02 / 05 / 2024

Kaş'ın 25 binlik çevre düzeni planına bilirkişi atandı!

Kaş'ın 25 binlik çevre düzeni planına bilirkişi atandı!

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kaş'ın 25 binlik Çevre Düzeni Planı'na karşı açılan davada Antalya 4 İdare Mahkemesi bilirkişi atadı. 9 Eylül Üniversitesi'nden 3 öğretim üyesi 28 Mart'ta Kaş'a gelerek inceleme yapacak



BÜYÜKŞEHİR Belediyesi tarafından hazırlanan ve Antalya'nın cennet bölgesi Kaş'ı ranta açacak olan 25 binlik imar planına karşı açılan iptal davasında bilirkişi aşamasına gelindi. Kaş'ın doğal sit alanı konumundaki Çukurbağ Yarımadası'nın bir bölümüyle. Limanağzı ve Gökseki mahallelerinde turizm amaçlı yapılaşmayı başlatacak olan 25 binlik Çevre Düzeni Planı'na karşı Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile 31 vatandaş tarafından Antalya 4. İdare Mahkemesi'ne iptal davası açılmıştı. Mahkemenin atadığı 3 kişiden oluşan bilirkişi heyeti 28 Mart'ta imara açılması planlanan bölgede inceleme yapacak. Bilirkişi heyeti 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Çınar Alay. Prof. Dr. Sibel Ecem iş Kılıç ve Prof. Dr. İpek Özbek Sönmez'den oluşuyor. 

DAVA 6 AY ÖNCE AÇILMIŞTI

 Antalya Büyükşehir Belediyesi"nce hazırlanan ve belediye meclisinde kabul edilen imar planı. Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile aralarında turizmcilerin de bulunduğu 30 ayrı yurttaş tarafından yargıya taşınmıştı. Yeni imar planında ölçünün kaçırıldığını belirten davanın avukatı Tuncay Koç. "Bu imar planı. 

Kaş'ı bitirme planıdır" değerlendirmesinde bulundu. Kaş'ta doğal sit alanını da turizme açan plana karşı 6 ay önce dava açtıklarını hatırlatan Koç. "Antalya 4. İdare Mahkemesi'ne yaptığımız itirazda dilekçe aşamaları bitti ve bilirkişi sürecine gelindi. 28 Mart'ta saat 14.00'te bilirkişi heyeti bölgede inceleme yapacak. İncelemeden sonra da mahkemeye rapor tebliğ edilecek. Rapordan sonra tarafların itirazı söz konusu olacaktır. Mahkeme itirazları yerinde görürse başka bir bilirkişi heyeti atayabilir. Ama genelde raporlar uygun bulunuyor" dedi. 

HEYETTE ARKEOLOG YOK

Kaş halkanın bilirkişi heyetinin sadece şehir plancılarından oluşmasına, içlerinde bir arkeologun bulunmamasına yönelik endişelerini de cevaplayan Koç. "Plan bölgesinin sınırında bir arkeolojik sit alanı var. Ama bu plana itiraz davası olduğu için. bilirkişinin plancılardan oluşması normal. Arkeolog bulunmamasının bir sakıncası yok" diye konuştu. Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanarak ilgili koruma kurullarının onayına gönderilen Kaş ilçesinin 25 binlik Çevre Düzeni Planı, doğal sit alanı konumundaki Çukurbağ Yarımadasının bir bölümüyle. Limanağzı ve Gökseki mahallelerinde turizm amaçlı yapılaşmaya açıyor. Şu anda Kaş nüfusunun 9 bin 400 olduğunu vurgulayan Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Büyükkaplan Ozan, "2025 için ise. 13 bin kişi projeksiyon nüfus olarak hesaplanmıştır. Bu veriye rağmen, nereden çıktığı belli olmayan 38 bin kişiye göre bir imar planı yapılmaktadır. Nüfus hesapları yanlış ve tutarsızdır. Dolayısıyla da bu plan anlamsız kalmaktadır" şeklinde açıklama yapmıştı.



Antalya Körfez 



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


KAŞ Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Kalkan Patara Otelciler Birliği, Kaş Sualtı Derneği, ÇEKÜL Kaş Temsilciliği, Kaş Çevre Platformu ve Kaş Koruma Platformu, ilçeye yapılması planlanan havalimanıyla ilgili 7 sayfalık rapor hazırladı. Kaş'a yapılması planlanan havalimanına karşı çıkan sivil toplum kuruluşları hazırladıkları raporda, havalimanının turizm, tarım ve doğal yapıya zarar vereceğini vurguladı. 


BirGün


Geri Dön