Ekonomi

Kartlı harcamalarda rekor artış! Peşin ödeyemeyen taksitli alışverişe sarılıyor!

Ramazan Bayramı’nda kartlı alışverişe olan ilgi tam gaz devam etti. Kartlı harcamalar geçen yılın bayram dönemine göre yüzde 161 oranında artarken, harcamalarını taksitlendirenlerin oranı ise yüzde 159 oranında artış gösterdi.Ramazan Bayramı’nda gerçekleşen kredi kartı harcama verilerini açıklayan Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ), geçen yılın bayram haftası ile bu yılın bayram haftası rakamlarının karşılaştırmasını yaptı

Pandeminin etkisiyle kredi kartı ile yapılan harcamalar artarken, temassız ödeme alışkanlığının da giderek yaygınlaştığı gözleniyor. Ramazan Bayramı’nda gerçekleşen kredi kartı harcama verilerini açıklayan Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ), geçen yılın bayram haftası ile bu yılın bayram haftası rakamlarının karşılaştırmasını yaptı. Araştırma, alışverişlerin en fazla yoğunlaştığı sektörleri ve şehirleri ortaya koydu.

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri, geçen yıl Ramazan Bayramı’nın kutlandığı 30 Nisan ile 8 Mayıs 2022 haftasıyla bu yıl bayramın kutlandığı 15 Nisan ile ö23 Nisan 2023 haftasını karşılaştırdı. Araştırmaya göre, kredi kartı ile yapılan harcamalar geçen yıla oranla en çok araç kiralama-satış-servis sektöründe gerçekleşti. Bu sektörde kartlı harcamalar yüzde 161 oranında büyüme ile ilk sıralarda yerini aldı. Araç kiralama sektörünü yüzde 136 oranındaki artışla giyim ve aksesuar sektörü takip ederken, üçüncü sırada yüzde 133 oranında artışla eğitim-kırtasiye-ofis olarak gruplandıran sektörleri yer aldı.

PEŞİN ÖDEMELER YÜZDE 80 ARTTI

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin tespitlerine göre, bayram haftasında ödemelerin yüzde 70’inin peşin, geri kalan yüzde 30’unun ise taksitli şekilde gerçekleştirildiği dikkat çekti. Bayram haftasında geçen yıla göre peşin ödemelerin yüzde 80 oranında arttığı görülürken, taksitli alışveriş verileri ise yüzde 159 civarında bir artışa işaret ediyor.

EN BÜYÜK ARTIŞ ARAÇ KİRALAMADA

Araştırmada, taksitli alışverişlerin en çok artış araç kiralama-satış-servis sektöründe gerçekleştiği belirtildi. Buna göre bu sektörde yapılan taksitli harcamalar yüzde 186 oranında büyüme gösterdi. Diğer yandan; bayram haftasında temassız ödeme tercihlerinin de arttığı gözlendi. Temassız ödemelerde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 128 oranında bir artış yaşanırken, temassız işlemlerin payı, geçen yıl toplam alışverişler içerisinde yüzde 40 civarındaydı. Bu oran bu yılki Ramazan Bayramı döneminde ise yüzde 50’ye ulaştı. Böylece her iki işlemden biri temassız yapılmış oldu.

E-TİCARET HIZLA BÜYÜYOR

Araştırmada, e-ticaret sektöründeki hızlı büyümeye de dikkat çekildi. Son birkaç yıldır hızlı bir büyüme ivmesi gösteren sektörün, Ramazan Bayramı döneminde de geçen yıla kıyasla yüzde 96 oranında bir büyüme performansı sergilediği belirtildi.

 E-ticarete olan yoğun ilgiyle birlikte toplam harcamalar içindeki payı Türkiye genelinde yüzde 26 düzeyinde gerçekleşirken, şehirler bazında en yüksek oran yüzde 37 ile İstanbul’da gerçekleşti. Diğer taraftan kadınların e-ticaret harcamaları yüzde 103, erkeklerin ise yüzde 92 oranında artış gösterdi.

Kartla yapılan harcamaların en fazla arttığı iller ise sırasıyla; Şırnak, Gaziantep ve Diyarbakır oldu. Bu illeri Batman, Kayseri, Adana, Konya, İstanbul ve Eskişehir izledi.