Kartal, Kağıthane ve Basın Ekspres’in birleştiği 'Altın Üçgen' dönüştürülmeli! Megakent için flaş açıklama!
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, İstanbul'un dönüşümü ile ilgili konuştu ve öncelikli dönüşmesi gereken yerleri paylaştı. İşte Kabadayı'nın o açıklamaları...
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, inşaat sektörü, yapı güvenliği, depreme dayanıklı yapılar, kentsel dönüşüm ile satılık ve kiralık ev fiyatlarına ilişkin konuştu.
Gazete Oksijen'den Elif Ergu Demiral’ın haberine göre; Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, kentsel dönüşümün öneminin 6 Şubat'ta bir kere dahha görüldüğünün altını çizdi ve "Özellikle İstanbul hem nüfus hem de ekonomik büyüklük olarak, Türkiye’nin ticaret merkezi şeklinde nitelendirebileceğimiz bir kent. Türkiye’nin nitelikli insan kaynağının önemli bir kısmı da İstanbul’da yaşıyor. Bu sebeple, İstanbul’u acilen depreme karşı dirençli hale getirmemiz gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin yüzde 90'ının deprem kuşağında olduğunu belirten Kabadayı, İstanbul dışında İzmir gibi birçok büyük ve önemli kentlerde de deprem riski olduğunun altını çizdi.
E-5 İLE TEM ARASINDAKİ BÖLGE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, deprem gerçeğinin İstanbul için kum saati gibi geriye doğru ilerlediğini dile getirdi ve "Geçtiğimiz günlerde 2/3 oranındaki kural yüzde 51’e çekildi ve kendi evini yenileyenlere 1.5 milyon liraya kadar devlet teşviki geldi. Ayrıca, kanuni ve hukuki düzenlemelere imza atıldı. Gelecek dönemde kentsel dönüşümün daha da hızlanacağını öngörüyorum" açıklamasında bulundu.
"İstanbul’un merkezi her zaman büyük bir katma değere sahip olduğu için kentsel dönüşümde ilk etapta merkezdeki bölgelerde hızlı bir dönüşüm yaşandı. Ancak, şehrin dışında kalan, katma değeri daha düşük oaln yerlerde dönüşüm daha yavaş ilerliyor" bilgilerini veren İnanç Kabadayı, kentsel dönüşümle beraber, mega kentin ikinci büyük merkezi olarak değerlendirilen E-5 ile TEM arasındaki bölgede de dönüşüm hareketinin başlayacağını öngördüğünü belirtti.
Kabadayı, Bakanlığın bu konuda başlattığı kampanyayla beraber bu bölgenin dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
ALTIN ÜÇGEN DENİLEN BÖLGE DÖNÜŞTÜRÜLEREK AYAĞA KALDIRILMALI
İnanç Kabadayı, İstanbul genelinde bakıldığında, özellikle Tuzla bölgesi ve Avrupa Yakası’nda İstanbul Havalimanı yakınındaki Arnavutköy gibi bölgelerde rezerv alanların olduğunu belirtti ve kentsel dönüşümün hızlanması için rezerv konutların inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
"Fakat bu süreçte en büyük zorluklardan biri, hak sahiplerinin nereye taşınacaklarına ilişkin belirsizlik. Kiraların yüksek olması ve kamunun özel sektöre verdiği desteklerin yetersiz kalması sebebiyle insanlar nereye gideceklerini bilmiyor" diye konuşan Kabadayı, "Özellikle Kartal, Kağıthane ve Basın Ekspres’in birleştiği ve ‘Altın Üçgen’ olarak isimlendirilebilecek olan alan, nüfus yoğunluğuyla dikkat çeken önemli ilçelere sahip. Bu bölgeyi kentsel dönüşümle ayağa kaldırmak, bu değerli ilçelerin potansiyelini artırmak da önem taşıyor" açıklamasında bulundu.
KONUT PİYASASI NASIL SEYREDECEK?
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, yabancıların ilgisinin, depremin etkisi ve genel seçimler gibi faktörler sebebiyle azaldığına, yabancı payının şu anda yüzde 4.5 düzeyinden yüzde 2.5’e düştüğüne ve 2023'ün 6.5 milyar dolarlık bir rakamla kapandığına vurgu yaptı.
Kabadayı, "Dubai’ye 65 milyar dolarlık, İngiltere’ye 50 milyar dolarlık yatırım gerçekleşirken, Türkiye’nin de daha yüksek rakamlar elde etmesi gerekiyor. Uluslararası gayrimenkul yatırımcısına karşı korku olmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Pandemiden çıkışta pek çok sektörde olduğu gibi inşaat ve gayrimenkul sektöründe de yeniden canlanma ve benzer gelişmelerin yaşandığını aktaran Kabadayı, bu dönemde satın alma talebinin tekrar canlandığını ancak tedarik zincirlerinin kırılmasıyla inşaat ve gayrimenkulde maliyetlerin arttığını, bunun da konut fiyatlarını yükselttiğini aktardı.
Kabadayı, kira ve konut fiyatlarına ilişkin "Haziran ayı öncesindeki Merkez Bankası politika faizi ve enflasyon arasındaki negatif fark, yatırımcıların tasarruf noktasında gayrimenkule ya da değerli metaller gibi varlıklara yönlenmesine neden oldu. Fakat, bu durumun sürdürülebilirliği mevcut enflasyonla ve Merkez Bankası politika faizi arasındaki farkın azalması ile beraber değişmeye başlamış gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.
İnanç Kabadayı, arazi maliyetlerine de değindi ve "İstanbul’da kent merkezinde arazi maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Örneğin, bir dairenin toplam maliyeti 10 milyon TL olsun. Bu maliyetin içinde yer alan arsa maliyeti şehir merkezinde yüzde 70’e kadar yükselebiliyor" dedi ve şehrin dışına çıkıldığında bu oranın yüzde 40'lara kadar inebildiğini söyledi.
Kabadayı, Avrupa veya Amerika’da arsa payının toplam proje maliyeti içinde genellikle yüzde 15-20 arasında olduğuna dikkat çekti.
2024’te borsada kazanmak için atılması gereken 20 stratejik adım!
Ev ve araba almak isteyenler beklemeli mi, harekete mi geçmeli?
Bu yıl temettü hisselerine yatırım yapmak kazandırır mı? Temettü hisselerinden nasıl para kazanılır?