Kent Haberleri

Kastamonu'da 13 tesisin temeli atıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kastamonu'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve DSİ tarafından inşa edilecek 13 tesisin temelini attı, 8 tesisin de açılışını gerçekleştirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kastamonu'da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek 12 tesis ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak 1 tesisin temelini attı, 8 tesisin de açılışını gerçekleştirdi.


Açılış öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Bakan Eroğlu, Kastamonu'ya 170 milyon liralık yatırım müjdesiyle geldiğini belirterek, toplamda 21 tesisi kente kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

AK Parti döneminde yıllardır yapılamayan tüm yatırımları yaptıklarını dile getiren Eroğlu, her alanda Türkiye'ye çağ atlattıklarını söyledi. Eroğlu, AK Parti hükümetleri döneminde tüm bakanlıkların çalıştığını ve her bakanlığın ciddi çalışmalar, ciddi projeler yaptığını söyledi.


İktidara geldiklerinde Kastamonu'da yapılanları gözden geçirmek için çalışma yaptıklarını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bir baktık ki Kastamonu'na bir şey yapılmamış. Bazı projelendirmeler olmuş, fakat yıllar sürmüş bir kazma vurulmamış. İşe başladık ve şimdi Kastamonu'nu bir dünya şehri, bir cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. İktidara geldiğimizde Kastamonu'da sadece 2 ambulans vardı şimdi ambulans sayısını 34'e çıkardık. 112 acil servis istasyonu ise 1 tane vardı onu da 23'e çıkardık. Kastamonu'ya ulaştırmadan tutun tarım bakanlığına tüm bakanlıklar ciddi yatırımlar yaptı. Kastamonu'ya bir önceki ziyaretimde yine 53 müjde ile gelmiştim ve şimdi onların tamamlandığını da size açıklayacağım. Kastamonu'na 170 milyonluk yatırım müjdesi vereceğim."


AK Parti'nin sözünün eri bir parti olduğunu vurgulayan Eroğlu, hükümet olarak verilen tüm sözleri yerine getirmek için büyük çaba harcadıklarını bildirdi.Kastamonu'da güzel hizmetlere imza attıklarını belirten Eroğlu, çok önem verdiği Kırık Barajı'nı da ciddi çalışmalar sonucunda yatırım programına aldıklarını, ihalesini yaptıklarını ifade etti.


Temel atma ve açılış töreni

Eroğlu, daha sonra İnönü Mahallesi'nde düzenlenen toplu temel atma ve açılış merasimine katıldı.Törende, DSİ'nin inşa edeceği Araç Barajı, Taşköprü Hasanlı Barajı, 10 adet taşkın koruma tesisi ile Küre Dağları Milli Parkı Horma Kanyonu 2. ve 3. Etap Yürüyüş Parkuru'nun temelini atan Bakan Eroğlu, ayrıca DSİ tarafından yapımı tamamlanan Tosya Kösençayır Göleti Yükseltilmesi işi ile 7 adet taşkın koruma tesisinin de açılışını gerçekleştirdi.


Eroğlu, temeli atılan ve açılışı yapılan tesislerle 81 bin dekar zirai arazinin suya kavuşacağına dikkati çekerek, "Şehre 1,58 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilecek. Yılda 13,79 milyon kilovatsaat enerji üretimi yapılacak. Ayrıca 1 il merkezi, 3 ilçe merkezi, 10 yerleşim yeri ve 2 bin 403 dekar zirai arazi taşkın zararlarından korunacak." dedi


Törende 10 aileye gelir getirici tür sertifikası, 10 aileye de Or-Köy sertifikası verildi. Ayrıca 5 bin kişiye de ceviz ve çeşitli fidanlardan dağıtıldı.Törene, Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, daire müdürleri, meslek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.Bakan Eroğlu, programın ardından vatandaşlarla iftarını açtı.


AA



Haber Kastamonu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kastamonu’ya yeni yatırımlar ve sözlerle gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şehrin büyük beklentileri arasında yer alan Kırık Barajı’nda yapım aşamasına gelindiğinin müjdesini verirken, İstanbul’daki acı olayı da değerlendirdi ve “Her türlü terörü lanetliyoruz. Ben umut ediyorum ki 78 milyon insanımız da terörü lanetliyor. Mühim olan burada tek bir yürek halinde terörü karşı mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.


Eroğlu, Kırık Barajı projesinin kendisi açısından da çok önemli olduğunu belirtirken “Bugün ihalesi yapıldı. Arkadaşlar da değerlendirme yaptı. Bölge Müdürümüz, eğer itiraz olmazsa 102 milyon 482 bin 385 lira bedelle bir firmanın aldığını söyledi. İnşallah bununla birlikte hemen de temelini atacağız. Bunun süresi de çok kısa ve hızlı olacak. Gönlümüzden geçen bir an önce de tamamlanması. Sulama kanalları ile birlikte çok güzel bir yatırım olacak” diye konuştu.


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplu açılış ve temel atma töreni için dün geldiği ilimizde, Kırık Barajı ihalesinin yapıldığını, 102,4 milyon TL bedelle bir firmanın kazandığı ihaleye itiraz olmadığı taktirde hemen temel atacaklarını açıkladı.


Bakan Eroğlu, ilk ziyaretini Valiliğe yaparken, bina onarımda olduğu için Rektörlük binasında ağırlandı. Vali Mesut Yıldırım burada Bakan’a kısa bir brifing verdi.


Bakan Veysel Eroğlu, brifingin ardından Rektörlük Toplantı Salonu’nda basın mensuplarına açıklamada bulundu.


“Öncelikle bugün burada olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuşmasına başlayan Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:


“Diğer iki vekilimizin mecliste toplantısı olduğu için bugünkü birlikteliğimize katılamadılar. Hakkı Bey’le birlikte geldik.


Gelmemizin iki sebebi var değerli Valimiz Kastamonu’ya atandı ve vazifeye başladı, kendisini geçmişteki hizmetlerinden de tanıyoruz, çalışkan, gayretli ve buraya vizyon da katacak bir valimiz. İnşallah birlikte Kastamonu’nun büyük hedeflerini gerçekleştireceğiz. İkinci geliş sebebimizde Kastamonu’ya eli dolu olarak geldik, bunların açılışını yapacağız, yeni yatırımların da müjdelerini vereceğiz. Bu sene sonuna kadar olan hedefelerimiz var. 2016 sonu, ardından da 31 Aralık 2019 hedeflerimiz var, ardından da 2023 yılı hedeflerimiz var. Kastamonu için geç kalan hizmetleri bir bir yapacağız, Kastamonu’nun bahtı açık, bunu merak etmeyin. Kastamonu dünyanın en güzel illerinden birisi, dolayısıyla bizde kastamonu ile herzaman gurur duyuyoruz, özetle de bunu belirtmek istiyorum.


KIRIK BARAJI


Büyük bir hayal olan Kırık Barajı benim için de çok önemli idi. Çünkü bazı kurumlar arasında ihtilafımız vardı. Fizibl mı, değil mi diye…Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız, İl Başkanımız bize çok destek verdiler, neticede bunu Yüksek Planlama Kurulu’ndan geçirmek suretiyle yatırım programına aldık. İhalesini hemen yaptık. Büyük bir tesadüf eseri biz biraz da onun için geldik. Bugün ihalesi yapıldı. Arkadaşlar da değerlendirme yaptı, Bölge Müdürümüz de burada, eğer itiraz olmazsa 102 milyon 482 bin 385 lira bedelle bir firmanın aldığını söyledi. İnşallah bununla birlikte hemen de temelini atacağız. Yalnız bunun süresi de çok kısa ve hızlı olacak. Gönlümüzden geçen bir an önce de tamamlanması. Sulama kanalları ile birlikte çok güzel bir yatırım olacak. Bunu bir benzerini de İstanbul’da yaptık. Çok güzel bir arıtma sulu baraj oldu. Dolayısıyla da buraya da bir menba suyu gibi bir su vereceğiz.


Bugün 21 tesisin temelini atacağız ve yapılanların da açılışını yapacağız. Toplamda 170 Milyon TL yatırımı da bu şekilde yapmış olacağız. Kırık Barajı ihalesi de bugün sonuçlanmış olacak. Buraya geldiğimiz için sonuçlanmadı, bu müjdeyi de akşam belli olduğunda verebileceğiz. Biz verdiğimiz sözleri yerine getiren bir iktidarız. Daha önceden verdiğimiz müjdeleri gerçekleştirdik. Şimdi de kalan diğer eksiklikleri ve yatırımları yapacağız.


“GÜZEL HİZMETLER YAPTIK”


Biz Kastamonu’da güzel hizmetler yaptık. Vereceğimiz 20 müjdenin 19’u DSİ ait, 1’i Meteoroloji’ye ait. Bu müjdelerle 22 bin 500 dekar alan bu müjdelerle modern olarak sulanacak. Ayrıca yılda 4,3 milyon metreküp içme suyu sağlanacak. 3 ilçe, 12 köy ve bin 26 dekar arazi taşkınlar bu projelerle korunacak. En önemlisi Hanönü Gökçeağaç Barajı, bugün temeli atılacak Taşköprü Hasanlı Barajı ve bunun gibi projelerin müjdelerini veriyoruz. Bozkurt’ta otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kuracağız.


ÜNİVERSİTE


Kastamonu Üniversitesi’nin 2006 yılında kurulduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, “Daha önce Üniversiteniz yoktu. Şu anda üniversiteniz çok büyüdü. Ben şahsen üniversite okuyacak olsam gelir burada okurum. Ulaşım kolaylaştı. 290 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Bu gerçekten muhteşem ve çalışmalar devam ediyor. Kırık Barajı’nın yanından tüneller yapılacak. Böylece Kastamonu’ya da ulaşmak daha kolay olacak. Önceden buraya gelmek eziyetti. Ama artık çok daha güzel ve rahat olacak” dedi.


KÖY YOLLARI


Kastamonu’da yolu olmayan köyün kalmadığını ama asfaltlamanın eksik olduğu bölgelerin olduğunu ifadede eden Bakan Eroğlu “Ama neredeyse Türkiye’nin en uzun köy yol ağı Kastamonu’da bulunuyor. 10 bin kilometre civarında köy yolu ağımız var. Dünya’nın çevresi 40 bin kilometre ve dörtte biri Kastamonu’da. Yani Kastamonu’yu dört sefer dolaştığımız zaman Dünya’nın çevresini dolaşmış oluyoruz. Şimdiye kadar Kastamonu’ya 242 milyon TL ödenek gönderdik. Ama buna biraz daha takviye yapacağız” diye konuştu.


BAKGEP


Türkiye’de GAP ve GOP adı altında kuruluşların olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, “Biz de düşündük ki neden BAKGEP olmasın dedik. Batı Karadeniz gelişim projesini başlattık. 2019 yılı sonuna kadar Kastamonu’da 350 bin kişiye ilave içme suyu sağlayacağız. 218 bin 350 dekar arazi sulayacağız. 17 bin dekar alan taşkınlardan korunacak ve ekilebilir bir hale getirilecek. Bugün çok sayıda fidan dağıtacağız. 800 ceviz, 350 ıhlamur, 300 badem, 150 kızılcık, 150 fındık, 300 hatmi, 300 dişbudak, 300 mavi servi, 300 akçaağaç, 300 meşe, 250 at kestanesi, 300 karaçam, 300 sarıçam yani toplamda 5000 fidan dağıtımı yapacağız” ifadelerini kullandı.


SÜREN YATIRIMLAR


Sürmekte olan yatırımlar hakkında da bilgi veren Eroğlu şunları söyledi:


“53 projenin 19’u tamamlandı. Diğerleri inşaat altında. Müjdelerini verdiğimiz projelerin geri kalanı da temelini bugün atıyoruz. Kastamonu AK Parti’den önce unutulmuş bir il iken, biz buraya 12 yılda büyük yatırımlar yaptık. Biz buraya hükümet olarak 7 milyar TL’lik yatırımlar yaptık. En çok yatırımı yapan da bizim Bakanlığımız ve birinciliği bırakmayacağız. Bizim buraya vefa borcumuz var. 4 tane barajımızı inşa ettik. 118 bin 600 dekar araziyi sulamaya açtık. Bununla çiftçimize 87 milyon TL ilave zirai gelir sağladık. Ayrıca buraya 6 tane bal ormanı kurduk. Şu anda 10 tane baraj yapıyoruz Kastamonu’ya. Bunların dışında 7 tane sulama tesisimiz var. 21 tane proje müjdesini veriyoruz. Onların toplam maliyeti 170 milyon TL.”


ORMAN TEŞKİLATI


Kastamonu’da orman teşkilatının iyi bir çalışma yaptığını söyleyen Eroğlu, bu konuda da şöyle konuştu:


“Gelir getirici 5 bin köye 5 bin orman kuracağız. Kastamonu’da da bunu yapacağız. Bugün 10 ailede sertifika vereceğiz. Kastamonu’daki milli parklar çok önemli. Tabiat turizmi için Kastamonu’da çok hızlı adımlar atacağız ve uygulama eylem planını hazırladık. Kastamonu’ya her gelişinde 10 bin dolar bırakacak turistler istiyoruz. Gerekli altyapıda oluşuyor.”


“TERÖRÜ LANETLİYORUZ”


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, terörün iyisinin kötüsünün olmadığını belirterek, her türlü terör saldırısını lanetlediklerini söyledi.


Valilik ziyaretinde terör konusuna değinen konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul’da Atatürk Havalimanına yapılan saldırıya çok üzüldüklerini ifade ederek “Saldırının olduğu saatte mecliste kanun tasarısı üzerinde çalışıyorduk. Saldırıyı duyunca gerçekten çok üzüldüm. Saldırıda ölenlere, şehitlerimize, gani gani rahmet eylesin. Şuanda hükümetimiz gerekli çalışmaları yapıyor. Acımız büyük, ateş düştüğü yeri yakıyor. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının başları sağ olsun. Biz, bu terörün sonuna kadar gideceğiz, bu terörü bitireceğiz. Bunlar terör örgütlerinin, teröristlerin son çırpınışları oluyor. Güneydoğu’da, Doğu Anadolu’da ve diğer yerlerde bu teröristler etkisiz hale getirildi. Sayısız terörist öldürüldü. Güya onlarda son çırpınış olarak bunları yapıyorlar. Bizde varız demek istiyorlar. Gerçekten bu saldırı canavarca bir saldırı. İnsanlığa sığmayan, hiçbir insanın yapamayacağı bir saldırı. Masum insanları öldürüyorlar. Bizler için çok büyük bir acı” dedi.


Teröristlere ve terör yandaşlarına Kastamonu’da şu mesajı vermek istediğini söyleyen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:


“Yani terör saldırısı sadece Türkiye’de olmuyor. Bazı Batı ülkeleri, bizim teröristler iyi terörist diyorlar. Onlar öyle düşünebilirler. Terörün herhangi bir şekilde iyisi veya kötüsü yok. Terörün hepsi kötüdür.  Terör baş belasıdır.  Bunların başına beladır. Bugün bize bu terör saldırısı oluyorsa, yakın bir zamanda başka ülkelere de saldırabilirler. Dolayısıyla terörü bütün dünya ülkeleri el birliği yaparak mücadele etmeleri gerekiyor. Dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi budur. Türkiye, terör konusunda gerekli mücadeleyi veriyor. Ama maalesef bazı ülkeler Türkiye’nin önünü kesmek için bir takım silahlar veriyor teröristlere. Bu silahlar nereden geliyor. Bazı ülkeler özellikle PKK’ya silah yapıp veriyor. Bunun için birkaç tane özel fabrikalar kurmuşlar. Bu ülkelerin yabancı istihbarat organları, teröristleri eğitiyor. Silah veriyor, para veriyor. Maalesef ülkemiz üzerinde bir oyun oynanıyor. Ama şunu ben açıkça söylüyorum. Onların bilgileri ve sırları varsa, Cenab-ı Allah onların bilgilerini, oyunlarını, sırlarını başlarına geçirsinler. Çünkü ülkemiz şu anda bir yürek halindedir. Terörü karşı herkes tek bir yürek halindedir. Bu terörü lanetliyoruz. En şiddetli şekilde lanetliyoruz. Ben umut ediyorum ki 78 milyon insanımız terörü lanetliyor. Mühim olan burada tek bir yürek halinde terörü karşı mücadele etmemiz gerekiyor. Neticede de Sayın Başkanımız bu konudaki gerekli talimatlarını verdi. Kriz masası kuruldu. En derin şekilde araştırılıyor. Başımız sağ olsun. Üzüntülüyüz”


İstanbul’daki Atatürk Havalimanına yapılan saldırının Rusya veya İsrail ile ilgili ilişkilerin düzelmesiyle bir bağlantısı olmadığını düşündüğünü belirten Bakan Eroğlu, “Bu konuda kim ne söylerse yanlış söyler. Şu anda konu derinlemesine inceleniyor. Bunlar gizli yürütülüyor. İnşallah Başbakanımız, İçişleri Bakanımız bir netice alınca kendileri açıklama yapacaktır. Kim şimdi ne söylerse söylesin yanlıştır. Rusya veya İsrail ile bir alakası yoktur. Bu saldırının hazırlıkları daha önceden yapılmıştır. Öyle anlaşılıyor. Bu konularla bir ilgisi olduğunu sanmıyorum” şeklinde konuştu.


Bakan Eroğlu valilik ziyareti sonrasında önce Belediye Başkanlığını ardından da AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Akşam da Kuzeykent’te halka açık iftara katılıp toplu açılış ve temel atmaları gerçekleştirdi.


Eroğlu’nun ziyaretinin bu bölümleriyle ilgili haberleri yarınki sayımızda yayımlayacağız.


Kastamonu Gazetesi