Kaş Belediyesi'nin sit alanında yürüttüğü meydan çalışmasına tepki!
AKP’li Kaş Belediyesi’nin kentsel sit alanında yürüttüğü vahşi meydan düzenlemesine turizmcilerden ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi.
Antalya’nın dünyaca ünlü turizm merkezi Kaş ilçesinde belediye tarafından yürütülen meydan yenileme projesi ilçede tepkilere neden oldu. Kaş’ın AKP’li Belediye Başkanı Halil Kocaer, Antalya Valiliği ile işbirliği içinde yürüttükleri meydan düzenlemesi için koruma kurulunun onayı ile çalışma başlatıldığını belirterek projenin maliyetinin yaklaşık 4 milyon lirayı bulacağını açıkladı. Kaşlı sivil toplum örgütleri ve turizmciler ise uygulamaya tepkili. Düzenlemeyle Kaş’ın tarihi kent dokusunun bozulacağını savunan Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, iki hafta önce vatandaşlarla birlikte Belediye Başkanı Kocaer ile yaptıkları görüşmede düzenleme sırasında ağaçların kesilmeyeceği sözünü aldıklarını ancak ağaçların kesilmiş olduğunu belirterek, Keyfi uygulamaların bir yana bırakılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.
AĞAÇLAR KURUTULDU, DİBİNE ÇİM EKİLDİ
Kaş’ın ‘Kentsel Sit Alanı’ olarak korunan Uzun Çarşı, Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde başlatılan meydan düzenleme çalışmaları sırasında kimi ağaçlar söküldü, kimileri de çalışmalar sırasında tahrip edilerek kurudu. Orman Çay Bahçesi olarak bilinen alandaki düzenleme sırasında ise kuruyan ağaçların dibine yapay çim ekildi.
KAŞLI STK’LARDAN KEYFİ UYGULAMAYA TEPKİ GELDİ
Kaş’ın yaz kış yaşayan simge mekânlarından biri olan Noel Baba Kafe ve çevresindeki ağaçların bazıları ise söküldü. Sit alanı statüsündeki Uzun Çarşı’ya açılan sokaklara giren iş makineleri tarihi dokunun altını üstüne getirdi. Günlerdir Kaşlı sivil toplum örgütlerinin ve turizmcilerin tepkisini çeken bu uygulamalara isyan eden ilçe sakinleri, Kaş Belediyesi’ne yazılı bir başvuru yaparak keyfi uygulamalara son verilmesini istedi.
BELEDİYE BAŞKANI KOCAER: ‘BİTİNCE GÜZEL OLACAK’
Meydan düzenlemesiyle ilgili açıklama yapan Kaş’ın AKP’li Belediye Başkanı Halil Kocaer, Antalya Valiliği ile birlikte yürüttükleri yaklaşık 4 milyon lira maliyetli düzenlemenin yılbaşına kadar bitirileceğini belirtti. Düzenlemeyle, Cumhuriyet Meydanı ve belediyenin mülkiyetinde bulunan çay bahçeleri ile kimi sokaklara taş ve mozaik kaplama yapılacak. Yeşil alan ve ışıklandırma sistemlerini de içeren projeyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Kocaer, “Düzenleme bittiğinde, bu alan güzel bir görünüme sahip olacaktır. Merkez Süleyman Çavuş Camii, Kaş Limanı etrafı ve 6 sokakta düzenleme çalışması yapılacak. Bu çerçevede çocuklar için oyun grupları, kent mobilyaları, yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirilecek” dedi.
TURİZM DERNEĞİ BAŞKANI OZAN: ‘KAMUOYUNA BİLGİ VERİLMEDİ’
Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan ise söz konusu düzenleme ilgili Kaş’taki sivil toplum örgütleri ve ilçe kamuoyuna bilgi verilmeden ve görüş alınmadan çalışma başlatıldığını belirterek keyfi uygulamalardan kaçınılmasını istedi.
‘BELEDİYE BAŞKANININ AĞAÇLARIN KESİLMEYECEĞİ SÖZÜ TUTULMADI’
Kaş Belediyesi’ne yazılı olarak başvuran Dernek Başkanı Ozan, konuyla ilgili ilçe kamuoyunun görüş ve beklentilerini içeren dilekçeyi yarın imzaya açacaklarını kaydetti. Belediye Başkanı Halil Kocaer ile iki hafta önce yaptıkları görüşmede, düzenlemeyle ilgili endişe ve taleplerini ilettiklerini anımsatan Ozan, “STK'lar ve vatandaşlar olarak yaptığımız görüşmede, ağaçların sökülmeyeceği ya da kesilmeyeceği Sayın Kocaer tarafından söylenmişti. Ancak bazı ağaçların sökülmüş ya da kesilmiş olduğu görülmektedir. Keyfi uygulamaların bir yana bırakılmasını ve ağaçların korunması ve gelişmesi yönünde bağımsız uzmanların görüşünü ve projelere danışman olarak dâhil olmasını talep ediyoruz” dedi.
‘ÖLEN AĞACIN YERİNE YENİSİNİ DİKERİZ’ ANLAYIŞINI KABUL ETMİYORUZ
Belediyece bir süre önce yapılan eski Orman Çay Bahçesindeki çevre düzenlemesinin sonuçları göz önüne alınınca taleplerinin daha da önem kazandığına işaret eden Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, “Yine görüşmemizde Sayın Kocaer'in dediği gibi, ‘ölen ağacın yerine yenisini dikeriz, bir şey değil’ anlayışını, bir ağacın 15-50 ya da 100 yıldan fazla yaşı olmasına ya da yetişmesi ihtiyacına karşın işlerin kolay olduğuna dair, ‘yerine dikilir’ gibi bilim dışı bir anlayışı kabul etmiyoruz. Herkesin de kabul edeceği gibi, ağaçlar bir kez gitti mi yerine yenisinin yetişmesi için en az 10-15 yıl beklemek zorundasınız” diye konuştu..
‘UYGULAMALAR ACİLEN DURDURULMALI’
Meydan ve çevresindeki düzenlemede koruma planı kararlarına uyularak doğal dokuya uygun malzeme kullanılması gerektiğine de işaret eden Ozan, “Acilen şu andaki uygulamalardan vazgeçilmesini, vatandaşlarla birlikte STK'ların ve ilgili uzmanların katılımıyla projenin iyileştirilmesi yönünde harekete geçilmesini talep ediyoruz” çağrısında bulundu.
KAŞ’IN KORUMA PLANINI YAPAN PROF. TUNÇER RAPOR YAZDI
Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile ilçe halkı yarın Kaş Belediyesi’nden taleplerini içeren metni imzaya açacak. Şehir ve Bölge Yüksek Plancısı Prof. Dr. Mehmet Tunçer’in konuyla ilgili hazırladığı 9 sayfalık raporu da Belediye’ye ileten dernek başkanı Ozan, düzenlemenin bu raporunda dikkate alınarak yapılmasını talep ettiklerini belirtti.
O RAPORDA NELER VAR
Geçmişte Kaş’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’nı hazırlayan Prof. Dr. Mehmet Tunçer’in bugün tartışmalara neden olan meydan düzenlemesiyle ilgili projeyi incelemesinin ardından hazırladığı raporda, alanda kullanılan yeşil diyabaz kaplama taşının renginden dolayı alanı sıcak tuttuğunu ve yağışlarda zemini kayganlaştırdığı kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:
KENT MERKEZİNDEKİ TEK YEŞİL ALANDA VAHŞİ UYGULAMA
“Büyük açık alanların koyu renk taşla kaplanması sera etkisi yapmaktadır. Meydandaki eski Noel Baba Çay Bahçesi alanları traverten taş olacak ve tıpkı eski Orman Çay Bahçesi’ndeki gibi beton görünümü kazanacaktır. Alan en ufak bir yumuşaklıktan, estetikten yoksun düzenlenmiş görünüyor. Kent merkezindeki tek yeşil alan olan eski ‘Orman Çay Bahçesi’, küçük bir orman havasındaki dokusundan çıkarılıp, vahşi bir uygulama ile ağaç kökleri açılarak traverten zemin kaplaması ile döşenmiş, bu uygulama sonucunda doğallığını yitirmiş ve buradaki ağaçların büyük kısmı kurumuştur. Bu düzenlemenin benzer örneği Şimdi eski Noel Baba ve Palmiye çay bahçelerinde uygulanmaktadır.”
‘AĞAÇLAR SÖKÜLMEMELİ, TOPLUMUN ONAYI ALINMALI’
Prof. Dr. Mehmet Tunçer’in hazırladığı raporun sonuç bölümünde ise düzenleme sırasında ağaçların hiçbir şekilde kesilmemesi, taşınmaması ve köklerine zarar verilmemesi gerektiğinin altı çizilerek, “Kentsel Sit Alanı içi ve yakın çevresinde yapılacak tüm uygulamalarda Koruma Kurulu Görüşü alınmalıdır. Alanda beton görünümü veren traverten ve ara yollara döşenecek meydandaki gibi yeşil diyabaz taban taşları değil, geleneksel kayrak taşlarına yer verilmesi gereklidir. Bu taş kaplama hem yağmuru geçirgenliği ile bilinir, hem de tırtıllı olması nedeni ile kaygan değildir. Ayrıca açık renkte olması nedeni ile de yazın sıcağı emmemektedir. Düzenleme geleneksel sokak dokusunun özgün malzemesine uygun şekilde ortadan su akışlı yapılmalıdır. Kamuyu doğrudan ilgilendiren kamusal alan projelerinden toplumun haberdar edilmesi, STK'larla paylaşılması, ortak çalışmalar yürütülmesi ve toplum onayının alınması gereklidir” görüşüne yer verildi.
MEYDAN DÜZENLEMESİ O BAŞKANA SEÇİM KAYBETTİRMİŞTİ
Bugün ilçe meydanındaki düzenleme projesiyle ilçede tepkilere neden olan AKP’li Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, 29 Mart 2009’da yapılan yerel seçimlerden önce başladığı meydan düzenlemesinde de yerel halkın tepkisini çekmiş, zemine döşenen tarihi ve yerel dokuya uymayan granit taşları ise Prag’daki bir katedralin önünde ayakkabılarıyla denediğini belirterek, “Ben baktım kaymıyor” sözleriyle savunmuştu. Koruma Kurulu’nun kararı beklenmeden başlanan meydan düzenlemesi sırasında alanın dokusuna uymayan granit taşların bir kısmı sökülerek yerine parke taşı döşenmiş, bu tartışmalar ise Kocaer’in kaybetmesinde önemli rol oynamıştı.
Antalya Körfez