Vergi

Kat irtifakı tapusundaki 1000 TL'lik ceza kalkacak

Kat irtifak tapusunu kat mülkiyetine çevirmeyenlerden alınması planlanan 1000 TL'lik cezayı kaldıracaklarını bildiren Bayındırlık Bakanı, "Yasal düzenleme Meclis tatile girmeden çıkacak" dedi

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda 2007'de yapılan değişiklikle zorunlu hale getirilen tapudaki "kat irtifakı" ibaresini "kat mülkiyetine" dönüştürme işlemini 28 Kasım 2009'a kadar yaptırmayan konut sahipleri için öngörülen 1000 TL'lik cezanın kaldırılacağını açıkladı.
Demir, TBMM kulisinde, yüz binlerce konut sahibi vatandaşı ilgilendiren "kat irtifakından kat mülkiyetine dönüşüm"deki sıkıntılara ilişkin soruları yanıtladı. 2007'de çıkan yasanın vatandaşı sıkıntıya sokan kısmının değiştirileceğini belirten Demir şu bilgileri verdi:
"Sorunu doğal akışı içinde halledeceğiz. Vatandaşımız iskân belgesini aldığında kat irtifakından kat mülkiyetine geçişini temin edeceğiz. Şu andaki mevcut düzenlemeye göre 28 Kasım'a kadar işlemini yaptırmayanlara 1000 TL para cezası uygulanacaktı. Bunu kaldıracağız. Normal geçiş sürecini kolaylaştıracağız."

`Kriterler netleşmedi'
İskân belgesi alan vatandaşların kat irtifakından kat mülkiyetine geçişinin nasıl olacağına ilişkin kriterleri henüz netleştirmediklerini vurgulayan Demir şunları söyledi:
"Kanun teklifiyle bir düzenleme yapılacak. Cezalar kaldırılacak. İskân belgesini alan vatandaş kat mülkiyetine geçmiyordu. Bu, tapu kayıtlarında kat külkiyetine geçiş tamamlanamadığı için sıkıntı yaratıyordu. Hukuki anlamda problemler oluyordu. Cezalar bu nedenle getirilmişti. Şimdi yeni bir düzenlemeyle 1000 TL gibi cezayı kaldırırken, vatandaşın inisiyatifinden çıkararak sağlam ilkelere bağlayacağız. Bakanlar Kurulu'nda bu konuda çalışma yapıldı. Önümüzdeki günlerde netleştirerek yeni yasal düzenlemeyi TBMM'ye sunacağız. Meclis tatile girmeden de çıkaracağız."

Ferdi geçiş
Yeni yasal çalışmada daha iskân alınma aşamasında kat mülkiyetine geçişin sağlanması için zorunluluklar getiriliyor. Mevcut uygulamada örneğin 24 dairelik bir apartmanda topluca kat mülkiyetine geçme başvurusu yapılırken, yeni çalışmada, ferdi geçişe de imkân sağlanacak.
 
`Kaçak yapıya af, ölüm demek'
Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in, "İstanbul'da kaçak yapılara iskân belgesi verilmesi, krizde 10 milyar dolarlık kaynak yaratır" sözlerine tepki gösterdi. "Kaçak yapıya af demek ölüm demek" diyen Demir, böyle bir af düzenlemesiyle insanların hayatının tehlikeye atılamayacağını belirtti. Demir şunları söyledi:
"Önemli olan yapıyı affedip etmeme değil, yapının güvenli olup olmadığıdır. Güvenli değilse içinde yaşayan için hayati tehlike arzediyorsa buna yasal kılıf oluşturamazsınız, müsaade veremezsiniz. İşin ruhuna aykırı olur. Yapıları niye projelendiriyoruz? Niye inşaat ruhsatı yapı kullanma izni veriyoruz? İnsanların sağlıklı şekilde o mekânlarda yaşabilmesi için.
Hem can emniyeti açısından, hem de insan sağlık güvenliği açısından bilinen zarar verecek bir uygulamayı yasal düzenleme olarak toplumun önüne koyamazsınız. Doğru değil. Kaçak ve güvenli olmayan yapıya af getirmek insanı öldürmek olur.
Yapılarla ilgili dönüşüm yapılabilir. İyileştirilebilecek olanlar iyileştirilir, iyileştirilemeyecek olanlar dönüşüme tabi olabilir. Geçmişte yapılan hatalar nedeniyle böyle bir stok oluşmuş. Bunu düzeltmek başta bizim görevimiz. Yoğun çalışma içine girdik."
Önder Yılmaz/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tapu değişiminde vatandaşa müjde

Kasım ayı sonuna kadar kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlere verilmesi öngörülen 1000 lira cezadan vazgeçiliyor.Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, idari para cezasından vazgeçilmesi için yasal düzenleme hazırladıklarını söyledi...

Ev sahiplerinden ve inşaat sektörü temsilcilerinden gelen eleştiriler üzerine, kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmesine ilişkin yasal düzenleme yeniden gözden geçiriliyor. Bayındırlık ve Adalet bakanlıkları, vatandaşı mağdur etmemek için başlattıkları çalışmayı tamamladı. Düzenlemenin Meclis'e kanun teklifi olarak getirilerek kısa sürede yasalaştırılması planlanıyor.

1000 TL CEZA KALDIRILIYOR

 Bilindiği gibi Kat Mülkiyeti Kanunu'nun Geçici 1. maddesi "Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış bulunan ana gayrimenkullerde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur" hükmü yer alıyor.

Bunu yapmayanlara öngürülen idari para cezası ise 1000 TL. Kanun 28 Kasım 2007'de yürürlüğe girdiği için süre 28 Kasım 2009'da sona eriyor. Bayındırlık ve Adalet bakanlıklarının üzerinde uzlaşmaya vardığı düzenlemeye göre kat mülkiyetine geçilmesinin zorunlu olmasına rağmen idari para cezası uygulanmayacak.

EVRAK PEŞİNDE KOŞMA YOK

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bu konuda "Yasayı haziran ayında çıkaracağız. Hem vatandaşı, hem tapu dairelerini hem belediyeleri büyük bir yükten kurtacağız" dedi.

Demir, ayrıca ileride yapılacakları yeni düzenleme ile vatandaşları tapu daireleri ve belediyelerde kapı kapı dolaşmaktan kurtaracaklarını da açıkladı. Demir, şunları söyledi: "Vatandaş konut alıyor. Ancak iskan almak veya tapu almak için kapı kapı dolaşmak zorunda kalıyor. Evrak toplamaktan bıkıyor. Yurtdışında olan vatandaşlarımıza çok zorluk yapıyor. Tüm bunları ortadan kaldıracağız. Müteahhitler veya müşavirler bu işleri takip edecek. Vatandaş evrak toplamaktan kurtulacak. Vatandaş aldığı eve huzur içinde oturabilecek."

Bilal ÇETİN/Bugün