Kent Haberleri

Kasaplardan önemli uyarı! Kurban etini poşete koymak sakıncalı!

Türkiye Kasaplar Federasyonu’ndan kurban etlerinin saklanma koşullarına yönelik önemli uyarı geldi. Kurban etini poşete koyarak saklamak sağlık açısından zararlı.Kurbanın ehil kişiler tarafından kesiminin yapılması gerektiğine vurgu yapan Osman Yardımcı, her yıl acemi kasapların kendilerini yaraladığı ve hayvanlara eziyet ettiği vakalara dikkati çekti

 

Yanlış saklama yöntemleri nedeniyle geçen yıl kurban etlerinin yüzde 10’unun çöpe gittiği bilgisini veren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı,  etleri poşete koymanın yeşermesine ve tüketilemeyecek hale gelmesine yol açtığını bildirdi.

Kurbanın ehil kişiler tarafından kesiminin yapılması gerektiğine vurgu yapan Osman Yardımcı, her yıl acemi kasapların kendilerini yaraladığı ve hayvanlara eziyet ettiği vakalara dikkati çekti.

 

Bu nedenle usulüne uygun kesim yapan usta kasaplara kesim işleminin yaptırılması tavsiyesinde bulunan Yardımcı, "Kesici belgesi ve ustalığın yanında kasabın tecrübeli olması da önemli bir konu. Belediyelerin kesim yerleri bulunuyor. Kesim işlemi o noktalarda yaptırılabilir” ifadelerini kullandı.

Peki kurban eti kesildikten sonra hangi işlemler yapılmalı? Kurban eti nasıl saklanmalı?


 

HAYVANI STRESE SOKMAMAK GEREKLİ

Kurban kesiminin nasıl yapılması gerektiğine yönelik bilgiler de veren Yardımcı,  kesimden önce  hayvana su içirilmesinin ya da yiyecek verilmesinin doğru bir uygulama olmadığını aktaran Yardımcı, hayvanı strese sokmamak gerektiğinin altını çizdi.

Acemi kasapların hatalı uygulamaları nedeniyle kurbanlığın derisini keserek iç organlara zarar verebildiğine işaret eden Yardımcı, "Acemi kasaplar kurbanı dörde, beşe bölüyor. Bu nedenle kıyma ve kemiklii et yapmak zorunda kalıyoruz. Vatandaş bonfile, pirzola olmasını istese de nizami kesilmediği için bu yapılamıyor” diye konuştu.

 

KURBAN ETİNİ NASIL SAKLAMALI?

Kurbanlarda etin yüzde 30'unun çöpe gittiği bilgisini veren Yardımcı, 2022 yılında bu oranın yüzde 10’a düştüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Kadınlarımızdan önemli ricamız bir günlerini kurbana ayırmalarıdır. Kurban kesiminin ardından etini kaplara koyup üzerine bez örterek eve ya da kasaba götürün. Klimalı serin bir odada 2 saatten az olmayacak şekilde dinlendirin. Dinlendirme esnasında eti sık sık çevirmek gerekiyor. Etin lezzetli ve sağlıklı olması için 24 saat dinlendirme yapılmasını öneriyoruz. Ayrıca bir diğer önemli nokta eti poşete koymayın. Hemen yeşeriyor, bazen kokuyor ve tüketilemeyecek bir duruma geliyor. Yanlış saklama koşulları nedeniyle kurban etinin yüzde 10'u çöpe gidiyor. Eti çöp poşeti ya da giysi poşeti fark etmez hiçbir poşete koymayın. Eti elverişli koşullarda muhafaza ederek kasaplara taşıyabilirsiniz. Biz 40 kiloluk kurbanı çöpe atmak zorunda kalmıştık. Üst üste poşetlerin içine konulmuş olan et yeşerip kokmuş olduğu için imha etmek zorunda kaldık."

Kurban Bayramı’nda hangi yollara ücret ödenmeyecek? Toplu ulaşım ücretsiz olacak mı?

Mısır Çarşısı’nda Kurban Bayramı bereketi! Bayram alışverişi yapmak isteyenler akın etti!

Kurbanda Tarım İşletmeleri indirimi! Yüzde 20 daha ucuza satılıyor!