Kasaplara göre et fiyatları fazla artmadı alım gücü düştü!
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, üretici girdi fiyatları, enerji, işçilik ve kira maliyetlerinin arttığını belirterek, “Pandemiden bu yana et fiyatları yüzde 110 arttı. Diğer gıda maddelerine göre bu oran az. Aslında halkın satın alma gücü düştü” dedi.
Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış, alım gücü azalan tüketicinin kırmızı et tüketiminin de düşmesine neden oldu.
Düşen satışlar sonrasında marketlerin kırmızı ette indirim kampanyaları yapması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda 350 liranın üzerinde satılan dana kıymanın kilosu bu hafta 300 liraya kadar indi. Dana kuşbaşının fiyatı ise 319 liraya düştü.
Ekonomim.com’dan Hüseyin Gökçe’nin haberine göre CarrefourSA Kategori Genel Müdür Yardımcısı Murat Dinçer, kırmızı et ve kanatlı eti arasındaki makasın açıldığını bunun da tüketici tercihlerinde kanatlı ete yönelimin artmasına neden olduğunu söyledi. Dinçer balık tüketimine olan talebin yükseliş trendinde olduğuna dikkat çekti.
Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng ise, üretimde yaşanan daralma ve tüketimdeki azalma nedeniyle sektörde küçülme başladığını ifade etti. Bu küçülmenin kendi raflarına yansımadığını belirten Türüng, “Son iki yılın satışlarına baktığımızda tonaj bazında dana eti yüzde 12, kuzu eti ise yüzde 34 gibi önemli bir büyüme kaydetti” şeklinde konuştu.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, pandemiden sonra üreticilerin girdi ve enerji maliyetlerinin çok yükseldiğini, kasapların da işçilik ve kira maliyetlerinin büyük oranda artığına dikkat çekerek, “Kasaplar olarak bizler aracıyız ve bu maliyetler nedeniyle kasaplar da zor durumda. Tüm bu maliyet artışlarına rağmen et fiyatları pandemiden bu güne kadar toplamda yüzde 110 yükseldi, bu haliyle belki de fiyatı en az artan temel gıda maddesi et oldu. Aslında bizim fiyatlarımız çok artmadı ama halkın alım gücü düştü” ifadesini kullandı.
KÜÇÜK İŞLETMELER ÇEKİLİYOR
Büyükbaş hayvan varlığı Haziran 2023 itibarıyla yılbaşına göre 336 bin adet azalarak 16 milyon 687 bine düştü. Küçükbaş hayvan sayısı ise 2 milyon 991 adet azalarak 53 milyon 274 bin oldu.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, temel nedenin küçük işletmelerin üretimden çekilmesi olduğunu belirtti. Tunç, ithalat yetkisine sahip büyük işletmelerin 120 liraya mal ettikleri hayvanları 220 liraya satarak kâr elde ettiğini, yerli üreticilerin maliyetinin ise 200 liranın üzerinde olduğunu ifade etti. 2011 yılında hayvan başına 300 lira olan destek miktarının bugün 500 lira olduğunu kaydeden Bülent Tunç, o dönem destek ile 20 torba yem alınırken bugün 1 torba yem bile alınamadığına dikkat çekti.
Bülent Tunç, canlı hayvan kg fiyatının 250 lira civarında olduğunu ancak üreticinin bu şartlarda para kazanamadığını söyledi. Besicilerin yurt içinde işletmeye koyacak canlı hayvan bulamadığını, bulunanların fiyatının da çok yüksek olduğunu belirten Tunç, bu işten daha çok ithalatçıların para kazandığını ifade etti.
BEYAZ ET TALEBİ DEĞİŞMEDİ
Kırmızı ette azalan talebin, beyaz ete yönelmediği belirtildi. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) Başkanı Naci Kaplan, talepte anormal bir değişim olmadığını ifade etti. Kırmızı ette oluşan boşluğun beyaz ete yönelmesini beklediklerini ancak iç piyasada tüketim artışının yüzde 2-3 gibi sınırlı düzeyde olduğuna dikkat çeken Kaplan, “Bugün bütün tavuk eti 60 lira civarındayken, en ucuz kırmızı et fiyatı 300 liranın üzerinde” şeklinde konuştu.