22 / 12 / 2024

Kat malikleri kurulu denetçi raporu olmadan yapılabilir mi?

Kat malikleri kurulu denetçi raporu olmadan yapılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde denetçi raporu olmadan kat malikleri kurulunun yapılıp yapılamayacağını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde denetçi raporu olmadan kat malikleri kurulunun yapılıp yapılamayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Binamızda bu ay kat malikleri kurul toplantısı yapılacak. Ancak denetçimiz çok hasta, bir rapor hazırlayacak durumda değil. Dolayısıyla bu toplantıda denetçi raporu bulunmayacak. Bu durumda kat malikleri kurul toplantısı yapılır mı? Yönetim bu hali ile ibra edilebilir mi?" sorusunu yöneltti.

Kat malikleri kurulu denetçi raporu olmadan yapılabilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Bizim kat mülkiyeti ile ilgili yasamızda yönetimin denetlenmesi için kullanılan ifadelerden bir bölümü şöyle: “Kat Malikleri Kurulu yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı alarak denetler. ... Kat malikleri denetim işini kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir.”

***

Bunu vermemin nedeni şu; denetim aslında kat malikleri kurulunun görevidir, ancak kat malikleri kurulu bu yetkisini denetçiye devredebilir. O halde bir denetçi veya bir denetim raporu olmadan toplantı yapılabilir. Çünkü denetim yetkisi toplanan bu kuruldadır. Ancak açıklanan olayda bir denetçi seçilmiş ama fiilen görev yapması imkansız.

Kat malikleri kurulu denetçi raporu olmadan yapılabilir mi?

Bu hal, toplantı yapmaya engel değildir ama belki yöneticinin ibrasına etkilidir. Elde bir rapor olmayışı nedeniyle yönetici ibra edilmeyebilir ve toplantıya katılan kat malikleri, denetim için kendi aralarında oluşturdukları bir heyetle belgelerin incelenmesinden sonra ibranın görüşülmesi hususunu erteleyebilir ve diğer hususları görüşür.

Hesapların ve yönetimin faaliyetlerinin incelenmesinden sonra oluşacak görüşle, yeni bir toplantı yapılması karar altına alınır ve o toplantıda ibra konusu görüşülerek karara bağlanabilinir. Yasamızda bu durum hakkında bir açıklık yoktur ancak ‘yönetimin kat malikleri kurulunca denetleneceği’ cümlesi, denetimin kat maliklerince yapılması gerektiğini ifade ettiğine göre, denetlemenin denetçi tarafından yapılmasının imkansız olduğu hallerde böyle bir çözüm düşünülebilir.

Kirada yapılacak artış kiracıya bildirilmeli mi?


Geri Dön