28 / 04 / 2024

Kasım ayı kira artış oranları 2014!

Kasım ayı kira artış oranları 2014!

Meskenlerde tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. İşte Kasım ayı kira artış oranları 2014...



Kasım ayı kira artış oranları 2014!

Borçlar Kanunu gereğince, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kanunun 344. maddesi ve bu maddede yapılan değişiklikler gereğince; taşınmaz kiralamalarında meskenlerde üfe oranları baz alınarak kira artışı yapılırken; işyeri kiralamalarında ise sözleşme serbestisi uygulanıyor.


İşyeri sahipleri kiracılarına, sözleşmede belirtilen esaslara göre zam yapabiliyor. Ancak mesken kiralamalarında ÜFE oranlarının kullanılması zorunlu olup, bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


2014 Kasım ayı kira artış oranları şu şekilde,

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Buna göre Ekim ayında sözleşme süresi dolan kiralamalar için kiracıya en fazla yüzde 10,10 oranında zam yapılacak.



ÜFE oranları Ekim 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön