Konut

Kasım ayı kira artış oranı 2022 belli oldu mu?

Kasım ayı kira artış oranı merak edilip araştırılmaya başlandı. Bilindiği üzere kira zammına sabit oran getirildi. 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak bu sözleşme ile kira oranları sabit tutuldu. İşte Kasım ayı kira artış oranı detayları!jpg'/>

Kasım ayı kira artış oranı 2022 belli oldu mu? Kasım ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak? İşte konuya dair merak edilenler…

KASIM AYI KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI MI?

Kasım ayı kira artış oranı araştırılan konular arasındadır. 11 Haziran 2022 - 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam uygulanmayacak. Bu ay sözleşme yenileyen işyeri kiracıları için geçerli olacak olan TÜFE oranı ise 3 Kasım Perşembe günü, Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra belli olacak.

KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Kira artış oranın hesaplamalarında enflasyon oranın payı çok büyüktür. Enflasyon oranı bir sonraki ayın kira artış miktarı belirlemede kullanılır. Ama yılbaşından bu zamana kadar sürekli yaşanan zamlar ev kiralarında yeni bir düzenlemeye gidilmeyi zorunlu kıldı. Hem kiracıların haklarını korumak hem de konut sahipleri tarafından yapılan haksız zamların önüne geçmek için 'sabit oran' getirildi. Bu karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Söz konusu sabit orana göre, aylık kira artışına en fazla yüzde 25'lik bir sınır getirildi. Böylece geçerli kira sözleşmelerinde yapılacak zam oranı en fazla yüzde 25 olacak.

1 Temmuz 2023 yılına kadar geçerli olacak bu kararın detayları ve kira zammı hesaplamaya dair ayrıntılar ise netlik kazandı.

Bu konu hakkında olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis'ten geçen kira artışları ile ilgili düzenlemenin detaylarını açıklamıştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek olan kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici karardır. Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Bu şekilde konut kiralarında bir yıl süre boyunca bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme olanağı verilmektedir" dedi.

VakıfBank Emniyet promosyon 2022 ne zaman verilecek? Polis promosyonu ne zaman yatacak?

Banka promosyonu anlaşması bozulur mu?

PTT duyurdu! Aileler hesaplara yatırılan 1259 TL ile ferahlayacak! İşte detaylar!