Kent Haberleri

Kartal’daki tarihi mekanlar restore ediliyor!

Kartal'ın tarihi dokusu gün yüzüne çıkıyor. Kartal Belediyesi, Çevre ve Kültür Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL) ve Tarihi Kentler Birliği işbirliği ile Kartal’da bulunan tarihi mekanlar yeniden eski dokusuna kavuşuyor.


Kartal Belediyesi tarafından gerçekleştirilen projeler ve restorasyon çalışmalarıyla Kartal’da bulunan tarihi çeşmeler, hamamlar ve mekanlar yeniden gün yüzüne çıkıyor. Kartal Belediyesi, Çevre ve Kültür Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL) ve Tarihi Kentler Birliği işbirliği ile Kartal’da bulunan tarihi mekanlar yeniden eski dokusuna kavuşuyor.


Kartal Belediyesi yeni hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Süzen, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Ömer Fethi Gürer, Feyyaz Kaynak, Şehir planlamacısı Faruk Göksu, Çekül yöneticileri Müvit Bayar, Timur Çelik, Sinan Polvan, Zeynep Biçer, Nurşit Arslan katıldı. Slayt gösterisi eşliğinde sunumun yapıldığı toplantıda belirlenen tarihi yerlerin ÇEKÜL uzmanları desteğiyle restore edilip, eski hallerine kavuşturulması planlanıyor.

 

Halkı cezalandırıyorlar

 

Toplantıda konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, bazı çevrelerin partizanlık yaptıklarını, Cumhuriyet Halk Partili Belediyelere katkıda bulunmadıklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “Partizanlık yapıyorlar. Cumhuriyet Halk Partili belediyelere katkıda bulunmuyorlar. Hadlerini bilsinler. İstanbul Valisi telefon ediyor, -huzurevinizi kullanmak istiyorum. Van depremzedeleri orada barındırmak istiyorum- diyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’ndan onay alıyorum, sonrasında huzurevinin kapıları delik değişik, duvarlarının boyaları sökülmüş. Mahkeme kararıyla 800 milyar hasar tespit ettik.  Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya -bu hasarımızı ödeyin- dedim. 3 trilyon benden alacağını tahsil ediyor. Hüseyin Avni Mutlu’ya huzurevine yapılan hasarı karşılayın diyorum. Ama aldığım cevap ‘hayır veremem’ diyor. Burada resmen partizanlık yapıyorlar. Beni cezalandırmıyorlar halkı cezalandırıyorlar.” dedi. 

 

Çeşmelerle ilgili belirli bir mesafe aldık

 

Toplantı sonrası alınan kararlar ile ilgili değerlendirme yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Burada Kartal’ın tarihi değerlerle ilgili dokularını nasıl restore ederiz, nasıl halkın yararına sunabiliriz, tarihe nasıl sahip çıkabiliriz toplantısını yapıyoruz. Belirli bir mesafe almıştık çeşmelerle ilgili. Fakat çeşmelerle ilgili Anıtlar Kurulu kararını gördüğümüzde, bu çeşmelerin çok büyük bir tarihi geçmişe sahip olmamasına rağmen, dokunuşlarla Kartal halkının hizmetine sunabilecekken, Anıtlar Kurulu’nun belediye önünde engel olarak işi yokuşa sürdüğünü tespit ettik.” dedi.


Kartal’ın tarihine sahip çıkacağız

 

Soğanlık tarihinden de bahseden Başkan Öz, “Soğanlık 1676 yılında Çalık Ahmet Paşa’nın kurduğu bir semttir.  Soğanlık tarihe geçmiş olan bir semttir. Haseki Sultanın yaşadığı, Soğanlık’ta cami, çeşme ve hamam yaptırdığı bir yer.  Adını soğan, sarımsaktan değil, lale soğanından alan bir semtin kent merkezinin sit alanından çıktığını tespit ettik. Hatta daha tehlikeli bir noktada tarihi dokularından tarihsel niteliğinin olmayacağı şeklinde bir gidişi burada tespit ettik. Kazı alanı ile ilgili yaptığımız çalışmaları değerlendirdik. Biz ÇEKÜL ile birlikte Kartal’ın tarihine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yönetici seviyesindeki genel idarenin de tarihe tarih olarak yaklaşmasını, siyasi olarak yaklaşmaması gerektiğini tespit edip bu yönde çalışmalar yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Kartal’ı tarihi değerlerle yaşatma çalışması devam ediyor

 

Kartal’ın tarihi çalışmalar noktasında önemli bir yere geldiğini söyleyen ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Başından beri yakından izlediğimiz, bütün evrelerini bildiğimiz Kartal, bildiğiniz gibi yoğun bir yapılaşmaya ve evde kalmış varlıkların da onun içinde nasıl devredeceğimizin yoğun çabası içindeyiz. Bu çabada tarihi bir mirasın zaten az kaldığı bir alanda yeni yapılacak olan her şeyin önce bu çıkış noktası olan tarihi mirasın ismi Kartal’dır. Kartal’ın eseri ve aşamaları buradadır. Kartal’ın tarih derinliği buradadır. Kartal’ı yalnız bugünkü görünümü ile değil, tarihin bize verdiği değerlerle ölçmek ve yaşatmak çalışması büyük bir özveriyle devam ediyor.” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Tasarım Araştırma Katılım ‘TAK KARTAL’ bir sunum yaptı. Sunumda TAK Kartal’ın çalışmaları ve programları hakkında bilgiler verildi. ‘TAK Gezici ve TAK Kondular’ın tarihi doku, mahalleler ve mahallelere yönelik sorunlarına yönelik nasıl çalışmalar yapılacağı anlatıldı. 

  



Kartal Belediyesi