Emlak Terimleri

Kat çıkma izni nasıl alınır?

Yapı inşaatı için 4 kata kadar izin veriliyorsa buraya 5 katlı bina inşa edilemiyor. Ancak 3 katlı olarak inşa edilen bir bina için kat çıkma izni alınarak buranın 4 katlı olması sağlanabiliyor. Peki, kat çıkma izni nasıl alınır?

Kat çıkma izni nasıl alınır?

Bir bina inşaatı için belediyeden mimari projeye ruhsat izinlerinin alınması gerekiyor. Bu izin alınmadan yapının inşaatına resmi olarak başlanamıyor. Yapının sınırları ise imar durumu kapsamında yer alan bilgiler dahilinde oluyor.


Yapının kat sayısı, büyüklüğü, inşaat alanı gibi unsurların imar durumuna uygun olması gerekiyor. Örneğin, yapı için 4 kata kadar izin veriliyorsa buraya 5 katlı bina inşa edilemiyor.


Ancak 3 katlı olarak inşa edilen bir bina için kat çıkma izni alınarak buranın 4 katlı olması sağlanabiliyor. Peki, kat çıkma izni nasıl alınır?


Kat çıkma izni belediyeden alınıyor. Bağımsız bölüm ilavesi için Kat Mülkiyeti Kanununa göre;  Anagayrimenkulün üstüne kat ilavesi veya mevcut çekme kat yerine tam kat yapılması veya zemin veya bodrum katlarında veya arsanın boş kısmında 24 üncü maddenin ikinci fıkrasında yazılı yerlerin sonradan yapımı veya ilavesi için:


a) Kat malikleri kurulunun buna oybirliğiyle karar vermesi;


b) Anagayrimenkulün bu inşaattan sonra alacağı duruma göre, yapılan yeni ilaveler de dahil olmak üzere bütün bağımsız bölümlerine tahsis olunacak arsa paylarının, usulüne göre yeniden ve oybirliğiyle tesbit edilmesi;


c) İlave edilecek yeni bağımsız bölüme tahsis edilen arsa payı üzerinde, tapu memuru huzurunda yapılacak resmi senetle, 14 üncü maddeye göre kat irtifakı kurularak bunun, anagayrimenkulün bütün bağımsız bölümlerinin kat mülkiyeti kütüğündeki irtifaklar hanesine tescil edilmesi ve anagayrimenkulün kapanan eski kütük sayfasiyle 13 üncü madde hükmüne göre bağlantı sağlanması gerekiyor.



Eski binaya ruhsat nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com