Kastamonu Entegre ürün çeşitliliğini artırıyor!
Yeni yatırımlarıyla ürün çeşitliliğini artıma hedefinde olan Kastamonu Entegre'nin Adana tesisi katma değerli ürün noktasında Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.Tesiste tutkal, MDF ve MDF lam, laminat parke ve parlak ürün hatları bulunuyor...
Yeni yatırımlarıyla ürün çeşitliliğini artıma hedefinde olan Kastamonu Entegre'nin Adana tesisi katma değerli ürün noktasında Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Ahşap levha sektöründe üretim yapmak üzere, Hayat Holding bünyesinde 1969 yılında İstanbul'da kurulan Kastamonu Entegre. Adana'da kurduğu MDF tesisi ile bölgedeki mobilya sanayiine de önemli bir ivme kazandırdı. Firma bugün itibarıyla mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu ham ve melamin kaplı yongalevha, MDF, laminat parke, kapı paneli ve bunlarla ilgili muhtelif katma değerli ürünler üretiyor. Kastamonu Entegre'nin Adana tesisleri, 2012 yılında MDF üretimi yapmak üzere kuruldu. Burası 88 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 288 bin metrekare alana kurulu beş ayrı üretim hattı ile entegre bir tesis konumunda. Tesiste tutkal, MDF ve MDF lam, laminat parke ve parlak ürün hatları bulunuyor.
Yıllık 450 bin metreküp kapasiteli MDF hattının yanısıra, iki adet melamin kaplama presi bulunan tesiste, yıllık 10 milyon metrekare kapasiteli bir laminat parke hattı da bulunuyor. Türkiye'de yaklaşık 5 milyon metreküp civarında MDF üretiliyor. Bu çerçevede Kastamonu Entegre Adana fabrikası pazarın yüzde 8'ine ürünlerini satıyor. Adana fabrikası geçen yıl 13 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, üretimin yüzde 15'i Irak, Iran, İsrail, Tunus ve Fas'a gönderildi.
Toplamda 70 ülkeye ihracat yapan Kastamonu Entegre ise 2013'te yurt genelindeki tesisleri aracılığıyla toplam 105 milyon dolarlık ihracat yaptı. Firmanın yurtdışındaki tesisleri de dikkate alındığında, bu rakam 320 milyon dolan buluyor.
Kastamonu Entegre Adana tesisleri yeni kurulmasına rağmen, yatırımlar sürekli devam ediyor. Bu yıl içinde 500 bin euro'luk bir yatırımla özel bir filmleme ve tıraşlama hattına devreye alındı. Bu yatırıma üave firma 2.5 milyon euro'luk bir yatırım daha yapmayı planlıyor. Bu yatırımla ikinci laminasyon hattını da kurmayı planlayan firma, bu hat sayesinde rulo halinde gelen PVC veya benzeri malzemeleri bünyelerindeki panellere lamine edecek. Bu yatırımla birlikte kapasitesini de artırmayı hedefleyen Adana fabrikası, günde 3 bin plaka üretirken, yeni yatırımla birlikte kapasitesini ikiye katlayıp, 6 bin plakaya ulaşacak. Ayrıca katma değerli ürünlerini de artırmayı planlayan tesiste, ikinci laminasyon hattı ile iki farklı markada parlak panel ürün Evogloss/Glosspluss üretimleri yapılacak. Ürün geliştirme noktasında kendilerine gelen taleplerle birlikte Ar-Ge birimlerinde yeni ürün tasarlayan firma, bu yıl TÜBİTAK'tan destek alıp, ithal bir kimyasalın üretimini yaptı. Firmanın ayrıca verimlilik artırıcı iki projesi bulunuyor.
ERGİN TURAN: Bizle beraber Adana mobilya sektörü hareketlendi Kastamonu Entegre Adana tesisini kurulduktan sonra kentteki mobilya sektörü de ivme kazandı. Buradaki firmalar teşvik veya hibe alarak, yatırım yapmaya başladı. Sektöre sağladığımız geniş ürün grubu sayesinde mobilyacılar da I kendilerini geliştirdi. Bunun yanı sıra I yeni yatırımcılar da kente geldi. Bu kap- I samda Adana'daki mobilyacılarla küçük I gruplar oluşturup, bölgemize daha fazla katkı sunmak istiyoruz. Çukurova Kalkınma Ajansı ile bu kapsamda toplantılar düzenleyeceğiz. Yine Adana dışında I Mersin ve Gaziantep'te de firmalar yeni I yatırımlar yapıp, kapasitesini artırdı. Fabrikamız sayesinde bölgenin ticaret alanı genişlemiş oldu.
Dünya Sektörel Ek