Kartal Dr. Lütfi Kırdar Hastanesi'ne EDGE Yeşil Bina Sertifikası!
Deprem güvenliği düşünülerek yıkılıp yeniden inşa edilen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye’nin ilk, dünyanın ise en büyük EDGE Yeşil Bina sertifikalı hastane yapısı olma özelliğini taşıyor.
İstanbul Valiliği’ne bağlı İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), 2006'dan beri ‘İSMEP’ projesi kapsamında, sağlık sektöründe toplamda 18 hastane ve 61 poliklinik/sağlık ocağında güçlendirme ve yeniden yapım çalışmalarını bitirdi. İPKB’nin katkılarıyla İstanbul'da hayata geçirilen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi depreme dayanıklı, kullanılan sismik izolasyon teknolojisi ile deprem anında da hizmet verebilecek nitelikte, güvenli, teknolojik ve çevre dostu modern birçok önemli hastaneden bir tanesi oldu.
İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin’in önderliğinde İstanbul’daki kamu binalarında deprem riskini asgari düzeye düşüren İPKB, çevre dostu yeşil bina uygulamalarına sahip oluyor. İstanbul’da yıkılıp yeniden inşa edilen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesi sadece deprem güvenliği ile değil, aynı zamanda enerji ve su verimliliği sağlayan uygulamaları ve çevre dostu inşaat malzeme seçmesiyle sektörün öncü isimlerinden biri oldu.
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dünya Bankası Grubu üyesi IFC’nin EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) Yeşil Bina Sertifikasını alan Türkiye’de ilk hastane ve kamu binası oldu. Altensis danışmanlığında, EDGE Sertifikasını alan Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, EDGE Sertifikalı en büyük hastane yapısı oldu.
Böylelikle, uluslararası ortalama hastane yapılarına göre, enerji kategorisinde yüzde 32, su kategorisinde yüzde 21, yapı malzemeleri kategorisinde ise yüzde 26 daha verimli olduğu tescil edildi. Altensis Kurucu Ortaklarından Serkan Emin, projenin EDGE Sertifikası Uzman Danışmanı olarak Türkiye’nin ilk, dünyanın ise en büyük EDGE Sertifikalı hastanesine yeşil bina yolculuğunda rehberlik etmekten duyduklarını kaydetti.
İPKB Direktörü Kazım Gökhan Elgin, projenin öncü bir kamu hastanesi olarak aynı anda hem yüksek düzeyde iç konfor hem de enerji tasarrufu sağlayan iklimlendirme sistemleri ile donatıldığını kaydetti. Hastanedeki her odaya uluslararası standartların üzerinde taze dış havanın ileri filtrelerden geçirilip verildiğini kaydettti. Uygulanan trijenerasyon sistemi ile binanın elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisini kendi kendine üreterek yüksek verimlilik değerlerinin elde edildiğini sözlerine ekledi. Buna göre, ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacının karşılanmasında işletme maliyetlerini düşürüyor.
Bunların yanı sıra, su tasarruflu armatürlerin seçilmesi ve verimli peyzaj sulama sisteminin uygulanması ile Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi büyük ölçüde su tasarrufu sağlıyor. Çevre dostu inşaat ve yalıtım malzemelerinin uygulanması sayesinde proje yapı malzemesi kategorisinde yerel yapılara oranla yüzde 26 daha verimli hale geldi.
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeşil bina olma yolundaki sürdürülebilir stratejileri sayesinde, EDGE Değerlendirmesi sonucuna göre yıllık 2,000 ton CO 2 salımını azaltıyor.