Kent Haberleri

Kaş'taki yapılaşmaya sert tepki!

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, Kaş'ın doğal yapısı korunabilmiş ender turizm yörelerinden biri olduğunu belirterek, "Kaş Belediyesi tarafından başlatılan bazı yeni düzenlemelerle koylarımız tehdit altına girmiştir" dedi.

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, Kaş'ın doğal yapısı korunabilmiş ender turizm yörelerinden biri olduğunu belirterek, "Kaş Belediyesi tarafından başlatılan bazı yeni düzenlemelerle koylarımız tehdit altına girmiştir" dedi.


Kaş Belediyesi tarafından, Kaputaş ve İnceboğaz plajlarında büfe ruhsatıyla iş makineleri sokularak inşaatına başlanılan restoran, kafe, duş ve soyunma kabinleri ile tuvalet gibi yapılara yönelik açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından, basın açıklaması yapan Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, koyların korunmasını istedi. Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Dr. Munise Ozan ve davanın avukatı Tuncay Koç, süreç hakkında bilgi verdi. İlçede yerleşik yaşayan yabancıların da katıldığı basın açıklaması, dernek üyesi Efe İnceoğlu tarafından İngilizce tercüme edildi.


'KOYLARIMIZ TEHDİT ALTINDA'

Dernek Başkanı Munise Ozan, Kaş İlçesi'nde her biri doğal sit alanı olan koyların her geçen gün tehdit altında olduğunu söyledi. Kaş'ın geleceğiyle ilgili kaygılı olduklarını ifade eden Başkan Ozan, "Kaş, doğal yapısı korunabilmiş ender turizm yörelerinden. Ancak son aylarda Kaş Belediyesi tarafından başlatılan bazı yeni düzenlemelerle koylarımız tehdit altına girmiştir. Kaputaş Plajı'na iş makineleriyle girildi. Teraslamalar yapılarak plajın hemen hemen yarısını kaplayan büfe yapıldı. Kaputaş Plajı birinci derecede sit alanıdır. Burada üstün körü hazırlanan projeyle doğal sit alanı tahrip edildi" dedi.


ZEYTİN AĞAÇLARI SÖKÜLDÜ, İHTAL AĞAÇ DİKİLİDİ

Benzer durumun üçüncü derecede doğal sit alanı Çukurbağ Yarımadası'ndaki İnceboğaz Koyu'nda da yaşandığını anlatan Başkan Ozan, "Bu koyda Orman İşletme Müdürlüğü'nde izin almaya gerek bile duyulmadan, koruma planı yapılmadan iş makineleriyle girildi. Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun kararına rağmen doğal yapı yok edildi. Zeytin ağaçları sökülerek ithal ağaçlar dikildi. Kaputaş Plajı ve İnceboğaz'da yapılan çalışmaların dayanağı Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun kararlarıdır" diye konuştu.


HALK PLAJI PARALI HALE GETİRİLDİ

Kurul kararlarının, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile ilçede yaşayan bazı yurttaşlar tarafından mahkemeye taşındığına işaret eden Dernek Başkanı Munise Ozan, "Durumun aciliyeti bakımından Antalya İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. İnceboğaz Plajı kiraya verildi. Halkın ücretsiz kullandığı sahil, kapatılarak paralı hale getirildi" dedi.


KOYLAR YAPILAŞMAYA AÇILDI

Çukurbağ Yarımadası'ndaki Hidayet Koyu'nda yapılan yapılaşmanın da hiçbir yasal dayanağı olmadığını savunan Başkan Ozan, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25 bin ölçekli Kaş Çevre Düzeni Planı ile doğal yapının yok edileceğini vurguladı. Planın Antalya Büyükşehir Meclisi'nden geçtiğini de hatırlatan Başkan Ozan, "Planla sit alanı olan Kaş Liman Ağzı, yapılaşmaya açılmıştır. Liman Ağzı'nın bir bölümü, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi içindedir. Yine bu planla Çukurbağ Yarımadası, Kaş Kamping'ten başlayarak İnceboğaz'a kadar yapılaşmaya açılıyor. Aynı şekilde Gökseki Bölgesi turizme açılıyor" diye konuştu.


Kaş'ın şu anki mevcut nüfusunun 9 bin 400 olduğunu, 2025 yılında ise 13 bin olarak hesaplandığına dikkati çeken Başkan Ozan, ancak İmar Planı'nın nereden çıktığı belli olmayan 38 bin kişilik nüfusa göre yapıldığına anlam veremediklerini ifade etti. Planlamanın Kaş'ı Marmaris, Bodrum, Kuşadası gibi betona boğma çalışması olduğunu savunan Munise Ozan, "Kaş doğallığı ile dünyanın ilgi odağıdır. İnsanların doğası, tarihi ve kültürü ile yaşamak istediği, tatil yapmak istediği bir Akdeniz kasabasıdır. Kısa dönemde para kazanma hırsı, Kaş'ın turizmini yok edecek. Geri dönülmez hasarlar açacaktır. Burada hep birlikte kaybedeceğiz" diye konuştu.


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl