Turizm

KASTOD turizmde yöntem arayışında!

Kastamonu Otelciler ve Turizmciler Derneği'nin (KASTOD) düzenlediği toplantıda masaya yatırıldı. KASTOD Başkanı Mustafa Gün yaptığı konuşmada "Bugün burada konuşup gitmek yerine kararlar alalım" dedi.

Kastamonu Otelciler ve Turizmciler Derneği'nin (KASTOD) düzenlediği toplantıda masaya yatırıldı. KATSO'nun ev sahipliği yaptığı toplantıya Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, KATSO Başkanı Selçuk Arslan, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kayıkçı, KESOB Başkanı Dursun Ergin, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Çelik, Gençlik ve Spor İl Müdürü Erdoğan Akbıyık, KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, KASTOD yetkilileri ve turizmciler katıldı. 


Gün: "Konuşup gitmek yerine kararlar alalım"

KASTOD Başkanı Mustafa Gün yaptığı konuşmada "Bugün burada konuşup gitmek yerine kararlar alalım" dedi. Önerilerini sıralayan Gün, yemin törenlerinin mevcut haliyle devam etmesi için Jandarma Genel Komutanı ile görüşülmesini, her şeyi devletten beklemeyi bırakıp sivil toplum örgütlerinin tanıtım konusunda etkin olmalarını, üniversitenin turizm konulu etkinliklerde bulunmasını, Aşirefendi hanının turizme kazandırılmasını. web sitelerinin yapılmasını, amblem, logo, ar-ge çalışması yapılmasını, TÜRSAB'da temsil edilmeyi, Öğretmenevi'nin sadece öğretmenlere hizmet vermesi gerektiğini dile getirdi. 


Ergin: "Önceliğimiz turizm yol haritası olmalı" KESOB Başkanı Dursun Ergin ilimiz turizmindeki eksikleri bildiklerini kaydederek, "Önceliğimiz bir turizm yol haritası hazırlamak olmalı" dedi. Geleceğe dönük acil, orta ve uzun vadeli turizm planlamasının bu şekilde yapılabileceğine dikkat çeken Ergin, "Turizmde vizyon oluşturmalıyız" değerlendirmesinde bulundu. 


Kırbaş: "Turizm master planı mutlaka yapılmalı"

Novitas Turizm ve Uğurlu Konaklarfnın sahibi deneyimli turizmci Gülsen Kırbaş, 2000'li yılların başından beri Kastamonu'nun turizmde yol almaya çalıştığını kaydederek, dokümanlar eşliğinde bu sürecin kısa bir tarihçesini anlattı. Kırbaş, "Kastamonu turizm master planı mutlaka yapılmalı" dedi ve şehir merkezinin çirkin yapılaşmadan kurtarılması gerektiğine dikkat çekti. "Şehir merkezi müze gibi korunmalı" diyen Kırbaş; Nasrullah meydanının düzenlenmesi. tanıtım için bütçe oluşturulması, sektöre ait sivil bir web sitesi oluşturulması, "Yavaş şehir" (Slow city) konseptine yakın bir düzenlemenin sağlanması, kapsamlı bir şehir müzesi kurulması, KUZKA'nın daha etkin olması ve acilen bir turizm platformu oluşturulması önerisinde bulundu. 

Kırbaş vilayetimizin arkeopark, ekopark, tarihi eserler parkı kavramlarıyla tanıtılması gerektiğine de vurgu yaptı. 


Arslan: "Marka şehir olmaya aday bir İliz"

KATSO Başkanı Selçuk Arslan ise yaptığı konuşmada ilimizin 12 ay 4 mevsim boyunca turizm hareketliliğine sahne olacak bir potansiyeli barındırdığına dikkat çekti ve "Bu zenginliğimize önce biz inanmalıyız" dedi. Arslan, oda olarak turizm yatırımcılarının daima yanında olduklarını ifade ederek, "Tanıtımla ilgili çalışmalarda etkin olmaya gayret gösteriyoruz. Kastamonu turizmde marka şehir olmaya aday bir il" değerlendirmesinde bulundu. Vali Günaydın ve Belediye Başkanı Babaş'ın turizme verdikleri önceliği vurgulayan Arslan. "Yemin törenleriyle ilgili yeni bir düzenlemenin tasarı halinde olduğunu öğrendik. İlimizin yemin töreni avantajını kaybetmemesi için girişimlerde bulunuldu. Bu konuda da oda olarak üzerimize düşen görevi yapacağız" dedi.

 

Rektör Aydın: "İnanç turizmi bir numaralı turizm

 Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın turizm yüksekokulunun fakülteye dönüştüğü müjdesini vererek konuşmasına başladı. Önümüzdeki yıl rehberlik bölümünün mezun vermeye başlayacağını açıklayan Prof. Dr. Aydın, üniversitenin bilgi üretme anlamında çalıştay düzenlediğini. rapor oluşturduğunu dile getirerek "İyi bir yol haritasıydı bu" değerlendirmesinde bulundu. 120 yabancı öğrencinin turizm fakültesinde öğrenim gördüğünü, Eylül ayında Türk dünyası devletleri ile bir turizm sempozyumu düzenleyeceklerini söyleyen Prof. 

Dr. Aydın, bu çalışmayı ilerleyen yıllarda Asya, Afrika. Avrupa ülkeleri ile de gerçekleştirmeyi düşündüklerini belirtti. Turizm öğrencilerini stajlarını Kastamonu'da yapmak istemediklerinin altını çizen Rektör Aydın, Kastamonulu işletmecilerden öğrencilere cazip şartlar sunmalarını talep etti. Kastamonu üniversitesindeki turizm akademisyenlerinin ilimizde fedakarlık yaparak çalıştıklarını dile getiren Rektör Aydın, batı üniversitelerinden davet ettikleri akademisyenlerin Kastamonu'da turizm sektörünün yeterince gelişmediğini ileri sürerek ilimize gelmediklerini açıkladı. Şeyh Şaban-ı Veli Sempozyumu düzenlediklerini ve inanç turizminin Kastamonu için bir numaralı turizm olduğunu ifade eden Rektör Aydın, turizm pazarında Avrupa'dan çok Afrika. Asya ve Uzakdoğu'ya yönelinmesi gerektiğini söyledi. 


Babaş; "En büyük enerjimizi tarihi ve kültürel alanlara veriyoruz

 Belediye Başkanı Tahsin Babaş, "Somut bir şeyler söylemek istiyorum, konuşuyoruz ama nereye gidiyoruz, nereye gitmeliyiz" sözleriyle konuşmasına başladı. Turizm için öncelikle altyapının olması gerektiğini ve Belediye olarak her kesimle işbirliği halinde bunu hazırlamakta olduklarını kaydeden Belediye Başkanı Babaş, "En büyük enerjimizi tarihi ve kültürel alanlara veriyoruz" dedi. 


Koruma alanlarında revize imar planının devam ettiğini, bu alanlarda yüksek yapılaşmaya izin vermeyeceklerini yineleyen Belediye Başkanı Babaş, "Okan Üniversitesi ve istanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapıyoruz, Kale'den başlayarak bütün bir alandaki tüm yapıları tarayacağız, dijital ortama aktaracağız, böylelikle şehir planını çıkaracağız. Bu 10 milyon bütçeli bir uğraş" dedi. 

Belediye olarak 8 konak satın alındığını, 6 bölgede konak sağlıklaştırması yapıldığını, Nasrullah meydanı, Bakırcılar çarşısı, Kasaplar Hali projeler üzerinde çalıştıklarını açıklayan Belediye Başkanı Babaş, Seyrangah tepesinin önümüzdeki günlerde ihale edileceğini, sanayi sitelerini taşımak için 3-4 alternatif yer üzerinde çalıştıklarını söyledi. Belediye Başkanı konuşmasını otopark projelerini anlatarak, Şehir parkının önümüzdeki yılın sonunda hizmete gireceğini, Evliyalar Haftasfnın çok daha kapsamlı yapılması gerektiğini, tarihi günlerle ilgili etkinliklerin oluşturulacak bir platform tarafından tek elden yapılması gerektiğini söyleyerek bitirdi. 


Vali Günaydın: "Takım oyunu oynayamıyoruz"

Vali Şehmus Günaydın turizmle ilgili yaptıkları çalışmalarda sivil toplum örgütlerinden destek alamadıklarını söyledi ve "Turizmde bir şey yapmak için söylemle destek olunmuyor. Bu desteği somutlaştırmalıyız" uyarısında bulundu. Vali Günaydın göreve geldiği günden bu yana hep takım oyunu oynamayı hedef koyduğunu belirterek, sivil toplum örgütlerine yönelik olarak "Takım oyunu oynayamıyoruz. 


Ferdi oynuyoruz" eleştirisini yöneltti. 

Tanıtım yapmak için uğraş verdiklerini kaydeden Vali Günaydın, "Biz Enduro Şampiyonası için web sitesi hazırladık, peki derneklerin web siteleri var mı?" diye sordu ve "Önce iğneyi bir kendimize batıralım, sonra çuvaldızı başkasına batırırız" dedi. KATSO'ya verdiği destekten ötürü teşekkür eden Vali Günaydın, "Hiçbir sivil toplum örgütü Avrupa Enduro Şampiyonası'nda üzerimize düşen bir görev var mı diye gelip sormadı" sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi. 


"Önerisi olan yatırımcı gelsin" çağrısını yineleyen Vali Günaydın."Yapacakları yatırımın önünü sonuna kadar açarız. Kapımız sonuna kadar açık" davetinde bulundu. İlimizdeki turizm pastasını büyütmek için çaba verdiklerini söyleyen Vali Günaydın, "Herkesin üzerine düşeni yapmasını ve özellikle Mayıs ayında Azdavay'da düzenleyeceğimiz Avrupa Enduro Şampiyonası'na maddi destek bekliyoruz" dedi. ilimizin tanıtımı için tüm pazarlarda etkin olmaya çalıştıklarını belirten Vali Günaydın konuşmasını. "Elimizde kıymetli bir ürün var. Bu ürünü işleyeceğiz ve cevher haline getireceğiz" sözleriyle bitirdi. 

Toplantının soru-cevap bölümünde söz alan Kurşunlu Han Otel Genel Müdürü Cem Dilimel, şehrin belirlenecek notalarına keosk konulmasını, turistlerin bu sayede hem ilimizle ilgili her konuda bilgi almasını hem de gidecekleri turistik noktaları elektronik ortamda bulmalarını önerdi. 

Dilimel'in, önerdiği projenin bütçesinin KUZKA kaynaklarından karşılanabileceğini söylemesi üzerine Vali Günaydın, konuyla ilgili bir çalışma yapması için KUZKA Genel Sekreteri'ne talimat verdi. 



Kastamonu Gazetesi