Kentsel Dönüşüm

Kartal'daki kentsel dönüşüm Dönüşmatik formülüyle hızlanıyor!

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kartal'daki dönüşümü değerlendirdi. İşte Altınok Öz'ün o açıklamaları...


Adı kentsel dönüşümle öne çıkan Kartal’ın Belediye Başkanı Altınok Öz, yeni projelerini ve ilçenin geleceğe yolculuğunu anlattı. Büyükada’ya yanaşırken ‘Neden adadayız?’ sorusunun yanıtını, belediyeye ait tesisi göstererek anlattı:


“Kartal’da eskiden 5 plaj vardı. Özal döneminde sahil yolu yapılınca ilçemizde plaj kalmadı. 2008’de Hac öncesi adaptasyon yeri olarak kullanmak üzere bir kuruluş 276 bin liraya burasını kiralamış. Ancak, düşündükleri gibi işletememişler. 2009’da yeniden açılan ihalede Büyükada’daki tesisi 1.2 milyon liraya Kartal Belediyesi devraldı. Biz de o günden bu yana halkın hizmetine sunduk.”


‘Halk susturdu’


İlk başta, Büyükada’daki tesisi almalarına Kartal Belediye Meclisi’ndeki CHP’lilerin de karşı çıktığını hatırlatan Başkan Altınok Öz, “Önce kendi partime mensup üyelerden tepki oldu. AK Partili üyeler 4 yıl eleştiriyi sürdürdü. Ama sonra halk memnun kaldı, herkes sustu” ifadelerini kullandı.


Büyükada’da Kartal Belediyesi’nin uzun vadeli kiralamayla kullandığı tesiste 50 oda ve plaj bulunuyor.


Başkan Öz, “Burayı sosyal tesis, eğitim merkezi gibi kullanıyoruz. Ayrıca, Kartal’dan vatandaşlarımız denize girmek üzere buradaki plaja geliyor” dedi.




Dönüşmatik modeli


Başkan Öz, ilçedeki kentsel dönüşümü ve değişimi, hedeflerini anlattı:


“Kartal’ı önce düşünerek, sonra düşleyerek tasarlıyoruz. Kartal’a en uygun elbiseyi giydirmemiz lazım. ‘Kartal ne olmalı’ denildiğine, öne çıkanlar belli: Arkeoloji, sanat, teknoloji, ekoloji ve çevre. Kartal’da sanatı öne çıkararak, biraz Berlin, biraz Barselona gibi olma yolunda ilerliyoruz.”


“Bu yolda kentsel dönüşüm için uygulamaya koyduğumuz “Dönüşmatik” formülü bizi hızlandırıyor” diyen Öz, şunları söyledi: 


“Bu modele dayanarak hazırladığımız 49 sayfalık sözleşme taslağı, kentsel dönüşüm çantacılarına geçit vermiyor. “Dönüşmatik” sayesinde müteahhit uyanıklık, hak sahibi vatandaş da kapris yapamıyor. Bu sistem nedeniyle Kartal’da vatandaşlar yıkım için sırada bekliyor.”


Kentsel dönüşüm için “Sosyal Etki Değerlendirme Raporu” (SED) hazırlattıklarını da ifade eden Altınok Öz, “Bu rapor için mahallelerin röntgenini çektik. Ortaya şu ihtiyaçlar çıktı: Bir babaanne-anneanne torununun elinden tutup 5 dakikada parka, kreşe ulaşmalı. 10 dakikada ilköğretim, 15 dakikada liseye, camiye ulaşmalı” diye konuştu.




İmarı kemiksiz arsa!


Başkan Altınok Öz, Kartal’ın dönüşümdeki başarısının sırrını, “Biz imarı kemiksiz arsa teslim ediyoruz” cümlesiyle anlattı. Hükümetin, yeni dönemde, büyük projelerde ‘hazır saha’ modelini (yatırımcının sorun yaşamaması için) uygulamaya alacağı düşünüldüğünde, Kartal’ın son yıllarda dönüşümdeki başarısı da aslında anlaşılmış oluyor.


Gayrimenkulde 2. zirve yolda


Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, 10 Mayıs 2017 tarihinde, ilkine geçen yıl imza attıkları “Kartal’a Yatırım, Geleceğe Yatırım” başlıklı zirvenin ikincisini düzenleyeceklerini söyledi. Zirvenin Dragos sahilindeki arkeolojik kazı alanı yerleşkesinde yapılacağını anlatan Altınok Öz, bu yılki zirve için belirledikleri mesajı şu sözlerle aktardı:


“Kartal’ın ulaştığı noktayı ortaya koyup, gayrimenkul yatırımcılarına yeni hedeflerimizi, iddiamızı anlatacağız.”


2 komşu ilçe 'yatay olsun’


Kartal’da “Kartallılar” adına ciddi yatırım yaptıklarını anlatan Başkan Öz, ilçede 10 yılı aşkın süredir ikamet edenlerin oranının yüzde 91, 15 yılı aşanların da yüzde 75 olduğunu söylüyor. 


“Demek ki Kartal’a gelen gitmiyor” diyen Öz, ilçe için dikey yapılaşmanın önemine şu sözlerle vurgu yaptı: 


“Dikey yapı, yeşil ve sosyal alana yer ayırma şansı yaratıyor. Kartal’da yapılar yükselsin, Maltepe ve Pendik’te yatay olsun.” 40 bin kişiyi etkileyen, 13 bin konutluk kentsel dönüşümün bu yıl büyük ölçüde tamamlanacağını ifade eden Öz, “Oralarda yerleşik vatandaşların evine dönüş oranı yüzde 80’i aşıyor. Yani, satıp gitmiyor.”


Estetik Kurul oluşturdu, projeler onaydan geçiyor


Dönüşümde fırtına gibi esen dikey yapı rüzgarına karşın, ilçede rüzgarı kesmemeye özen gösterdiklerini anlatan Öz, şöyle devam ediyor: 

“Bir Estetik Kurul oluşturduk. Tüm projelerin bu kurulun onayından geçmesi gerekiyor. Kurulun onaylamadığı projelerde değişiklik istiyoruz.”




Şükrü Andaç/Milliyet