Kat maliki yönetmeliği!
Kat maliki yönetmeliği Kat Mülkiyeti Kanununa göre, bağımsız mülkiyete konu olan bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkını anlatıyor. Buna göre kat maliki yönetmeliği aşağıda yer alıyor...
Kat maliki yönetmeliği!
Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre, bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip olan kişiler, kat maliki olarak tanımlanıyor. Peki kat mülkiyeti nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.
Kat maliki yönetmeliği Kat Mülkiyeti Kanununa göre, bağımsız mülkiyete konu olan bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkını anlatıyor. Buna göre kat maliki yönetmeliği aşağıda yer alıyor:
Kat maliki yönetmeliği!
Madde 2 –
Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe (Anagayrimenkul); yalnız esas yapı kısmına "Anayapı"; anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine "Bağımsız bölüm"; bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere "Eklenti"; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına "Kat mülkiyeti" ve bu hakka sahip olanlara "Kat
maliki" deniyor.
Kiracı kat maliki midir?
Yukarıdaki "kat maliki" tanımlamasına göre, kiracılar kat maliki olmuyor. Kiracılar, kat maliklerinin sahip olduğu gayrimenkulden bir bedel karşılığında yararlanan; sözleşmesi bulunan kimseye deniyor. "Kat maliki kimdir?" sorusunu yanıtladıktan sonra "Kat maliki olmayan yönetici olabilir mi?" sorunu yanıtlayalım.
Kat maliki olmayan yönetici olabilir mi?
Kat maliki olmayan kimse, Kat Mülkiyeti Kanununun 34. maddesine göre yönetici olabiliyor:
"Madde 34 – Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir."
Kat maliki ve kiracı!
Kiracı hakları kanunu!
Ev sahibi olmak!
Ev sahibi kiracı hukuku!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com