Kat karşılığı inşaatta tapu devri!
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, yapılacak inşaat için arsa sahibi ile müteahhit tarafından imzalanıyor. Sözleşmeler arsa sahibinin; Tapudan Müteahhide arsa satışını yapmasıyla yürürlüğe giriyor. Peki, Kat karşılığı inşaatta tapu devri nasıl yapılır?
Kat karşılığı inşaatta tapu devri!
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, bir arsa üzerinde yapılacak inşaat için arsa sahibi ile müteahhit tarafından imzalanıyor. Sözleşme kapsamında inşaat sürecinde tarafların hak ve sorumlulukları ile inşaatın özelliklerine yer veriliyor.
Sözleşmeler arsa sahibinin; Tapudan Müteahhide arsa satışını yapmasıyla yürürlüğe giriyor. Peki, Kat karşılığı inşaatta tapu devri nasıl yapılır?
Kat karşılığı inşaatta tapu devri süreci de taraflar arasında yapılan sözleşme kapsamında açıklanıyor. Kat karşılığı inşaatta tapu devrinde örnek süreç şu şekilde:
Arsanın müteahhite Tapu'dan satışı
-Arsanın satış değeri:Belediye rayiç bedelidir.
-Üçüncü maddede anılan bu arsa ; Tapuda rayiç bedeli karşılığında müteahhit’ e satılacaktır.
-Bu arsanın tapudan satılabilmesi için; Arsa sahibine ait ödenmesi gereken her türlü vergi ve bedeller; arsa sahibi tarafından ödenecektir.
-Müteahhit cari hesabında; Arsa sahibine; Arsa tapu satış bedeli kadar borçlanacaktır.
-Mal sahibi’nin ; Bu arsa satışı sebebiyle; Müteahhit’ den alacağını teminat altına almak için, Mal sahibi; Tapu satış bedeli kadar Tapuya aşağıdaki gibi ipotek şerhi koyacaktır.
-Arsa sahibi lehine; Tapu ipotek Şerhi düzenlenmesi şekli sözleşmedeki gibi oluşacaktır.
Müteahhit; Kat irtifak tapularının çıkmasından sonra; Arsa sahibine düşen bağımsız bölümlerin faturasını keserek;Arsa sahibiyle mahsuplaşacaktır.
Müteahhit su basmanı çıktıktan sonra tapuya müracaat ederek kat irtifak tapularını çıkartacaktır.
Kat irtifak tapuları çıkıp mal sahibine ait tapular mal sahibine bila bedel verilince tapudan bu arsa üzerindeki ipotek belgesi kaldırılacaktır.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi ihtarname örneği!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com