Ekonomi

Kartlı doğalgaz nasıl ücretsiz olacak? Doğalgaz hangi tarihler arasında bedava?

Ücretsiz doğalgaz gündemde olan konulardan biridir. Bedava doğalgaz hangi tarihler arasında ücretsiz olacaktır, merkezi sistem doğalgaz ücretsiz mi? şeklinde bu konuya dair pek çok soru gelmektedir. İşte onlardan bazılarıdır! Aylık, 25 metreküpe tekabül eden mutfak ve sıcak su tüketimindeki doğalgazın bedeli bir yıl gibi bir sürede faturalardan düşüş işlemi yapılacak

MERKEZİ SİSTEM DOĞALGAZ ÜCRETSİZ Mİ?

Bu sorunun yanıtı şu şekilde verilmektedir; Yurttaşların konutlarında yer alan mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğalgazı bir sene süre ile ücretsiz olacaktır. Aylık, 25 metreküpe tekabül eden mutfak ve sıcak su tüketimindeki doğalgazın bedeli bir yıl gibi bir sürede faturalardan düşüş işlemi yapılacak.

Peki “Kartlı doğalgaz nasıl ücretsiz olacak? Doğalgaz hangi tarihler arasında bedava?” İşte ücretsiz doğalgaza dair merak edilen soruların yanıtları…

KARTLI DOĞALGAZ NASIL ÜCRETSİZ OLACAK?

Ücretsiz doğalgaz Cumhurbaşkanı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. 1 ay boyunca ücret alınmaması ile 25 metreküpe denk gelen bedelin ise 1 sene boyunca ücretsiz olmasını sağlıyor.

DOĞALGAZ HANGİ TARİHLER ARASINDA BEDAVA?

Doğalgazın hangi tarihler arasında bedava olacağı araştırılmaktadır. Doğalgaz, 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk edecek olan ilk faturadan doğal gaz bedeli alınmayacaktır.

BEDELSİZ DOĞALGAZ FATURALARI KESİLİYOR!

Bedava doğalgaz Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda 1 Mayıs gününde yayımlanan kararname ile yürürlüğe girdi. Kararname bağlamında, dağıtım şirketlerinden doğal gaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden de 1 ay süre boyunca ücret alınmaması, 25 metreküpe ulaşan bedelin 1 yıl boyunca ücretsiz alacağı duyurulmuştu.

Açıklanan bu bilgilere göre, ön ödemeli sayaç grubunda olan aboneler de faturalı sayaç aboneleri gibi uygulamadan faydalanılabilecek. 

Faturada ücret kısmında "sıfır" ibaresi ile beraber yer alacak ifadeler de belli oldu. Abonelere gelen faturalarda "Bu faturanın esas bedeli ... liralık tutar Cumhurbaşkanlığı düzenlemeleri bağlamında devlet tarafından karşılanmıştır. Karadeniz gazımız hayırlı olsun" ifadelerine yer verilecektir. Söz konusu olan bu faturaları son ödeme gününden önce ödeyen aboneler için PTT vasıtasıyla iade işlemi gerçekleştirilmiştir.

DOĞALGAZ SAYAÇ ÜCRETİNİ KİM ÖDER?

Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerden güvence bedeli alınmamaktadır. Sözleşmeyi doğalgazı kullanacak olan kişi yapmalıdır. Ev sahibi kullanacaksa ev sahibi yoksa kiracı kullanacak ise kiracı ödemektedir.