Ekonomi

Kaşıkçı Elması Türkiye'nin hangi müzesinde sergileniyor! Çalındı iddiası nereden çıkarıldı çöp kutusunda mı bulundu?

Kaşıkçı elması'nın çalındığı haberi Türkiye'nin gündemine oturdu. Milyonlarca insan filmlere bile konu olan Kaşıkçı elmasıyla ilgili bilgileri merak ediyor. Kaşıkçı elması nedir, çalındı iddiası nereden çıkarıldı, çöp kutusunda mı bulundu? İşte detaylar...Efsanevi bir hikayeye ve paha biçilemez değere sahip olan Kaşıkçı Elmasıyla ilgili son dakika haberlerine geçmeden önce "çalındı" iddiası nereden çıktı, Kaşıkçı elması şimdiye kadar hangi müzede sergileniyordu gelin detaylara birlikte bakalım

Osmanlı döneminde devlet hazinesine irad kaydedilen efsanevi Kaşıkçı elmasıyla ilgili bilgiler ve son dakika gelişmeleri günboyu merakla takip edildi. Efsanevi bir hikayeye ve paha biçilemez değere sahip olan Kaşıkçı Elmasıyla ilgili son dakika haberlerine geçmeden önce "çalındı" iddiası nereden çıktı, Kaşıkçı elması şimdiye kadar hangi müzede sergileniyordu gelin detaylara birlikte bakalım.

FİLMLERE KONU OLDU

Netflix'te yayınlanan Lupin isimli diziyi hatırlarsınız. Elmas hırsızı bir adam Paris'in Louvre Müzesinde sergilenen elmasları akıl almaz yöntemlerle çalarak servete konuyordu. Elmas hırsızlığı birçok dizi ve filme konu olmuştur. Son elmas hırsızlığı iddiası ise Twitter'da ve Türkiye'de gündeme geldi. 

Osmanlı hazinesine sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa ve IV. Mehmed marifetiyle dahil edilen Kaşıkçı elmasının çalındığı haberi bir anda Türkiye'nin gündemine oturmuştu.

Peki ne olmuştu, Kaşıkçı elması neden aniden gündemin ilk sıralarında yerini aldı. Kaşıkçı elmasının çalındığı iddiasının perde arkasında hangi odaklar yer alıyordu. Efsanevi bir hikayeye ve değere sahip olan Kaşıkçı elmasıyla ilgili detaylar haberimizde...

 

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman "Kaşıkçı elması çalındı" iddialarına ilişkin kamuoyuna açıklama yaptı.

Kaşıkçı Elması'nın çalındığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Şu anda ziyaretçi sayısında pandemi öncesine ulaştık. Bu gerçek dışı iddiaların bugün tekrar gündeme gelmesi, turizmi baltalama amacı taşıdığı kanaatindeyiz." dedi.

"32 AYDIR TOPKAPI SARAYI'NDA SERGİLENİYOR"

Topkapı Sarayı'nda sergilenen eserlerin tamamının güvenlik açısından speküle edilemeyeceğine dikkati çeken Kocaman, "Bu eserler müzecilik açısından gerekli tüm önlemler alınarak sergilenmektedir. Özellikle bu salonda yer alan Kaşıkçı Elması ve Topkapı Hançeri, Topkapı Sarayı, Milli Saraylar'a bağlandığı zaman depoda yer alıyordu. Ziyaretçilerin en çok sordukları eserler de bunlardı. Daha önce Fatih Köşkü'nde sergilenen bu eserler köşkün 2014'te restorasyona alınması nedeniyle depoya kaldırılmıştı. Biz ziyaretçilerin görmesi için geçici olarak silahların olduğu bu salona getirdik. 32 aydır bu salonda sergileniyor." ifadelerini kullandı

'KAŞIKÇI ELMASI'NIN HİKAYESİ NEDİR?

Kaşıkçı Elması iddiaya göre 17. yüzyılın sonlarında İstanbul'da bir kâğıt toplayıcısı tarafından çöplükte bulunmuştur. Elmasın adını aynı zamanda kaşıkçı olan bu kişiden aldığı söylenmektedir. İddiaya göre kaşıkçı, elması değerinin çok altında bir kuyumcuya satar. Kuyumcuda değerli bir taş olduğu kuyumcubaşı tarafından duyulur. Kyumcubaşı, elması bir kese altın karşılığında satın alır. Bu olayların Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa ve IV. Mehmed tarafından duyulmasının ardından taş Osmanlı hazinesine girer.

Elmasın Osmanlı hazinesine girmesi ile ilgili bir hikaye ise Napolyon'un annesinden satın alındığıdır.

1774 yılında Pigot adlı bir Fransız subayı, bu elması Hindistan'dan satın alarak ülkesine götürür. Bir süre sonra elması, Napolyon'un annesi satın alır. Uzun bir süre Napolyon'un annesinde kalan elmas, Napolyon'un sürgüne gönderilmesinden sonra annesi tarafından satılığa çıkarılır. Elması, o sırada Fransa'da bulunan Tepedelenli Ali Paşa'nın bir adamı satın alır ve elması Paşa'ya getirir. Tepedelenli Ali Paşa, II. Mahmut zamanında devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülür. Tepedelenli Ali Paşa'nın mal varlığına el koyulur. Böylelikle "Kaşıkçı Elması" hazineye girer.

 

TEPEDELENLİ ALİ PAŞA SATIN ALDI İDDİASI

Elmasın Osmanlı hazinesine girmesi ile ilgili en çok bilinen öykü elmasın Napolyon'un annesinden satın alındığıdır. Öyküye göre 1774 yılında Pigot adlı bir Fransız subayı, bu elması Hindistan'dan satın alarak ülkesine götürür. Bir süre sonra elması, Napolyon'un annesi satın alır. Uzun bir süre Napolyon'un annesinde kalan elmas, Napolyon'un sürgüne gönderilmesinden sonra annesi tarafından satılığa çıkarılır. Elması, o sırada Fransa'da bulunan Tepedelenli Ali Paşa'nın bir adamı satın alır ve elması Paşa'ya getirir. Tepedelenli Ali Paşa, II. Mahmut zamanında devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülür. Tepedelenli Ali Paşa'nın mal varlığına el koyulur. Böylelikle "Kaşıkçı Elması" hazineye girer.

KAŞIKÇI ELMASI YAPISI VE BÜYÜKLÜĞÜ

Elmas, 86 karat veya 17,2 gramdır. Dünyadaki diğer elmaslara kıyasla çok büyük bir elmas olmamasına rağmen ünlü bir elmasdır. Çevresinde çift sıra 49 tane küçük elmas bulunmaktadır. Altın sarısı rengindedir.