Kaşüstü'nde yapılaşma ruhsatların iptal kararı uygulanmıyor mu?
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Kaşüstü’ndeki kavşağa karşı çıkan bazı meslek kuruluşlarını zamanında o bölgedeki konut yoğunluğu artarken sessiz kalmakla suçladı.
İlçe belediye başkanlarına da mahkeme yolunu hatırlatan Gümrükçüoğlu, “Kararlara uyun.” dedi. Şehir plancılarının katliama imza attığını belirten Gümrükçüoğlu, “2014 yılından önce yasa dışı verilmiş olan ruhsatlar tekrar masaya yatırılıp gözden geçirilmelidir. Bu katliama imza atan şehir plancılarıdır.” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, dünkü basın toplantısında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Gümrükçüoğlu, Kaşüstü’ndeki köprülü kavşak ile ilgili gelen bir soru üzerine meslek odalarına ve ilçe belediye başkanlarına verdi veriştirdi. Gümrükçüoğlu, köprülü kavşağın bugünün konusu olmadığını, 2008 yılında Karayollarının belde belediye başkanına plan notlarına eklemek üzere bir proje gönderdiğini fakat ilgili belde belediyesinin bunu ihmal ettiği için 2014 yılında projenin revize edilmek zorunda kaldığını belirtti.
İtirazı olan TMMOB’a bağlı meslek kuruluşlarına da ince bir gönderme yapan Gümrükçüoğlu, “Biz hepsini burada topladık. Tüm meslek odalarını, Karayolları yetkililerini, meclis üyelerini burada dinledik. Projelerini anlattılar fakat sadece bir eskiz çalışması sundular. Yani teknik olarak hazır değillerdi. Buna rağmen biz yine dinledik, biz yine onların projelerinin de olacağı şekilde meclisten geçirdik. Bu iş yıllardır gündemde ama son aylarda itirazlar geldi. Onlara gereken çalışmayı yapmaları hâlinde, Karayollarının ve ilgili birimlerinin onayı ile projelerini gündemimize alacağımız şekilde bir ucu açıklık bıraktık. Uygulanabilir bir proje gelirse gerekeni yaparız.” dedi.
RUHSATLARI İPTAL ETTİK AMA UYGULAYAN YOK
Kaşüstü’ndeki yoğun yapılaşmada Çukurçayır’daki facianın yaşanmaması için üzerine düşeni yaptığını belirten Gümrükçüoğlu, “Kaşüstü’nün yapılaşması, Yalıncak’ın yapılaşması, hattâ Of’tan Beşikdüzü’ne kadar bütün yapılaşmaların gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Burada Büyükşehir Belediyesi olarak tüm ilçe belediye başkanları ile tüm meclis üyeleri ile bazı kararlar aldık. Hepsi buna ‘tamam’ dedi. Yeni imar plan notları, kat artışları ile ilgili kararlarımızı meclisten geçirip hepsine gönderdik. Ama bazı belediye başkanları uygulamadı. 90 gün geçti, bazılarını mühürledik. Ama burada ilçe belediye başkanları sorumludur. Gerekeni yapmalıdırlar. Yapmıyorlar. İleride mahkemelik olduğundan hepsi hesap verecektir ve o mahkemelerde bizlerin de söyleyeceği şeyler vardır. Özellikle Yalıncak’ta, Kaşüstü’nde, Söğütlü’de verilen ruhsatlarla ilgili kurumlardan gereken görüş ve izin alınmamıştır. 2014 yılı öncesi, Trabzon Büyükşehir olmadan nüfus sanki yangından mal kaçırılır gibi 38 bin dairelik ruhsat alınmıştır. Belde belediyesi, ilçe belediyesi ve il belediyesinin verdiği toplam ruhsat sayısı budur. Nasıl verdiler, neye dayanarak verdiler? Kimlere verdiler? Bir hesap yapalım. 38 binX5 ne eder? 200 bin nüfus eder. Trabzon’un 2015 nüfusu 768.417. Bir önceki nüfus 766 bin 513. Yani nüfus 2 bin artmıştır. 38 bin dairelik ruhsat. Çok sevindirici ki bunların hepsine başlamamışlar. Aslında biz hepsini iptal ettik ama uygulayan lazım. Bu ruhsatlar verilirken nüfus projeksiyon hesabı yapıldı mı, tarım görüşü alındı mı, jeolojik etütler yapıldı mı? Hayır. Yalıncak, Kaşüstü için diyorum mania kriteri görüşü alındı mı? Yok, biz hepsini yeniden tek tek inceledik. Uyardık. Neredeydi o zaman bu meslek kuruluşları? Neredeydi STK’lar, şimdi ‘ilçemin estetiği bozulmasın’ diyen belediye başkanları?” diye konuştu.
KANUNİ BULVARI’NA HEP İTİRAZ ETTİLER
Şehir plancılarının katliama imza attığını belirten Gümrükçüoğlu, “Yasa dışı verilmiş olan bu ruhsatlar tekrar masaya yatırılıp gözden geçirilmelidir. Bu katliama imza atan şehir plancılarıdır. Şehir plancıları bu şehirde kendilerinin herhangi bir iş ve işlemine göz yumarken aynı zamanda bu şehir plancıları Kanuni Bulvarı gibi bu şehre soluk aldıracak olan bir projenin her merhalesine her aşamada mahkeme açmayı bilmişlerdir.” diye konuştu.
KARAKAYA GRUP İÇME SUYU’NUN TAHLİLLERİ TEMİZ
Karakaya Grup İçme Suyu ile ilgili iddiaları da cevaplayan Gümrükçüoğlu, “Debisi yüksek olduğu zamanlarda ve yağmurlarda zaman zaman bulanıklığı artabilmektedir. Ancak bu bulanıklık olduğu zamanlarda da diğer tüm zamanlarda da bakteriyolojik tahlilleri hem bizim tarafımızdan hem de Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. İçimi yönünden hiçbir bakteriyolojik engel yoktur. Tahlillerinde herhangi bir enfeksiyon zemini olmadığı belirlenmiştir. Kısmi zamanlarda tat olarak istenilen tadı vermemektedir.” dedi.
SIZINTI SULARININ YOMRA’YA BOŞALTILMASI
CHP Milletvekili Haluk Pekşen ve İl Başkanı Turgay Güngör’ün Yomra’da sızıntı sularının boşaltıldığı yönündeki iddialarını da değerlendiren Gümrükçüoğlu, “TRABRİKAB tarafından işletilen Sürmene Kutlular’daki düzenli depolama alanındaki sızıntı sularıyla ilgili tesisin kapasitesi 60-70 bin litre/gündür. Yağmur olduğunda oradaki sızıntı suyu 60-70 litreyi geçtiğinde pompalarla tankerlere alınıyor. Tankerlere alınan bu sızıntı suyu Yomra, Of ve Rize’deki boşaltım sahalarına yönlendirilmektedir. Onların söylediği gibi rögar kapakları açılarak verilmektedir. Verilen bu su, oradaki filtrelerden geçmekte ve deniz derin deşarj sistemine dâhil olarak 850-900 metre denizin uzağına, 45-50 metre derinliğine pompalanmaktadır. Bunu söyleyenlere 2004 yılı öncesini bir hatırlatalım. O zamanlar bu söyledikleri sızıntı suyu nereye akıyordu? Denize. Çöpü nereye yığıyorlardı? Bu şehrin önüne. Bu hassasiyeti taşıyanlar neredeydi o zaman? Bugünkü tesisi Sürmene Kutlular’a kurduran kimdir? Asım Aykan. Kendisine teşekkür ediyoruz.” dedi.
Karadeniz'den Günebakış