Kat irtifaklı evin emlak vergisi muafiyeti!
Kanunen emlak vergisi uygulamasında meskenler için muafiyet avantajı yer alıyor. Peki, ev kat irtifakı tapuluysa ne olur? Kat irtifaklı evin emlak vergisi muafiyeti olur mu? Olmaz mı?
Kat irtifaklı evin emlak vergisi muafiyeti!
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödemesi yapılıyor. Emlak vergisi uygulamasında meskenler için muafiyet avantajı da yer alıyor.
Emlak vergisi tek mesken muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;
- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar
- Emekliler
- Hiçbir geliri olmayanlar
- Ev hanımları
- Şehit yakınları
- Dul ve yetimler
- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Peki, ev kat irtifakı tapuluysa ne olur? Kat irtifaklı evin emlak vergisi muafiyeti olur mu? Olmaz mı?
GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor.
Bu nedenle kat irtifakı tapusu olan bir ev muafiyet kapsamına giriyor. Ev sahibinin diğer koşulları da taşıyor olması halinde vergiden muaf sayılabiliyor. Ancak muafiyet için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.
Ayrıca evin tapusuna sahip olmayıp, intifa hakkına sahip olanlar sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabiliyor.
Ancak yılın sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor.
Emlak vergisi geri iade edilir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com