞINIZI SORGULAMA HAKKIMIZ YOK MU"

Çalışkan, projeyi açıklamalarının tek nedeninin bunu tartışmak olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmirde spor ve futbol kulüpleri var, şehir planlarında stat yeri yok. Şehir plancılığınızı sorgulama hakkım yok mu Bu kentin bir parçasıyım, bizi görmezden geliyorsan işin ehli değilsin. Biz Mavişehir olmazsa olmaz demedik, biz İzmirde stat yapılmamasına karşıyız. Mevcut Atatürk ve Alsancak Statları futbol için uygun değil. Bizim rantla işimiz olsa, başka girişimlerde bulunurduk. İzmirin 2-3 tane modern stadyuma kavuşmasını istiyoruz. Bu istediğimiz şeyler Türkiyede var. Afyonda, Şanlıurfada, Kayseride var. Trabzonda, Konyada yapılacak."

İzmirin "Süper Ligde neden takımı yok" denildiğini hatırlatan Çalışkan, "Alsancak Stadında mücadele ederek nereye gidebiliriz Geçen sezon Bucaspor küme düşmeyip, ligi ilk 5 sırada bitirseydi, olası Avrupa kupası maçını nerede oynayacaktı Önümüzde bir milli maç var. İzmir, seyirci potansiyeli olarak hazır ama öyle bir stadı yok" dedi. Çalışkan,  Örnekköyde yapılacak statla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesine planlama aşamasında yardım etmeye hazır olduklarını kaydetti. Bir gazetecinin Örnekköydeki stadın "semt stadı" şeklinde olacağını hatırlatması üzerine Çalışkan, "Bu konuda polemiğe girmek istemiyorum. Stadın yapımıyla boş alanlar olacak. Bu boş alanların da değerlendirileceğine inanıyorum" dedi. Kulüplerin siyaset üstü kurumlar olduğunu kaydeden Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyasi bir kişi olmama rağmen kulübü siyasetin çarklarına sokmamaya özen gösterdim. Bize gelen stat teklifi, vatandaşın ve uygulamayı yapan tarafın teklifi. Projede bize bağışlanan iki noktaya da mülkiyeti kulübe ait olmak üzere hastane ve otel koyarak bir jestte bulunmak istemişler." Çalışkan, Hakkarideki hain saldırıda şehit olan askerlerin acısını yüreklerinde hissettiklerini de sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön