Kent Haberleri

Kartepe'deki 716 hayvancılık tesisi kapatılacak mı?

Kartepe Belediye Meclisi, ilginç bir karara imza atarak ilçe genelindeki bin 716 hayvancılık tesisini kapatmak için düğmeye bastı. Gerekçe ise koku ve çevre kirliliği.

Kartepe Belediye Meclisi ilginç bir karara imza atarak, bölgedeki hayvancılık faaliyetlerine büyük bir darbe vurdu. 2 Temmuz 2014 tarihinde oybirliğiyle alınan 64 numaralı karar gereği, imar planında konut alanı olarak geçen alanlardaki büyükbaş ve küçükbaş ile kümes hayvancılığı yapan bin 716 tesisin tarım alanlarına taşınması istendi. Kırsal bölgelerde hayvancılık ve tavukçulukla uğraşan ve geçmişte arazileri konut alanına çevrilen vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı.

 

1 OCAK’TA BAŞLADI

Kartepe Belediye Meclisi’nin aldığı karar, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle uygulanmaya başladı. İlçede büyükbaş ve küçükbaş ile kümes hayvancılığı alanında faaliyet gösteren bin 716 tesise yazı gönderildiği öğrenildi. Karar karşısında ne yapacaklarını şaşıran tesis sahipleri ise duruma tepki gösterdi. Tesislerin kapatılması durumunda bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin büyük zarar göreceği belirtiliyor.

 

BU NASIL MANTIK

Karar, Kartepe’nin kırsal olarak bilinen Maşukiye, Acısu, Tepetarla, Derbent, Balaban, Nusretiye, Şirinsulhiye, Uzuntarla, Eşme, Arslanbey, Şevkatiye, İbrikdere, Rahmiye, Suadiye ve Çepni mahallelerinde yürürlüğe girdi. Bu mahallelerde artık hayvancılıkla ilgili tesis kurulamayacak. Ancak, ilçenin daha merkezi konumda olan mahallelerinde kararın 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girecek olması dikkat çekiyor.

 

MERKEZDE 1 YIL

Kartepe Belediyesi Meclisi kararına göre Emekevler, Ataevler, Ertuğrulgazi, Dumlupınar, İstasyon, Köseköy, Fatih Sultan Mehmet, Sarımeşe, Uzunbey ve Ataşehir mahallelerinde karar 1 Ocak 2017 tarihinde uygulamaya konulacak. Kırsal kesimde hemen uygulanan kararın şehir merkezinde neden 1 yıl geciktirildiği ise tartışma konusu oldu. Üreticiler karara tepki gösterdi.


HAYVANCILIK BİTECEK

Vatandaşlar kararın ilçede hayvancılığı bitireceğini kaydetti. Kartepe’de Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre kayıtlı 8 bin 470 adet sığır, 168 manda, 4 bin 173 adet koyun ve keçi bulunuyor. Bu hayvanlardan üretilen süt miktarı 8 bin 461,3 ton. Ayrıca ilçede kayıtlı 21 bin yumurta tavuğu, 258 bin et tavuğu ve 10 ördek besleniyor.


Bizim Kocaeli