Emlak Terimleri

Kat irtifaklı daireye kredi çıkar mı?

Kat irtifakı tapusu, henüz iskanı alınmamış daire tapularını kapsar. Peki, kat irtifaklı daireye kredi çıkar mı? İşte detaylar…Tapu tipleri temelde ikiye ayrılır, bunlar konut tapusu ve işyeri tapusudur

Tapu tipi, ev kredilerinin başvurusunun onaylanması için önemli bir kriterdir. Tapu tipleri temelde ikiye ayrılır, bunlar konut tapusu ve işyeri tapusudur.

Konut kredisi çekmek isteyenlerin ayrıca bilinmesi gereken tapu tipleri vardır. Bunlar ise kat mülkiyeti tapusu, kat irtifakı tapusu ve hisseli tapudur.

Peki, kat irtifakı tapusu nedir? Kat irtifaklı daireye kredi çıkar mı? İşte detaylar…

KAT İRTİFAKI TAPUSU NEDİR?

İskanı henüz alınmamış konut tapularına, kat irtifaklı tapu denir.

Kat mülkiyeti tapusuna göre daha çok bina tapu bilgilerinin yer aldığı tapu çeşidi olarak adlandırılabilir. Kat irtifakı tapusu, ev sahiplerinin yapı ya da yapı bütünleri içerisinde bulunan konut paylarını gösteren belgeye denmektedir. Ev sahibi, bu tapu eşliğinde Tapu Müdürlüğü’ne giderek kat mülkiyetli tapu alabilir.

KAT İRTİFAKLI DAİREYE KREDİ ÇIKAR MI?

Kat irtifaklı tapular da konut kredisi için uygundur; fakat bankalar, kat mülkiyeti tapusunu daha çok tercih eder.

KAT İRTİFAKI TAPUSU OLAN EV ALINIR MI ?

Kat irtifaklı daire alma mümkündür ancak daire alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz.

HİSSELİ TAPU NEDİR?

Hisseli tapu, adından da anlaşılacağı üzere konut üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olarak geçtiği tapu çeşidine denir. Mülke ortak olan maliklerin isim ve sayı bilgilerini veren bu tapu çeşidi, detaylı bir mülkiyet hakkı belirtmez. Bu tapu çeşidinde arsa üzerinde hak sahibi olduğunuzun bilgisi vardır ama hangi alanın size ait olduğu belli değildir.

HİSSELİ TAPUYA KONUT KREDİSİ ÇIKAR MI?

Bankalar, hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için kredi vermezler, çünkü olası kişisel anlaşmazlıklarda mahkemeler uzun yıllar boyunca devam edebilmektedir.

QNB Finansbank'tan dev kampanya! 31 Ekim’e kadar başvuran herkes faydalanacak!

Altında rekor fiyat için tarih verildi! Şimdi almayan bin pişman olacak!

Xiaomi Redmi Note 11 3 bin TL indirimle Carrefoursa’da! İşte 11 Ekim 2022 fiyat listesi…

Samsung Galaxy M32 Migros’tan alınır! İndirimli fiyatla satışta! İşte 11 Ekim 2022 fiyat listesi…

Garanti BBVA’dan büyük kampanya! 31 Ekim’e kadar herkes başvurabilir!