27 / 04 / 2024

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.



KAT İRTİFAKLI EVLERE DEPREMDE HAK SUNULUR MU?

Kat irtifakı üzerine DASK yaptırılabilir. DASK, kat irtifakı tapusu olan tüm mülk sahiplerinin doğal afetler gibi beklenmedik olaylara karşı haklarını korur. Dolayısıyla, kat irtifakı sahibi olan herkes bu sigorta kapsamında yer alır.

YIKILAN KAT İRTİFAKLI BİNANIN YENİDEN YAPILMASINDA KAT MÜLKİYET DAVASI 

Bir davada, 4190 parsel numarasına ait taşınmaz üzerinde kat irtifakı hakkına sahip olduğunu belirterek bu taşınmazın 1999 yılındaki depremde mevcut ana yapısının tamamen yıkıldığını ifade eder. Daha sonraki süreçte bu arazi üzerine, onaylı mimari projeye uygun yeni bir yapının inşa edilmediğini belirtir. Davacı, buna rağmen diğer kat irtifakı hakkı sahibi olan davalının kat irtifakının sona erdirilmesini talep etmemekte ısrar ettiğini ileri sürmektedir.

Bu bağlamda davacı, söz konusu taşınmazdaki kat irtifakının sona erdirilmesini talep etmiştir. Mahkeme, kat irtifaklı arsanın mevcut durumda varlığını sürdürdüğünü ve imar ve inşaat izni uyarınca bu taşınmaz üzerine her bir paydaşa bağımsız bölüm inşa edilebileceğini tespit etmiştir. Bu nedenle kat irtifakının sona ermesi koşullarının gerçekleşmediği sonucuna vararak davayı reddetmiştir.

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

BİNANIN KENDİLİĞİNDEN YIKILMASI DURUMUNDA BU YERDE DAHA ÖNCEDEN KURUAN KAT İRTİFAKI BOZULUR MU? 

Konuyla ilgili Yargıtay kararları, taşınmaz üzerindeki yapının deprem sonucu yıkılmış olması veya arsanın tamamen yok olması gibi durumların, yasal hükümlerde öngörülen kat irtifakını kendiliğinden sona erdirme niteliğine sahip olmadığını ifade eder. Bu kararlara bağlı olarak böyle bir olayın gerçekleşmesi durumunda kat irtifakı kendiliğinden sona ermez sonucuna varılır.

KAT İRTİFAKI OLAN EVLER DASK KAPSAMINDA MIDIR?

2000 yılından önce inşa edilen binalar da DASK kapsamındadır. Bu binalardaki kat irtifakının tesis edilip edilmediğine bakılmaksızın, afet sigortaları kapsamında zorunlu deprem sigortasına tabi tutulurlar.

Yıkım ruhsatı nedir? 

Blok nizam nedir?

İskan sorgulama nedir? Nasıl yapılır?


Geri Dön